www.car.cz
 

Zajímavé obsazení povede na Jänner k bojovému naladění fanoušků
     16.12.2005 05:18 - tisková zpráva


Skupina N, souboj mezi Českou republikou, Německem a Rakouskem

 

Zajímavé obsazení povede v Mühlviertelu k bojovému naladění fanoušků z jednotlivých zemí

Pech, Mörtl, Gassner, Haneder, Štajf, Cais, Stengg, Saibel a Kovar jsou favority

 

Velmi horko bude na IQ-Jänner rallye 2006 ve skupině N. Někteří špičkoví piloti z uvedených zemí přešli do této skupiny a oživí tak boj o mistrovské body.

 

Jedním z největších favoritů by měl být Čech Václav Pech na svém Mitsubishi. V roce 2005 vyhrál celkovou klasifikaci IQ-Jänner rallye ještě s vozem Ford WRC, nyní se o totéž pokusí ve skupině N.

 

Achim Mörtl se svým novým spolujezdcem Sigi Schwarzem rozhodl, že pojede na voze Subaru Impreza STI celé české mistrovství a tak se minimálně na prvních dvou rallye, v Mühlviertelu a v Klatovech, setká s rakouskou konkurencí. Jeho úkol je jasný, „chtěl bych pro svůj český tým Rallye Sport Promotion a také pro sebe vyhrál mistrovský titul v zemi našich sousedů“.

 

Jedním z těch, kteří v lednu 2005 v Mühlviertelu ve skupině N triumfovali, je také Němec Hermann Gassner. V celkové klasifikaci se umístil jako pátý a v Mühlviertelu položil základní kámen pro svůj letošní mistrovský titul v Rakousku. Němec je velmi mlčenlivý a na otázky novinářů odpovídá jen vynikajícími časy na RZ se svým Mitsubishi.

 

Nejžhavějším rakouským želízkem je zároveň místní matador z Mühlviertelu. Ernst Haneder (Mitsubishi), vicemistr roku 2005, si toho tentokrát předsevzal hodně. Pekařský mistr je optimistický: „Pokud všechno klapne, rád bych se ve své vlasti umístil mezi prvními třemi ve skupině N. Vedení trati mi vyhovuje, samozřejmě si přeji zimní podmínky, nakonec i z profesních důvodů jezdím každý den.“

 

Velmi vážně je třeba brát celý balík českých jezdců skupiny N. Všichni mají jedno společné. Jsou to prioritní jezdci své země, takže každý z nich je schopen dosáhnout špičkového umístění ve skupině N. Jsou to Vojtěch Štajf, Otto Ludvík (oba na Subaru) a piloti Mitsubishi Miroslav Cais, Karel Trojan a Marcel Tuček.

 

Aby odpovědnost na rakouské straně neležela pouze na Ernstu Hanederovi, podpoří ho řada rychlých domácího pilotů skupiny N. Willi Stengg ze Štýrska již mnohokrát v Mühlviertelu ukázal, že je s ním třeba počítat. Také Mario Saibel a Walter Kovar (všichni Mitsubishi) chtějí využít svých zkušeností a všichni doufají, že na jednotlivých zkouškách bude hodně sněhu.

 

Zmínit je třeba také tři Rakušany, Gerwalda Grössinga, Johannese Keferböcka a celkového vítěze putovního poháru Franze Sonnleitnera, oba Italy Alessandara Tadeie a Riccarda Andreise, jakož i Švýcara Chrise Martiho.


 

V dieselovém poháru na IQ-Jänner rallye bude startovat více než 10 vozů

 

Favoritem v Mühlviertelu je nový vítěz poháru Michael Böhm na voze Fiat Stilo

V osobě Michaela Koglera na VW Golf V přichází do dieselové třídy nová tvář

 

Dosud podalo svou přihlášku do Mühlviertelu jedenáct jezdců. Velkým favoritem na vítězství je zcela určitě letošní vítěz poháru, Michael Böhm ze Štýrska. Tento pilot Fiatu Stilo právě při letošní IQ-Jänner rallye položil svým vítězstvím základ pro svůj pozdější úspěch v poháru.

 

Jeho největšími vyzyvateli budou oba piloti vozů VW Seppi Stiegler a Alfred Leitner, a také Martin Fischerlehner z Horních Rakous na voze Škoda Fabia.

 

Napínavé bude také první vystoupení juniora Michaela Koglera s vozem VW v dieselové třídě. Tento rodák z dolnorakouského Melku z části překonal zranění z těžké dopravní nehody a chtěl by se při této premiéře v dieselové třídě dostat alespoň mezi prvních pět. Tomu by chtěli zabránit Čech Oldřich Boček (Škoda), jakož i Günter Jörl (Seat) a Markus Jaitz (Fiat).

 

 

Ve třídě H 10 bude na startu mnoho zajímavých účastníků

 

Na startu budou Češi, Maďaři, také dvě finské posádky a mnoho Rakušanů

S již nemohologovanými vozy je možné umístění v Top 20

 

Podíváme-li se od výsledkové listiny poslední IQ-Jänner rallye, najdeme vítěze třídy H 10, Johanna Seiberla na voze Mazda, na vynikajícím 22. místě celkové klasifikace.

 

Do 24. ročníku rallye odevzdalo do 5. prosince přihlášky do třídy H 30 startujících. Když s jezdci hovoříme, téměř všichni si přejí v Mühlviertelu hodně sněhu. Tak je možné dohnat chybějící koňské síly a dosáhnout tak s již nemohologovanými vozy v celkové klasifikaci místa v první dvacítce.

 

Vedle loňského vítěze Seiberla mají dobré vyhlídky na úspěch Markus Benes a Heinz Einberger z Horních Rakous (oba Mazda 323), bývalý rakouský jezdec světové třídy rallye Herbert Grünsteil (BMW) a armáda vozů Audi Quattro s Franzem Kohlhoferem, Christophem Klausnerem a Christianem Eiglem. Speciálně pro fanoušky bude Niki Glisic řídit svůj vůz BMW E30 M3.

 

V této třídě budou stát za pozornost také cizinci. Dvě finské posádky - Jouko Karhumakl (VW Golf GTI 16 V) a Pasi Törma (Toyota Corolla), Maďar Laszlo Szabo (Lada), Marco Fantini (Opel Corsa) ze San Marina, a rovněž Čech Pavel Musil (Ford Cosworth RS), ti všichni chtějí Rakušany porazit. 

 

 

 

Do rakouského mistrovství v rallye se v r. 2006 započítávají následující podniky

 

  

05. až 07. ledna              IQ-Jänner Rallye, Mühlviertel                 Freistadt

 

17. až 18. února              Mogul Šumava Rallye (CZ)                Klatovy

 

31.3. až 1. dubna             Pirelli Lavanttal Rallye                         Wolfsberg

 

19. až 20. května             Bosch Super Plus Rallye                         Pinggau

 

02. až 03. června                        Ostarrichi Rallye                                           Bad Hall

 

16. až 17. června                        Castrol Rallye                                               Judenburg

 

07. až 08. července                    Skoda Maribor Rallye (SLO)              Marburg

 

07. až 09. září                        BP Ultimate Rallye                                     Krumbach

 

29. až 30. září                        ARBÖ Rallye Steiermark                            Admont

 

26. až 28. října                 OMV Rally Waldviertel                            Horn-Waidhofen

 

 

 

IQ Jänner rallye se započítává do českého mistrovství rallye, Pirelli Lavanttal Rallye také do slovinského mistrovství v rallye.

 

Pořadatel musí sestavit celkovou klasifikaci, klasifikaci podle divizí a podle tříd. Hodnocení se provádí na základě klasifikací výše uvedených podniků, podle následujícího schématu bodů:

 

1. místo 12 bodů, 2. místo 10 bodů, 3. místo 8 bodů, 4. místo 7 bodů, 5. místo 6 bodů, 6. místo 5 bodů, 7. místo 4 body, 8. místo 3 body, 9. místo 2 body a 10. místo 1 bod.

 

Tři nejhorší výsledky se škrtají.

 

Přijaté vozy:

 

Divize I:            automobily skupiny A (vč. Kit-Cars, Super 1600 a WRC)

Divize II:            automobily skupiny N

Divize III:            Dieselové vozy a vozy s alternativními palivy

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Jänner rallye 2005 od Pavla Paláčka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose