www.car.cz
 

Ledový špión Roman Kresta pomohl Fordu i Gronholmovi k triumfu v Monte Carlu
     24.1.2006 13:03 - tisková zpráva


Kresta pomohl Fordu i Gronholmovi k prvnímu triumfu v Monte Carlu

Testovací jezdec továrního týmu BP-Ford Roman Kresta absolvoval v Monaku svou premiéru v roli ledového špiona a jeho doporučení pomohly Marcusi Gronholmovi k prvnímu triumfu v nejprestižnějším závodu světového šampionátu rallye.

Pro devětadvacetiletého českého jezdce to byla nová role, které se však zhostil se ctí. Monako je s rychle se měnícím povrchem asi nejobtížnější soutěží pro špiony, kteří hrají hodně důležitou roli – správná volba pneumatik může vyhrát závod, naopak špatné rozhodnutí znamená obrovskou ztrátu. Kresta v průběhu soutěže spolupracoval s továrním týmem BP-Ford i privátním Stobart.

„Bylo to hodně těžké, protože jsem musel brát v úvahu nejen stav tratě v době našeho průjezdu, ale také to, jak se asi budou podmínky vyvíjet během dalších čtyř hodin. Společně s techniky od BP Goodrich se braly v úvahu i kombinace erzet pro jednotlivou sadu pneumatik. Proto se třeba u Marcuse zvolily pro první tři páteční erzety jiné pneumatiky, než na jakých jel Loeb.

Podle propočtů měl Marcus v prvních dvou zkouškách ztrácet, ale ve třetí by vše získal zpátky a ještě přidal něco navrch. Bohužel třetí erzeta byla nakonec zrušená,“ vypráví Kresta o nové roli.

Někdy to bylo časově hodně náročné, v neděli jsme sotva dokončili náš průjezd a už mi volali Marcus i šéf týmu Malcolm Wilson. Hodně mi pomohlo to, že nový Focus znám na vlastní kůži a před Monte Carlem jsem testoval i s Marcusem, takže jsem měl možnost poznat jeho styl.

Určitě mi znalost vozu i jeho stylu pomohla při doporučení správných pneumatik. Nový Focus se chová jinak než jeho předchůdce a tomu musí odpovídat i volba pneumatik. Jsem rád, že jsem mohl přispět Fordu k triumfu, hodně mě potěšilo poděkování za odvedenou práci přímo od Markuse.“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Monte Carlo 2006, postříbřený team Kronos

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose