www.car.cz
 

Tomáš Kostka před zraky šéfů a manažerů stájí formule 1 v Monte Carlu !!.
     26.5.2006 23:45 - tisková zpráva


Tisková informace k účasti Tomáše Kostky v 2. podniku World Series Renault 3,5 Monte Carlo (Monako), 26. května 2006

Naprosto výjimečné postavení v letošním kalendáři WS Renault 3,5 má nepochybně závod v ulicích Monte Carla. Vždyť se pojede jako součást programu Velké ceny Monaka F1. Adeptům formulové slávy se tak naskýtá velká šance předvést své umění před zraky těch nejpovolanějších – šéfů a manažerů stájí formule 1.

Bude mezi nimi i český reprezentant Tomáš Kostka, který se stal v tomto roce členem týmu Draco Racing USA. Mezi obrubníky monackých ulic se bude proplétat již podruhé a rozhodně chce dát zapomenout na své loňské nepříliš vydařené vystoupení.

Tomáš Kostka (narozen 27. 8. 1984 ve Zlíně) je navzdory svému mládí již velmi zkušeným a univerzálním závodníkem. Po začátcích s formulemi Ford a BMW na sebe poprvé výrazně upozornil v roce 2003 v německém Recaro F3 Cupu. V následující sezóně, po krátké epizodě v seriálu Euro 3000, zakotvil v tehdejší Světové sérii Nissan, jíž zůstal věrný i po její přeměně na Světovou sérii Renault 3,5.

Mezi jeho týmové kolegy patřili kupříkladu pozdější pilot F1 Narain Karthikeyan nebo jeden z nejlepších italských jezdců Enrico Toccacelo, u Draca je jeho stájovým partnerem talentovaný Venezuelan Pastor Maldonado.Kostka je vysoce ceněn také jako testovač. Přispívá k tomu především jeho schopnost účinné komunikace s techniky, podložená dobrými jazykovými znalostmi (plynně mluví anglicky a německy, učí se italsky a španělsky).

V letošním roce se Tomáš přestěhoval v souvislosti s angažmá u Draca do italského městečka Pontremoli. Velkou část dne mu zabírá trénink v nedalekém Viareggiu, kde se rovněž podílí na programu kondiční přípravy profesionálních jezdců Formula Medicine. Vzácný volný čas dělí mezi nutnou relaxaci, studium jazyků a oblíbený fotbal.

Tomášův recept na nástrahy monackého závodu je zdánlivě jednoduchý: „Zdejší trať vyžaduje maximální preciznost a extrémní cit pro auto.Je potřeba zůstat mentálně silný, být nad věcí a hlavně udržet koncentraci.“Zdá se, že Kostkovi se zatím daří toto dodržovat. Ve čtvrtečním volném tréninku byl pátý nejrychlejší, Maldonado ho dokonce vyhrál: „Použili jsme nastavení Draca z loňska, kdy tu vyhrálo, a funguje to. Na setupu uděláme před kvalifikací už jen drobné úpravy. Se svým výkonem jsem spokojený, škoda jen, že bylo tolik červených vlajek, ale to k Monte Carlu už patří.“

Dnes měl Tomáš Kostka volno. Využil ho v doprovodu Pavla Turka a českého soutěžního jezdce Jana Kopeckého k návštěvě padoku F1.Byli jsme se podívat u McLarenu a také jsem se osobně potkal s Davidem Coulthardem,“ pochlubil se Kostka.

Výsledky volného tréninku WS Renault 3,5

1.         Pastor Maldonado            Draco              1:26,895

2.         James Rossiter                   Pons                1:26,930

3.         Colin Fleming                       Carlin               1:27,084

4.          Christian Montanari            Prema              1:27,531

5.         Tomáš Kostka             Draco              1:27,550

PR


 
 
Fotogalerie:   MČR Motoskijoring - Klášterec nad Orlicí 06, foto: Aleš Hejtmánek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose