www.car.cz
 

Vašek Janík na Čabaru: nejen vítězství ve skupině
     10.7.2006 23:33 - tisková zpráva


Letos poprvé Václav Janík, pilot Shleha-Janík motorsport teamu, který v mezinárodních šampionátech startuje pod hlavičkou Czech National Teamu, obhajoval loňské prvenství.

Vloni se poprvé podařilo vyhrát na technické, pět kilometrů dlouhé trati na severu Chorvatska. Letošní sezónu již Václav Janík na zlato dosáhl dříve. Ale cesta jen za obhajobou toho čabarského byla velmi těžká.

Boj začal již v noci ze čtvrtka, kdy team cestoval do Chorvatska. "Asi v 11 jsem dorazili na hraniční přechod, kterým jsme loni bez větších problémů projel. Letos jsme s výbavou stejných dokumentů, jako minulý rok, na území Chorvatska vpuštěni nebyli," uvádí členové teamu po návratu. "Vše se ale nakonec podařilo díky usilovné pomoci chorvatských pořadatelů vyřešit, takže jsme mohli pokračovat," dodávají.

V sobotních tréninkových jízdách Václav Janík, tentokrát jediný pilot Shleha-Janík motorsport teamu, neboť Richard Vodička byl pracovně zaneprázdněný, okupoval první příčku skupiny A. Dosažené časy znamenaly dokonce 3. místo absolutního pořadí, což byla velká výzva do nedělního ranního warm-up a poté závodu.

Pěkně rozjetá Janíkova první závodní jízda byla zastavena pro havárii na trati, a tak se Václav vracel znovu na start. Již přehřáté pneumatiky v tropickém vedru neumožnily lepší přilnavost v opravné jízdě. "Klouzalo to strašně, ale divákům v technických pasážích se to evidentně líbilo. Horší to bylo s časem v první jízdě. Ztráta desetinu na Hernádiho nenaznačovala, že se bude opakovat loňský scénář, kdy jsme Hernádimu ujeli hned v první jízdě," upřesňuje pilot.

Musel tedy plynový pedál červeného BMW M3 skupiny A dráždit razantněji. Výsledkem byla nejrychlejší jízda skupiny, cca 4 sekundy před Hernádim, která bezpečně zlikvidovala jeho předchozí náskok. "Jsem rád, že se podařil loňský úspěch, který se jel ovšem za diametrálně jiných podmínek - za střídání prudkých dešťů a polojasna. Na voze byla před závodem provedena drobná repase, která již byla potřeba. Ani jsme netestovali, na to prostě nebyl čas. Mechanici auto složili ve středu večer a ve čtvrtek v poledne jsme odjížděli," dodává Vašek Janík, který k vítězství ve skupině přidal i třetí místo v absolutním pořadí závodu.

Další víkend bude team bojovat opět na dvou frontách. Richard Vodička vyrazí na Valašský klobúk, kde se popere o body do Mistrovství ČR, ve kterém nyní jen s nepatrným odstupem okupuje 3. příčku absolutně. Stejné umístění v MČR ve skupině A drží i Václav Janík. Ten se však Petra Líbala stíhat nepokusí, neboť ho čeká další podnik FIA International Hill Climb Challenge a Mistrovství Zóny střední Evropa na 6,5 km dlouhé trati u slovenského Brezna.

Miroslav Frýdecký
Shleha-Janík motorort
www.janik-motorsport.com


 
 
Fotogalerie:   ME motocyklů - Most - 250 ccm - M. Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose