www.car.cz
 

Ke světlu pro denní svícení. Svěřte se odborníkům
     9.7.2006 07:54 - tisková zpráva


V současné době se v prodejnách motoristických potřeb i ve značkových servisech začínají objevovat relé, zapínající při startu osvětlení vozu, nebo soupravy světel pro denní svícení.

Výrobci se snaží přesvědčit přímé zákazníky, že montáž je velmi jednoduchá a amatérsky zvládnutelná. To je snad možno uznat u relé, které se pouze vymění za dosavadní a spíná pak při každém nastartování, ale pozor, pouze u těch typů a modelů, pro které je určeno a schváleno!

Doporučujeme, aby dodatečnou montáž soupravy dělal odborný servis.

Z četných dotazů je možno usoudit, že ani někteří prodejci si se zapojením nevědí rady.

Proto znovu:

Pojem „světlo pro denní svícení“ je zaveden technickým předpisem povinným pro schvalování vozidel. Jde o předpis Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK-OSN). V daném případě jde o předpis č. 48-02 „Jednotná ustanovení pro homologaci vozidel z hlediska montáže zařízení pro osvětlení a světelnou signalizaci na vozidla. Podle tohoto předpisu se definuje jako denní svítilna, která znamená svítilnu, která směřuje dopředu a která činí vozidlo snadněji viditelné za jízdy ve dne. Předpis pak, mimo jiné stanovuje její umístění, počet a zapojení v elektrické instalaci vozidla.

Z této definice vyplývá, že použít tento druh svítilny, resp. svícení touto svítilnou není možné v době snížené viditelnosti, což také plyne ze znění novelizace našeho zákona. Jde o světlo, které se rozsvítí automaticky při zapnutí zapalování vozidla a zhasíná vypnutím tohoto zapalování. V době činnosti těchto světel na vozidle nesmí svítit žádné jiné vnější osvětlení, kromě „světelné houkačky“.

Zapnutím obrysových a potkávacích světel nebo obrysových a dálkových světel se světlo pro denní svícení automaticky zhasne.

 

 

Inforservis UAMK


 
 
Fotogalerie:   ME Autocross Nová Paka 2.7.2006 Svoboda Josef

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose