www.car.cz
 

C2 a C3 Stop & Start - pádná odpověď....
     6.4.2006 16:06 - tisková zpráva


C2 a C3 Stop & Start :
pádná odpověď na požadavky týkající se snižování spotřeby paliva a ochrany životního prostředí

Společnost Automobiles Citroën rozšiřuje řadu svých malých « hybridních » vozidel a po typu C3 Stop & Start uvádí na trh typ C2 Stop & Start.
Tato verze C2 nabízí stejné výhody jako Citroën C3 Stop & Start, a přispívá tak ke zlepšení kvality životního prostředí ve městech. Spotřeba paliva a emise CO2 jsou v městském provozu nižší o deset procent. Jakmile vozidlo zastaví, je absolutně nehlučné.

Technologie Stop & Start se vyznačuje zastavením motoru v případě stání vozidla (dopravní zácpy, světelné křižovatky apod.). Motor se automaticky znova uvede do chodu okamžitě po uvolnění brzdového pedálu, když si řidič přeje pokračovat v jízdě.

Citroën C2 Stop & Start, nabízený s motorem 1.4i 16V o výkonu 90 koní, mechanickou robotizovanou převodovkou SensoDrive a elektronicky řízeným reverzním alternátorem, dokonale zapadá do již velmi bohaté řady kompaktních vozidel Citroën.


Vůz, který jde s dobou

Vývoj této uživatelsky jednoduché a efektivní technologie svědčí o tom, že automobilka Citroën trvale uplatňuje strategii zaměřenou na inovace a ochranu životního prostředí.

Čistý styl a výrazná osobitost modelu C2 působí dynamicky. Jeho linie jsou půvabné, přitom si však zachovávají energický temperament. Jsou u něj uplatněny poslední vývojové změny, zejména na palubní desce.
Zvnějšku se C2 Stop & Start vyznačuje robustním předním a zadním nárazníkem, maskou chladiče a bočními lištami lakovanými v barvě karoseriere, stříbrnými klikami dveří a okrasnými kryty kol z lehké slitiny s průmerem ráfků 15 palců.
Tak jako u typu C3 je vozidlo opatřeno monogramem « Stop & Start », umístěným v horní části zadních výklopných dveří.
Interiér C2 Stop & Start poskytuje řidičům jednoduše zařízené, ale přitom vytříbené prostředí. Čalounění sedadel a panelů dveří v modré barvě přispívají k vytvoření moderního a pohodlného interiéru.

Typ C2 Stop & Start, vyráběný na základě modelu s výbavou Paket Ambiance, nabízí početné prvky doplňkové výbavy, jako jsou omezovač rychlosti spojený s tempomatem, automaticky regulovaná klimatizace, přední mlhové světlomety a automatické stěrače čelního skla.

Technologie Stop & Start

Snížení spotřeby paliva a emisí CO2

Snížení spotřeby paliva a emisí CO2 je velkou předností verze Stop & Start obou modelů C2 a C3. V současnosti používaná technologie reverzního alternátoru spolu s elektronickým řízením vstřikování paliva umožňuje v městském provozu dosáhnout úsporu přibližně deset procent paliva, což odpovídá hodnotě 14 gramů CO2 / km. V normalizovaném kombinovaném cyklu se snížení spotřeby paliva pohybuje kolem šesti procent.

Použití technologie Stop & Start ve spojení s převodovkou SensoDrive a motorem 1.4i 16V umožňuje dosáhnout nízkých úrovní spotřeby, konkrétně hodnoty 5,6 l / 100 km v normalizovaném kombinovaném cyklu.

Příznivý vliv bezprostředně pociťovaný cestujícími

C2 Stop & Start, stejně jako tato verze modelu C3, přináší uživateli významné a okamžité výhody přispívající ke klidnější a uvolněnější jízdě, zejména při dočasném zastavení motoru :

•  akustický komfort pro cestující a respektování ostatních osob mimo vozidlo,

• akustický komfort rovněž při okamžitém uvedení motoru do chodu, které cestující ve vozidle nijak neruší,

• fyzický komfort dosažený potlačením vibrací, a to včetně opětovného spouštění motoru.

Pohodlí jízdy je opravdu reálné, protože je dosaženo jednoduchou technologií, která uživateli nikterak neomezuje jeho jízdní návyky a řidič se s ní snadno a rychle sžije.

Jednoduchá a účinná technologie

Při brzdění vedoucím k zastavení vozidla se motor dočasně zastaví těsně před úplným zastavením vozidla (rychlost nižší než 6 km/h) a na displeji sdruženého přístroje se  rozsvítí zelená kontrolka « ECO ». Spojka je přitom vypnutá.
Motor zůstane dočasně zastaven tak dlouho, dokud je brzdový pedál sešlápnutý, a to i mírně.
Při uvolnění brzdového pedálu se motor automaticky a okamžitě uvede do činnosti, přičemž zelená kontrolka « ECO » zhasne. Když je znova stlačen pedál akcelerace, spojka se postupně sepne (převodovka SensoDrive).

Řidič může systém « Stop & Start » kdykoliv vyřadit z činnosti stisknutím ovládacího tlačítka « ECO OFF », umístěného na středovém panelu.

Systém prostřednictvím počítače ověřuje, zda jsou splněny podmínky pro dočasné zastavení motoru nebo pro jeho udržení v zastaveném (pohotovostním) stavu. Motor se znova automaticky uvede do chodu při požadavku řidiče na rozjezd vozidla.

Uvedení motoru do chodu se neuskuteční při výskytu některých zvláštních podmínek:

•  teplota motoru,
•  úroveň nabití akumulátoru,
• extrémní hodnoty venkovní teploty (méně než – 10 °C, více než + 30 °C), když je v činnosti klimatizace,
•  příliš velký rozdíl mezi požadovanou teplotou interiéru a teplotou okolí,
•  aktivované odmlžování / odmrazování čelního skla,
•  zařazení zpětného chodu.

Hlavními prvky systému jsou :

•  Reverzní alternátor o výkonu 2 kW, který plní funkce startéru a alternátoru (dodává elektrickou energii do palubní sítě) a je namontován místo klasického alternátoru.
Výhoda startování prostřednictvím alternátoru spočívá v nehlučné činnosti a v rychlosti spuštění motoru (400 ms proti 800 ms u klasického startéru).

•  Elektronická jednotka, která zajišťuje úplné řízení alternátoru a také spojení s počítačem motoru a inteligentní řídící jednotkou (BSI).

Systém Stop & Start je doplněn speciálním akumulátorem, řemenem a napínákem.

Uvedením těchto dvou modelů vybavených technologií Stop & Start automobilka Citroën znovu projevuje svůj trvalý vstřícný přístup k životnímu prostředí.

Technické údaje a provozní vlastnosti


C2 Stop & Start 1.4i 16V 90 koní


Motor
Zdvihový objem  1 360 cm3
Největší výkon 65 kW (90 k DIN) při 5 250 ot/min
Největší točivý moment 133 Nm při 3 250 ot/min

Převodovka                              SensoDrive (5-ti stupňová manuální elektronicky řízená)

Nejvyšší rychlost 181 km/h

Zrychlení (pouze řidič)
0 - 100 km/h 13 s
0 - 400 m  18,7 s
0 –1 000 m  34 s

Spotřeba paliva
Město  6,8 l/100 km
Mimo město 4,8 l/100 km
Kombinovaná 5,6 l/100 km
CO2 133 g/km

Ceník

Model C2 Stop & Start je na francpouzském trhu nabízen za cenu 14 750 Euro včetně DPH. Je k dispozici ve verzi C2 Paket Ambiance a nabízí doplňkovou výbavu jako :

• paket automatická klimatizace (automatická klimatizace, elektrická vyhřívaná zpětná zrcátka, automatické zapínání světel a dešťový senzor),

• mlhové světlomety,

• tempomat spojený s omezovačem rychlosti,

• paket « Look » (nárazníky, maska chladiče a boční lišty lakované v barvě karoserie).


Výbava typu  C2 Stop & Start na přání :

• metalický lak   350 euro
• černý lak  200 euro
• kola z lehké slitiny 15’’  430 euro
• sada « hands-free » Bluetooth   250 euro
• Paket « Město »*  300 euro

· parkovací asistent a elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka

 


S uvedením modelu C2 Stop & Start  na český trh se zatím nepočítá.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Drastická havárie octávie do stromu

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose