www.car.cz
 

Most a Interserie - nerozluční kamarádi
     29.1.2006 16:54 - Vladimír Rožánek


Podívejme se v krátkosti do historie mosteckého autodromu, kterým již léta znějí motory legendárních závodů Interserie. Tyto závody jsou spjaty i s účastí našich závodníků Miroslava Adámka, Vlasto Matouše, Jaromíra Zdražila, Jaroslava Vorla a z nejnovějších tváří pak Jaroslava Honzíka, Lubomíra Glogara nebo mosteckého Michala Doláka.

Ovšem všechno to začal Miran Velkoborský s MTX 2-01 BMW Alpina, který již v roce 1977 udělal první český krok do Interserie, která započala svůj vývoj v roce 1970 a historicky prvním vítězem se stal J. Neuhaus z Německa na stroji Porsche 910. Na starém mosteckém okruhu to byl Norbert Przybilla z Německa na TOY SC Ford. Od této doby uteklo již hodně vody, ale na jména Jochena Masse, Waltra Brunna nebo Waltera Lechnera jen ztěží zapomeneme.

Mezi legendy, které se v Mostě představily můžeme počítat vozy Porsche 956-962, velmi úspěšný vůz divize 2 – Marsch HSB Audi Turbo, nebo třeba Penske PC90 Buick Turbo 3,2 IndyCar, se kterým se dříve, než ho v Mostě potkala smrt, proháněl Friedrich Glatz, jezdící pod britskou přezdívkou Frederico Careca a právě osudné místo mostecké dráhy nese jeho jméno.

Českou účast po Velkoborském zajišťoval svými starty legendární Miroslav Adámek, jenž se s vozy Williams FW07 Ford Cosworth, Gebhard JC 842 BMW, HSB Audi Turbo a Argo C2 Cosworth, zařadil mezi vůbec nejúspěšnější domácí jezdce Interserie, když dokázal zajet celkové dvojnásobné stříbro ve druhé, tehdy ještě plně prototypové divizi. V roce 1999 nám udělali radost hned dva piloti, jak Vlasto Matouš s PRC BMW CN, tak i Jaromír Zdražil s Dallarou 397/8 Opel Spiess F3. Oba dva vyhráli nejen mostecký závod, ale také celkovou klasifikaci ve svých divizích.

Rok 1998 přinesl start hned 3 našich jezdců, tehdy se také poprvé v Mostě setkaly Interserie a Austrian Euroserie SCC. Dalibor Nerad, Vlasto Matouš a Jaroslav Vorel přivezli Mostečanům ukázat tři prototypy PRC, ze stáje CZ Racing. Dvakrát zvítězil v mosteckém závodě Hanuš Lím s Dallarou Opel F3 v první divizi pro formule do 2000ccm, to se psal již rok 2002.

Lubomír Glogar a Jaroslav Honzík vyrazili do mostecké Interserie o rok později s vozy Eufra F3 a PRC Opel 2000 CN. Největší úspěch pro naše barvy v novodobé historii Interserie znamenala účast mosteckého teamu Cardo racing, ve kterém nás reprezentoval Michal Dolák na PRC BMW 3,0 a také Lubomír Glogar s Eufrou F3, pro které skončil úspěchem nejen mostecký závod, ale dosáhli i na třetí místa celkově ve svých divizích D1 a D4. Tehdy se v Mostě představili i Martin Vondrák s PRC Alfa Romeo a Michal Pavlík s PRC BMW.

Nastoupit do tohoto nabitého klání nebyla pro Michala Doláka žádná legrace, ale Dolák mezi tyto ostřílené piloty z Anglie, SRN a Rakouska vstoupil bez respektu. Jeho souboje o přední místa skončily na okruhu v Brně, kdy při jednom ze soubojů havaroval a těžce poškodil vůz. Poslední závod však absolvoval, i když na zapůjčeném voze a uhájil 3. místo v D1, ve které startují protypy s objemem nad 3l.

Českou účast při závodech Interserie pak ještě doplnili Petr Válek na Tampoli Alfa Romeo a Josef Krečmer na PRC Ford 2000, ti ovšem na okruhu Lausitzring v Německu. Při startech v Brně byli vidět v roce 2004 také Krámský, Stejskal, Stará a Prášková. V minulém roce se v Mostě Interserie nejela a ve stejném termínu ji plně nahradila Euroserie Sports Car Challenge. Na našeho Glogara zbylo v Interserii, která se jezdila převážně v Německu, čtvrté místo v divizi pro formule do 2000ccm..

Některé z jmenovaných jezdců bohužel v celkovém hodnocení Interserie nenalezneme. Důvodem byl fakt, že naši reprezentanti většinou startovali jen na domácích tratích jako tzv.“gastfahrer“ (hostující jezdci) a tudíž potom nebyli uvedeni v celkovém oficiálním pořadí této série.

Prototypy budou k vidění v Mostě i letos, ale na konkrétní termíny si musíme ještě počkat.

Vůz stáje Cardo Racing – nový prototyp PRC Ford DVR V8 3,5l F1, můžete vidět na výstavě Motorsport 2006, která se koná v Praze 24. – 26. Února 2006.

Vláďa Rožánek


 
 
Fotogalerie:   Sportscarchallenge od Vládi Rožánka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose