www.car.cz
 

Naftový motor v Le Mans slavil úspěch.
     19.6.2006 07:06 - Vladimír Rožánek


Při dalším ročníku slavného závodu 24 hodin Le Mans dominoval již od tréninků prototyp Audi R10, který boduje především v zámořské American Le Mans Sérii. Německý Audi Team Joest nasadil do závodu velmi zkušené a ostříléné borce, kteří již měli i v minulosti nějaký ten úspěch z vytrvalostních závodů prototypů doma.

 

Trojice Capello-Kristensen-McNish a Biela-Pirro-Werner udávali od začátku tempo a měli velkou naději na konečný úspěch. Z Le Mans Endurance series dobře známý tým Pescarolo Sport obsadil starovní rošt rovněž dvěma vozy Pescarolo C60 Judd v jeho posádkách zaujalo zejména jméno Sebastiana Loeba, který z rallyového stroje přesedl do plnokrevného prototypu, jako další ho doplnili Eric Helary a Frank Montagny. Mezi zajímavými prototypy nechyběl Zytek 06, Lister Storm LMP, Courage LC70, Creation Judd nebo WR Peugeot s dvoulitrovým turbem.

 

Na startu však nechyběl ani český zástupce v podobě Tomáše Engeho, jenž startoval v britském týmu Aston Martin Racing na stroji Aston Martin DBR9. Tomáš jel s Andreou Piccinim z Itálie a Darrenem Turnerem z Anglie. Dalším Čechem startu byl Robert Pergl, který se vydal do Le Mans s týmem Convers Menx a strojem Ferrari 550 Maranello. Do trojice ho doplňovali ještě Rus Vasiliev a Holanďan Kox.

 

Českým divákům však neutekl ještě start Slováka Konopky v japonském týmu T2M Motorsport na voze Porsche 911 GT3 RSR, ten jel s dvojicí Yamagashi-De Fornoux.

 

Celkově zvítězila v závodě trojice Biela-Pirro-Werner na Audi R10 týmu Joest, když odkroužili plných 379 kol. Druhá v cíli vytrvalostního závodu se radovala posádka Sebastien Loeb-Helary-Montagny na stroji domácí značky Pescarolo C60 Judd, ovšem na vítěze ztratila celých 5 okruhů. Jako třetí dovedl do cíle svůj vůz Alan McNish a s kolegy Capellem a  Kristenssenem získali pro Audi tým Joest další kov.

 

Třídě LMP2, neboli slabším prototypům vládl vůz Lola se startovním číslem 25 a posádkou britského tým RML ve složení Erdos-Newton-Wallace. Za svými zády zanechali i americký tým Binnie Motorsport s další Lolou Zytek 3397ccm.  Pro třetí místo si zajel Miracle Motorsport s vozem Courage Aer 1995 Turbo ve složení Macaluso-Lally-James. Smůla se v této třídě obrátila na  Chamberlain-Synergy, Gerda Weltera, který již patří s prototypy WR Peugeot k pravidelným účastníkům závodů v Le Mans, ale také na G-Force Racing a tým Paul Belmondo Racing. Žádná z těchto posádek cíl neviděla.

 

Třída LMP GT1, v té zazářila posádka vozu Corvette C6-R ve složení Gavin-Beretta-Magnussen, i v celkovém pořadí jim patřilo skvělé 5. místo. Pro druhé místo a zároveň další úspěch v bohaté jezdecké kariéře si zajel Tomáš Enge. Společně s Piccinim a Turnerem dojeli na Aston Martin DBR9. Třetí místo tentokráte zbylo na tým Luc Alphand Adventures s vozem Corvette C5-R a posádku tohoto vozu tvořili bývalý lyžař L.Alphand-Goueslard-Policand. Za nimi na pátém místě ve třídě skončil Sallen S7-R s Christianem Fittipaldim za volantem. Do cíle však nedorazil ani Robert Pergl, ani Slovák Konopka.

 

V LMP GT2 dominovali Kimber-Dean-Tomlinson na Panozu Esperante s pětilitrovým motorem Elan. Druhé místo patřilo Seikel Motorsportu na Porsche 996 GT3 a třetí v pořadí dojel tým Scuderia Eccose a s vozem Ferrari 430GT na něm dovezla medaily posádka Kirkaldy-Niarchos-Mullen.

 

Celkové výsledky Le Mans 24 hours 2006:

 

Biela-Pirro-Werner – Audi R10 – 379 okruhů LMP1

Helary-Montagny-Loeb – Pescarolo C60 Judd – 374 LMP1

Capello-Kristenssen-McNish – Aud R10 – 366 LMP1

Gavin-Beretta-Magnussen – Corvette C6-R – 353 GT1

Minassian-Collard-Comas – Pescarolo C60 Judd – 350 LMP1

Enge-Piccini-Turner – Aston Martin DBR9 – 348 GT1

Alphand-Goueslard-Policand – Corvette C5-R – 344 GT1

Brabham-Piquet-Garcia – Aston Martin DBR9 – 341 GT1

Erdos-Newton-Wallace – Lola Aer Turbo – 341 LMP2

Lamy-Ortelli-Sarrazin – Aston Martin DBR9 – 340 GT1

 

Vláďa Rožánek


 
 
Fotogalerie:   FIA GT v Brně 2006 od Pavla Procházky potřetí

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose