www.car.cz
 

FIA GT zahajuje za týden na Silverstone v Anglii
     1.5.2006 16:58 - Vladimír Rožánek


Do nového ročníku se také pomalu chystá FIA GT, jejíž jeden závod budeme moci sledovat koncem Května na Masarykově okruhu v Brně. Letošní sezónu otevře závod na známém okruhu Silvesrtone a mezi přihlášenými nechybí ani Jan Vonka s Porsche 996GT3.

Novým zástupcem v této velmi atraktivní disciplíně bude Čech Jarek Janiš, který v sezóně 2006 několikrát okusí start v plnokrevném Sallenu S7R, se kterým vloni startoval, jak Adam Lacko, tak i Robert Šenkýř a o voze hovořili velmi pochvalně. Jarek Janiš by měl startovat v týmu Zaakspeed Racing, společně s Němcem Saschou Bertem. Tento tým má úspěšnou minulost, třeba v závodech prototypů Interserie s vozy Zaakspeed Ford C1, či v F1.

Do bojů opět vyráží stáj Vitaphone Racing s Maserati MC12 GT1 s posádkami Bertolini-Bartels a T.Biaggi-Davies, přičemž první posádka patří mezi velmi zkušené bojovníky a zajisté bude patřit k adeptům na celkové vítězství. GLPK Racing z Holandska představí novou Corvettu C6R ovšem složení posádky oproti loňsku zůstalo stejné, vůz tedy pojede ve složení Kumpen-Longin-Hezemans.

Na startu nebude chybět hned několik vozů stejné značky, a to Aston Martin DBR9 GT1. S tímto náčiním pojedou například Phoenix Racing s posádkou Piccini-Deletraz, Cirtek Motorsport s Bouchutem a Brabhamem z Austrálie, ale také Aston Martin Racing s pěticí pilotů Ramos-Pescatori-Malucelli-Babini-Golin. Pod novou stájí Race Aliance pojede čtveřice R.Lechner-Diefenbacher-Peter-Wendlinger s dalšími dvěma vozy Aston Martin DBR9.

V loňském roce mnoho nezabodovalo Lamborghini Murcielago proto se o další body pokusí letos s posádkou Walchhofer-Leuenberger-Franchitti. Startovat možná bude i další český účastník Rock Media Motors, v kterém vloni Brno zajela posádka Antonín Herberk-Andrea Montermini na Ferrari 575.

Skupinu slabších vozů GT2 reprezentuje plejáda vozů Porsche 996GT3 RSR, mezi nimiž najdeme jak Čecha Jana Vonku, tak také oba vozy rakouské stáje Renauer Motorsport, které známe z MMČR D4 v závodech na okruzích. Posádky budou tvořit Wolfgang Kaufmann s Italem Morem a Manfred Jurasz s Heutschim, se kterými se v autě vystřídá rakouský sjezdař Hans Knauss, jenž vyměnil rychlé lyže za čtyři rychlá kola.

Mezi nové vozy, jenž vyjedou do nové sezóny můžeme počítat americký Panoz Esperante GT2, Ferrari 430, nebo Nissan 350Z v podání britské posádky Manning-Tuckey. Mezi zajímavé vozy patří též Pagani Zonda, Gilet Vertigo nebo Dodge Viper Coupé. Mezi favority slabší GT2 se zařadí hlavně AF Corse s posádkami Salo-Melo a Bobbi-Aguas na Ferrari 430 GT2.

Brněnský závod se pojede jako druhý v pořadí a již teď se můžeme těšit na krásné vozy a jejich souboje. Předprodej vstupenek byl již zahájen, a tak se přijeďte do Brna podívat, jak se bude dařit nejen českým reprezentantům. Hlavní závod začíná 28.5.2006.

Kalendář FIA GT

7.5. Silverstone GB

28.5. Brno CZ

2.7. Oschersleben D

30.7. Spa – Francorchamps B

20.8. Paul Richard F

3.9. Dijon F

17.9. Mugello I

1.10. Bucurešť RUM

15.10. Adria Raceway I

17.11. Autodrom Dubai EA

 

 Vláďa Rožánek


 
 
Fotogalerie:   FIA GT v Brně 2005 - zákulisí od Vládi Rožánka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose