www.car.cz
 

BMW 1 Challenge 2006 odstartoval : Honzíkův sobotní hattrick
     3.5.2006 06:18 - tisková zpráva


Honzíkův sobotní hattrick

Nevím jestli vůbec existuje otřepanější fráze než ta, která říká, že někomu prší štěstí… Ale co jiného napsat o vůbec prvním závodu v historii BMW 1 Challenge, když sobota na brněnském Automotodromu doslova a do písmene „uplavala.“ Už ranní měřený trénink přinesl řadu potíží, protože nová auta zatím nebylo možné za tak silného deště otestovat. Ovšem technici rychle vyřešili mlžení oken i to, že do vozů poněkud teklo a tak se startovní pořadí od toho z pátečního suchého tréninku zase až tak příliš nezměnilo.

Startovní listinu obohatili dva velmi zkušení okruhoví závodníci Petr Kačírek a Marcel Kusín, takže první závod nakonec absolvovalo slušných třináct účastníků. (Třináct…. Šťastných, nebo smolných?)

II.měřený trénink

1. J.Honzík (Commerz Racing) 2:42,542 min. (119,667 km/hod.)
2. H.Janits (Rak.) +1,061 min.
3. P.Kačírek +1,146 min.
4. M.Dolák (Cardo Racing)  +1,202 min.
5. P.Rokyta (MTX Praha) +3,695 min.


Do poledního závodu na 12 kol však jezdci startovali podle výsledků prvního měřeného tréninku, takže první řada na roštu patřila juniorům Honzíkovi a Matzkemu. Martin Matzke se nenechal zlomit zdravotními problémy a od startu vyrazil jako první. Jenže mu to vydrželo jen část úvodního kola a pak skončil v kačírku, odkud své auto doloval více než minutu. Na první pozici se dostal víceméně zadarmo Honzík a nasadil přesně takové tempo jaké potřeboval. Svůj profesorský (ač je studentem strojní průmyslovky)výkon korunoval třetím vítězstvím v řadě.

Lepší vstup do sezóny si ani nemohl přát. K rovné stovce bodů přidal i finanční prémie za vítězství v závodu i obou měřených prémiích. Další speciální cenu získal Matzke, který zajel nejrychlejší kolo. Časem 2:41, 950 min. také jako jediný na mokrých pneumatikách překonal hranici 2:42 min. V celkové klasifikaci to však stačilo jen na 9.místo.

Na druhém místě se objevil J.Hudeček, ale brzy jej předjel M.Dolák, který pak svým pronásledovatelům celkem jasně ujel a stříbrný stupeň vítězů už mu nikdo nemohl vzít. Hudeček skoro půl závodu udržel za svým vozem pronásledovatele M.Kusého, ale nakonec musel bývalého výborného „formuláře“ na třetí místo pustit. Kusý se však stupňů vítězů také nedočkal.

Pět kol před závěrem jej dojel P.Kačírek, který startoval až z předposlední řady a opět jednou prokázal své uznávané kvality všestranného závodníka. Už to vypadalo, že třetí pozici mu nikdo nemůže vzít. Jenže závod na mokré dráze je vždycky tak trochu loterií a tak se ani Kačírek nevyvaroval chybičky, která umožnila vyzkoušet si brněnskou „bednu“ hostovi ze Švýcarska Marcusi-Josefu Kellerovi.

Zajímavostí byl i start Rakušana H.Janitse. Těsně před závodem BMW 1 Challenge dojel jako druhý v poháru historiků, kde závodí s mohutným vozem AC Cobra. S „bavorákem“ však dostal smyk a skončil jen pár centimetrů od svodidel.

Premiéra BMW 1 Challenge se však (až na to zatracené počasí) povedla. Promrzlí diváci mohli za suverénními juniory Honzíkem a Dolákem sledovat několik zajímavých soubojů i drobných incidentů. Žádné z nových aut však nebylo poškozeno, takže na nedělní ráno technický servis celkem bez potíží připravil reprízu úvodního závodu.


Jarní cena Brna – 1.závod

1. J.Honzík (Commerz Racing) 32:52,365 min. (118,340 km/hod.)
2. M.Dolák (Cardo Racing) +4,252 min.
3. M.J.Koelliker (Švýc.) +33,727 min.
4. P.Kačírek +34,749 min
5. M.Kusý (Bervid Prodrive) +42,954 min.

První vítěz:Honzík  Brno 28.dubna 2006

BMW 1 Challenge má za sebou první ostrou zkoušku. Dnes odpoledne se konal úvodní měřený trénink a hned naznačil, že kartami hodlají míchat zejména mladíci Jaroslav Honzík a Martin Matzke. Honzík se jako jediný dostal pod hranici 2:25 min.:

„Na nových pneumatikách auto fungovalo velice pěkně, dá se ještě určitě zrychlit a kolem dvou minut a pětadvaceti vteřin se asi pojede i samotném závodu. Hodně bude záležet na schopnosti pošetřit pneumatiky, aby vydržely celých 12kol. Těším se….“


Jaroslav Honzík z týmu Commerz Racing vyhrál hned dvakrát. Jednak první měřený trénink v absolutní klasifikaci a jednak hodnocení juniorů. Svůj typický nadhled, který častokrát ničil nervózní soupeře v závodech superbiků, předvedl Jindřich Hudeček. Během tří kol dosáhl času 2:26,669 min. a zamířil do boxů. Byl s výsledkem spokojen a věděl co činí. Prozatím mu to stačí na třetí místo na startovním roštu….

Sobota bude v případě BMW 1 Challenge ve znamení ranního měřeného tréninku, na který pak navazuje závěrečný brífink. Tam se jezdci dozvědí poslední podrobnosti, např. o startovní proceduře. Ve 12.20 se jde do boje o historicky první vítězství v tomto cupu.

Výsledky 1. měřeného tréninku
1. J.Honzík (Commerz Racing) 2:24,905 min. (134, 232 km/hod.)
2. M.Matzke (M.M.Racing) +0,492 sec.
3. J.Hudeček +1:764 sec
4. M.Kusý (Bervid Prodrive) +1,846 sec.
5. H.Janits (Rak.) +2,166 sec.

 

PR (pek)


 
 
Fotogalerie:   

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose