www.car.cz
 

Adam Lacko na vodě dvakrát zlatý, také další nováčci OCupu se neztratili
     30.4.2006 21:11 - tisková zpráva


Pohároví nováčci získali první body

 

Všudypřítomná voda řádně okořenila průběh dvou letošních prvních závodů desátého ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu. Po vítězství v sobotních kvalifikacích  si na nejvyšší stupeň vítězů dvakrát stoupnul Adam Lacko. Dvě stříbrné příčky obsadil jeho týmový kolega Michal Matějovský. Třetí byl dopoledne František Marhoul a odpoledne novic seriálu, ale zato ostřílený motokárový mistr, Erik Janiš.

 

Stejně jako už tolikrát se i v tomto případě potvrdilo, že čím víc prší, tím méně diváků na závody přijde. Zároveň však platí, že o to zajímavější podívaná je přichystána pro ty, kdo i přes nepřízeň počasí na okruh přijdou. Oba závody byly plné vzájemných kontaktů i výletů z trati. Připomenout se dají souboje, které dopoledne předváděli například Vaníček a Hájek, anebo v konci závodu Erik Janiš a Peter Pál. Michaela Pešková prokázala neuvěřitelně bojovné srdce a soupeřům nedarovala ani metr trati.

 

 „Do poháru jsem se přišla hlavně učit. V mistrovství republiky cestovních vozů je to hodně o samotných autech. V tomto seriálu jde o jezdecké umění. Strach ze startu uprostřed pole určitě nemám, cítím spíš očekávání a těším se na adrenalin,“ říkala ještě v sobotu večer Michaela. Na trati pak předvedla, že to skutečně myslela vážně.

 

Lacko s Matějovským celkem s přehledem poodjeli soupeřům a diváci měli možnost sledovat tvrdé souboje skupinek vozů. Také Marhoul si jistil svou třetí pozici, čtvrtý nakonec skončil Dostál, pátý Vorba, šestý Brejla, sedmý Navrátil a osmý Paasonen. Závod nedokončil Albrecht, který na vodě vyletěl z trati a zle pocuchal záď vozu o svodidla.

 

Ještě dramatičtější pak byl odpolední závod, do kterého startoval Lacko ze šesté a Matějovský z páté pozice. Ještě během prvního kola se oba opět  ocitli na čele. Chvíli spolu dokonce bojovali o první místo, ale velice brzy se na něm usadil Adam a už jej nepustil. Fantastickou jízdu předvedl Erik Janiš startující z deváté pozice. Postupoval kolo za kolem vpřed a předváděl neuvěřitelné kousky. Brzy si poradil s Dostálem a pak i s Marhoulem a Brejlou.

 

Posledních několik kol jezdil přilepený na Michala Matějovského a bylo jasné, že stříbro by ho těšilo víc, než bronz. Michal jeho útokům na konci cílové rovinky i v dalších zatáčkách odolával. V samém posledním kole nasadil Erik finiš, ale na výjezdu ze stadionu chyboval, proletěl několika desítkami metrů kačírku a jen tak tak se stihl vrátit na trať před čtvrtého Brejlu. „Byla to jasně chyba, ale dopadlo to dobře. Důležité bylo, že oproti dopolednímu nastavení, se kterým auto moc nefungovalo, jsme udělali několik změn a jelo to skutečně perfektně,“ řekl Erik po závodě, v němž mimochodem zajel i nejrychlejší kolo.

 

Michaela Pešková se opět odvážně pouštěla do těsných soubojů, ale v klesání před nájezdem na stadion šla v polovině závodu pozdě na brzdy a skončila mimo trať. Zařadila se až na samý chvost a bojovala s jezdci, kteří byli dokonce o kolo napřed. Ve stejném místě, kde předtím chybovala, pak došlo ke kontaktu s Milošem Kárným a sportovní komisaři osmnáctiletou bojovnici potrestali průjezdem boxy.

 

Záludná pravotočivá zatáčka se stala dějištěm i několika dalších kolizí. Nejhůř vypadal moment, když v tomto místě vyletěl do kačírku Hynek Charous a vůz dokonce převrátil na bok. Naštěstí se mu nic nestalo, traťoví komisaři jej převrátili zpět na kola a mohl odjet. Dodejme, že pátý dojel Marhoul, šestý Vorba a sedmý Dostál.

 

Neuvěřitelné finále předvedli ještě Hájek a Pál, kteří cílovou čáru proťali současně. Teprve elektronika časomíry vyhodnotila, že Hájek byl v cíli o čtrnáct tisícin sekundy dřív a skončil tedy osmý.


Přesně za měsíc se pohár octavií do Brna vrací. Jeho dva ostré závody se zde pojedou v rámci mistrovství světa FIA GT.

 

(30.4. 2006)         

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Octavia Cup od Libora Zhoře

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose