www.car.cz
 

Jak jsme jeli na šotolinu do Maďarska ....
     31.7.2006 08:28 - Pavel Jelínek


Tak se rozhodlo, že v pátek vyrazíme na šotolinu do Maďarska. Já,Tomáš,Chasňa a Baťa. Na internetu jsme stáhli mapy, časy a startovku a usoudili, že v pátek ráno bude ideální vyjet. Trochu nás mrzelo, že z maďarštiny se opravdu nedá vyčíst vůbec nic. Ale jsme zkušení fanoušci rally, není se čeho bát.

 

V pátek před 9 hodinou zasvištěla v místě nástupu Felície se dvěma účastníky z Motorsportu Kojetín, za chvíli přijel Tomáš ze svým historikem. Přendali jsme věci, včetně vařiče, na kterém jsme trval a vyrazili. Již po prvních metrech se začali někteří dožadovat nákupu. Vyskytuje se první zdržení, Chasňa sedí na WC. V 10 hod. vyrážíme z Hypernovy směr Bratislava. Obědváme už v Břeclavi v místním bufetu.

 

Povedl se nám husarský kousek, kdy měníme na pumpě teplé plechovky piva za vychlazené. Investice do krátkodobých dálničních známek (CZ a SK) se určitě vyplatila, okolo 14 hodiny přijíždíme do Vezsprému. Prolog ve 13 hod. vynecháváme vědomě a jedeme se okoupat na 10 km vzdálený Balaton. Když asi půl hodiny hledáme vlez do vody, podléháme horku a za 300 forintů lezeme mezi turisty a užíváme si koupání v rybníku.

 

V 19 hodin začíná SuperRZ, je čas. V 17 hodin se vydáváme na místo. Milá a krásná děvčata po nás chtějí 1500 fot., každý máme na 2-3 dny asi 3000 for. „…too much for us.“  Točíme a jdeme hledat jiný příjezd. Po 2 km jízdě mezi rákosem, zjišťujeme, že polní cesta nikam nevede, respektive do neskutečného smradu v místní čističce odpadní vody. Nakonec jedeme na drzo vjezdem pro VIP a u brány nás pořadatelé k našemu údivu v pohodě pouští dovnitř.

 

Je nám divné, že auta už jsou na startu a mají čísla 29, 28, 27 …“Asi je tu jiný čas a my přijeli pozdě“ hlásí někdo. Nakonec zjišťujeme, že se jezdí už od 13 hodin, co začal prolog, v kuse a krajani, které jsme potkali, vypadají, že za chvíli umřou na horkou nemoc. Vidíme posledních 30 aut, včetně jedné boudy a průjezdu s otevřenou kapotou. Naštěstí se startuje v opačném pořadí takže vidíme i všechny WRCy. Paralelní RZ jak má být.

 

Akce končí okolo 20:30 hod., po poradě je rozhodnuto, že zítra si budeme užívat slunce a přírody a pojedeme na místo, kde se dá přecházet pěšky nebo minimálně jezdit autem.

 

RZ 3,5,8. Přijíždíme samozřejmě již za tmy, takže nevíme vůbec jak to vypadá v okolí RZ. Okamžitě se na nás vrhají různí komáři a jiné místní potvory. Celou noc nespím, jaké je horko. Vstáváme již v 6 hodin a zjišťujeme, že jsme ve vojenském prostoru, kde je jenom šotolina, tráva a step. A široko daleko nikdo, jen vytyčená trať.

 

Zpočátku nám to připadá velmi romantické, po několika hodinách na slunci bez jediného stínu, se začínáme prát o deštník, který si někdo vzal proti dešti. Horko zažene zážitek z WRC, které vidíme z kopečka z dálky asi 3-4 km v krásné v sérii protahováků a vraceček.

 

Také ostatní vozy mají špicové průjezdy, včetně žigulů na konci jezdeckého pole.To stejné se opakuje na další RZ, která je vzdálená asi 1 km. Tam na žigulíky již opravdu čekat nešlo, museli jsme prchnout do nedalekého lesa do stínu. Třetí průjezd je na skoku, který je ukončen levou vracečkou. Jeden „micák“ tam je odstavený, skočil pravděpodobně příliš mnoho…. Škoda, zase jsme tu nebyli!

 

Máme v plánu ještě jednu RZ nebo servis. Slunce však rozhoduje za nás. Jedeme opět k Balatonu. Od kolapsu nás zachraňuje až ledová sprcha, voda v jezeře je moc horká. Cestou se ještě zastavujeme v restauraci, objednávání jídla v maďarštině je zážitek. Někteří zbabělci přečetli špagety, tak si na ně ukázali. My (já) jsem četl v místním jazyce a byl s toho pěkný kuřecí řízek. Původně jsem chtěl maďarský guláš.

 

Po 300 km jsme opět doma a výlet, který nás uspokojil na 100% končí. Každému mohu doporučit, pokud nebude takové horko, naprostá bomba. U nás se neuvidí, maximálně na MS v Řecku. 

 

 

KPR Olomouc :-))


 
 
Fotogalerie:   Maďarsko a Klub přátel rallysportu Olomouc

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose