www.car.cz
 

Czech rally team Škoda-Kopecký před startem v Rally Monte Carlo
     19.1.2006 17:25 - tisková zpráva


Czech rally team Škoda-Kopecký před startem v Rally Monte Carlo

Proměnlivé podmínky vládly dnešnímu oficiálnímu shakedownu před startem úvodní soutěže letošního Mistrovství světa v rally, kterou je Rally Monte Carlo. Na náročnou trať se vydala i česká posádka Jan Kopecký-Filip Schovánek, která reprezentuje nově vytvořený Czech rally team Škoda-Kopecký. Čtvrtečního shakedownu využil pilot Jan Kopecký a tým techniků pro hledání optimálního nastavení vozu Škoda Fabia WRC před pátečním startem. Volba nastavení vozu byla velmi ztížena neustále se měnícími podmínkami na trati. Ze stejného důvodu byl složitý i výběr pneumatik.


Posádka Jan Kopecký-Filip Schovánek se v loňském roce zúčastnila seznamovacích jízd, ale na start nejstarší soutěže světového šampionátu se postaví poprvé v páteční etapě. Legendární Monte Carlo tradičně zahajuje Mistrovství světa v rally a ani v letošním roce tomu není jinak. Úvodní soutěž šampionátu je mnohými nazývána loterií pro své naprosto nepředvídatelné povětrnostní podmínky během závodu.

Každá posádka zde velmi oceňuje práci svých „ledových špiónů“, neboť bez jejich kvalitní práce nelze pomýšlet na dobré časy a dokonce jízda by byla velmi nebezpečná. Podmínky na trati se mění velmi rychle. Mnohdy i během několika hodin se změní mokrý asfalt na suchý nebo naopak trať pokryje navátý sníh či dokonce led. O výsledku v soutěži mnohdy rozhoduje náročný průjezd přes Col de Turini.

Dnešní shakedown jsme využili především pro ověření funkčnosti vozu Škoda Fabia WRC a všech systémů před zítřejším startem. Samozřejmě jsem se snažil zvyknout si na náročné podmínky této soutěže a otestovat některé drobné detaily. Vyzkoušeli jsme drobné úpravy v nastavení podvozku a diferenciálů. Vše proběhlo bez nejmenších komplikací. Shakedown jsme absolvovali třikrát a vyzkoušeli jsme na trati zimní pneumatiky i zimní pneumatiky s hřeby.

Jelikož se očekává velmi proměnlivé počasí, tak jsme v jedné jízdě otestovali i jízdu na pneumatikách určených pro suchý asfalt (slick). V úvodní části shakedownu byl omrzlý asfalt se sněhem, prostřední část jsme absolvovali na suchém asfaltu, ale závěr trati opět pokrýval led a sníh. Vnímali jsme, že nám pomohl loňský seznamovací trénink, i když letošní počasí je naprosto odlišné,“ sdělil před pátečním startem pilot Jan Kopecký.

Škoda Fabia WRC je před startem výborně připravena a dnes jsme ladili pouze drobnosti. Snažili jsme se nezasahovat výrazně do nastavení vozu a pro úvod soutěže využijeme nastavení z Katalánska, které výborně fungovalo a máme s ním výborné zkušenosti. Rally Monte Carlo je náročnou soutěží a vždy je zde potřeba najít kompromisní nastavení, které bude funkční během celé sekce.

Pro nás budou důležité první průjezdy a získané poznatky z těchto rychlostních zkoušek. Czech rally team Škoda-Kopecký se velmi těší na svůj první start a je v očekávání zítřejšího startu,“ doplnil informace vedoucí týmu Josef Kopecký.

 


PR

www.Czechrallyteam.com


 
 
Fotogalerie:   Czech rally team Škoda - Kopecký se představuje, Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose