www.car.cz
 

Valdova premiéra v továrním týmu dopadla na výbornou. Pěkné čtvrté místo
     9.2.2006 16:54 - Pavel Jelínek


Premiéra v továrním týmu dopadla na výbornou

 

OTROKOVICE – Svou letošní pouť v juniorském světovém šampionátu zahájila česko-italská posádka Pavel Valoušek – Pierangelo Scalvini poprvé ve své historii se statutem továrních jezdců.

 

Pro sezónu 2006 se totiž stali oficiálními členy Suzuki Sport Europe. Se zbrusu nově postaveným Suzuki Swift S1600 měli možnost poprvé se svézt týden před zahájením úvodního podniku JWRC, kterým byla Uddeholm Swedish Rally. Na zamrzlém jezeře najezdili v novém autě více než sto kilometrů a vyzkoušeli různé nastavení.

 

Kromě velmi krátké anabáze před třemi lety se jednalo o první start Pavla Valouška na Švédské rally, hlavním cílem tedy bylo najít společnou řeč s novým vozem a dokončit soutěž bez větších problémů. Tyto cíle se úspěšně podařilo splnit, Valoušek se Scalvinim propluli celým závodem bez technických či jezdeckých problémů a soutěž dokončili na pětadvacátém místě absolutně a čtvrtém mezi juniory za trojicí seveřanů Andersson, Sandell a Aava, kteří mají se sněhem i zdejší tratí mnohem větší zkušenosti. „Jsem naprosto spokojený, takhle vysoko jsem rozhodně nemyslel. Věřil jsem, že nějaké body získáme, ale čtvrté místo je maximem, kterého se dalo dosáhnout,“ neskrýval spokojenost Pavel Valoušek.

Poprvé ve své kariéře usedl otrokovický pilot při soutěži do jiného vozu kategorie S1600. Obvyklý Ignis S1600 tentokrát vystřídal tovární speciál Swift S1600. „Obě auta se chovají trochu jinak. Rozdíly mezi oběma auty poznám až na šotolině a na asfaltu. Zkoušeli jsme různá nastavení, měli jsme asi nejměkčeji nastavené auto ze všech vozů Suzuki, abychom měli lepší trakci.

 

Ale už teď můžu říct, že Swift se opravdu špičkově ovládá,“ prozradil k autu Valoušek, který osvětlil také ve Švédsku využívané jiné typy hřebů: „Ve Švédsku jsou povolené mnohem větší hroty, než na našich soutěžích. I tohle pro nás bylo hodně nové, ale už na testech jsem poznal, že se s nimi jede velice dobře, pevně drží hlavně v rychlých pasážích. A těch je ve Švédsku velké množství, tato severská soutěž patří k nejrychlejším v celém seriálu.“

 

Další soutěží juniorského šampionátu bude Rally Catalunya ve Španělsku, tu však budou Valoušek se Scalvinim vynechávat. Představí se až začátkem dubna na asfaltové Tour de Corse.

 

Již příští týden by se však měli objevit na tratích druhého podniku mezinárodního mistrovství České republiky, Mogul Šumava Rallye s centrem v Klatovech.

 

www.pavel-valousek.com


 
 
Fotogalerie:   Swedish rally 2006 od Pavla Paláčka

 
zvětšit
Loeb

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose