www.car.cz
 

Čtvrté klání Octávia cupu: Na vodě v Brně zvítězil Navrátil
     28.5.2006 20:24 - tisková zpráva


Tabulku průběžného bodování vede Matějovský

 

Letošní čtvrtý závod Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu se jel opět na vodě, stejně jako před měsícem první dva. O to dramatičtější průběh nedělní bitva měla. Po přesvědčivém výkonu nakonec byli nejrychlejší v cíli tři Jirkové: Navrátil před Janákem a Jupou. Ovšem ani oni navzájem si nic nevěnovali zadarmo. Karambolů a výletů z trati ani tentokrát nebylo málo. Pojízdný sklad Autodružstva Podbabská opět zažil obrovský nápor zájemců především o karosářské díly.

 

Ranní warm up se jel za hustého deště a do závodu jezdci startovali už sice za jasného počasí, ale pořád na zcela mokré trati. Risk s hladkými pneumatikami nikdo  raději nezkoušel. Na Pole position stál po sobotním šestém místě Jupa a také jej bezezbytku využil. Dopředu se ale drali také všichni ostatní. Ve skrumážích po startu se v prvních zatáčkách sice semlelo několik ran, ale žádná neskončila vážnějšími následky. Na Jupu se postupně dotahovali Janák, Navrátil a Matějovský.

 

Pak začal velký kolotoč předjížděcích manévrů, který zahájil Janák. Po sérii útoků nad Jupou triumfoval a dostal se na čelo. Mezitím byli diváci svědky nedobrovolného opuštění trati, které předvedl Erik Janiš. Po průjezdu záchytnou štěrkopískovou zónou před nájezdem na Stadion se sice vrátil do boje, ale dost pozic ztratil. Na čele se držel Janák a za ním bojoval Navrátil s Jupou. Také jejich duel byl naprosto korektní, ale samozřejmě tvrdý. V jednom momentě došlo ke kontaktu a postrčený Navrátil letěl zatáčkou napříč.

 

Vůz ale bravurně srovnal do potřebného směru a Jupa sportovně ubral plyn, aby nezískal výhodu, když byl viníkem soupeřových problémů. Navrátil se mu začal vzdalovat a brzy si vyšlápl i na vedoucího Janáka. I jejich souboj byl ukázkový. Také při něm došlo ke kontaktu, ale oba jezdci prokázali, že si s pohárovými octaviemi rozumí. Navrátil se pak rezolutně natlačil na vnitřek jedné z brněnských zatáček, v níž Janák neopatrně nechal škvíru.

 

Pořadí na čele se tak opět změnilo a Navrátil si jel pro své první zlato. Janákovi navíc přestávalo na osychající trati fungovat auto a tak se snažil držet alespoň stříbrnou příčku, stejně jako Jupa, který jel třetí.

 

Ze samého konce startovního pole postupoval dopředu Brejla, pro kterého sobotní závod skončil po kolizi už v prvním kole. Dnes byl tedy evidentně při chuti a předjížděl jednoho soupeře po druhém. Velice pohledný byl závěrečný souboj o čtvrté místo, který vítězně vybojoval s Michalem Matějovským. Pak začal ještě dotírat na třetího Jupu, ale oběma jistě hlavou bleskla vzpomínka na loňský rok, kdy zde v podobné situaci jejich vzájemný duel skončil ránou a Václav se spokojil alespoň se čtvrtým místem.

 

Kolo před koncem z bitvy ještě odstoupil Erik Janiš, který se stihl probojovat už na sedmou příčku, jenomže za Schwantzovou zatáčkou mu jeden ze soupeřů ohodil čelní sklo blátem.  Bohužel ke všemu přestaly fungovat stěrače a tak mu nezbylo nic jiného, než poslepu dojet do boxů.

 

Vítězný Navrátil v cíli pochopitelně zářil štěstím. „O něčem takovém jsem prostě snil. Strašně děkuju všem, kdo mi k tomuhle triumfu pomohli. Na té vodě se samozřejmě jede těžko, navíc jsem svázán pocitem, že auto mám půjčené. Jedu za tým a ne za sebe jako třeba v motokárách. Uznávám, že předjetí Jirky Janáka byl risk, ale vyšlo to,“ pochvaloval si Navrátil. Janák přiznal, že je nakonec rád za dvě druhá místa v jednom víkendu.

 

 „Jak se ze stopy vyjela voda, tak už to v podstatě vůbec nefungovalo a gumy se hrozně hřály. Další pohárové závody už mi nekolidují s jinými aktivitami a tak se budu snažit o další a další body,“ slíbil Janák. Jupa, který s novým modelem octavie vlastně ještě pořádně nezávodil, si velice pochvaloval korektnost soubojů a vyrovnanost vozů. „Důkazem je, že jsme se dokázali držet vlastně pořád pohromadě a nikdo nějak zásadně neujížděl. Když to v konci začalo vadnout, vadlo to zase všem stejně. To je určitě pozitivní,“ dodal.

 

Bodovací matematika vynesla na průběžné první místo  tabulky Michala Matějovského, který    dvěma pátými místy a dvěma druhými při předchozích závodech získal celkem 70 bodů. O druhou a třetí příčku se dělí Navrátil a Lacko (oba 50 b.), čtvrtý je Janiš (49 b.), pátý Janák (44 b.), šestý Brejla (43 b.) a sedmý Marhoul (39 b.). Za dva týdny, 9. – 11. června se jezdci a týmy utkají zase.

 

Na Autodromu Most se totiž jede Česká pojišťovna – Škoda Octavia Weekend.

 

(28.5. 2006)

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Škoda Octavia Cup na Brno Supercar 500 od Martina Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose