www.car.cz
 

Brňan Petr Klobás po šesté za sebou motokárovým šampionem
     28.2.2006 16:52 - Pavel Jelínek


Brněnský motokárista Petr Klobás již od roku 2000 sbírá tituly mezinárodních mistrů České republiky a dosud jich získal šest. Na přelomu roku navíc přidal rovněž cenné druhé místo v kategorii motokáristů v anketě motoristických novinářů Zlatý volant 2005. Přitom závodit začal až v patnácti letech, tedy mnohem později, než mnozí jeho vrstevníci a soupeři.

 

"Vloni jsem se soustředil výhradně na český mezinárodní mistrák. Do evropského seriálu jsem byl sice přihlášený, jenže první dva závody mi kolidovaly se zkouškami ve škole, takže z toho nic nebylo," ohlíží se za loňskou úspěšnou sezónou dvaadvacetiletý jezdec, který je zároveň studentem třetího ročníku ekonomiky a informatiky na brněnské Mendelově univerzitě. Právě studium a úspěšné dokončení školy je pro něj prioritou. I proto Klobás neuvažuje třeba o přestupu do okruhových automobilů či formulových vozů, či o profesionálním závodění.

 

Brňan vloni z dvanácti závodů mezinárodního mistrovství České republiky jedenáctkrát vyhrál, což je jistě výborná bilance. Pouze v jediné jízdě při závodech na autodromu v Sosnové se musel spokojit s druhou příčkou. Přestože vlastně ani nemá kde trénovat, jelikož speciální dráhy jsou z Brna příliš daleko. "V té Sosnové se tehdy jelo na mokru a hned po startu mně soupeři vyrazili z tratě. Začínal jsem potom z úplně posledního místa, ale nakonec se mi podařilo vrátit se na špičku a dojet druhý. Přitom závody v dešti pro mne znamenají velký handicap, nosím totiž dioptrické brýle a kvůli tomu si nemohu pomoci otevřením průzoru přilby," vzpomíná Petr Klobás, kterému hodně pomáhá i jeho otec, který dříve rovněž závodil na motokárách. Tehdy to ale byly zcela jiné stroje. Dnešní motokáry jsou speciály, které mají mimochodem zrychlení, jak formule jedna….

 

 Klobásovu motokáru třídy Intercontinental C mimochodem pohání italský motor TM s výkonem padesáti koní. "Vloni jsem měl k dispozici dvě motokáry značky Birel a pořád jsme laborovali s podvozky. Jeden byl vhodnější pro kluzký povrch, druhý na zagumované trati a teplé počasí,“ říká Klobás. Komplikovanější to je také s pneumatikami. Zatímco dříve v dobách závodění otce Klobáse vydržela sada pneumatik na celou sezónu, nyní jen na jediné závody.

 

„U nás a v mistrovství Evropy jsou povolené pouze bridgestonky, ale v Itálii a Německu mají pneumatiky libovolné. Jel jsem tam loni dva jejich mistráky a ukázalo se, že dunlopy jsou na kolo o půl vteřiny rychlejší. Kvůli pár závodům ale nemělo cenu investovat do dalších pneumatik," podotknul Klobás junior.

 

Letos šestinásobného mistra republiky čekají hlavně bakalářské zkoušky, tudíž závodnický program půjde poněkud stranou. Ale ani na motokáry nezanevře. Především pojede zase mezinárodní mistrovství České republiky, na starty v motokárovém  ME mu již nezbude čas.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            (pjel)


 
 
Fotogalerie:   Motokárista Petr Klobás v úspěšné sezóně 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose