www.car.cz
 

WTCC 2006: První titul pro SEAT získal Tom Coronel
     10.10.2006 22:49 - tisková zpráva


17/18 kolo světového šampionátu WTCC:

Tom Coronel jezdící v barvách soukromého SEAT Team Holland získal ve španělské Valencii první z titulů seriálu FIA World Touring Car Championship (WTCC) – Yokohama Independents´ Trophy pro nezávislé jezdce. Úvodní závod uplynulého víkendu dokončil na třetím místě ve své kategorii, druhá pozice v cíli následujícího závodu pak znamenala, že Toma již nikdo nemůže předstihnout a holandský jezdec se tak ještě před posledním podnikem v Macau stal držitelem trofeje. „Vyhrát ´Independents´ byl samozřejmě náš hlavní cíl, takže jsem dnes jel na body, ne na vítězství,“ komentoval průběh závodu Coronel. „Do Macaa pojedu proto v naprosté pohodě.“


Podstatně méně se ve Valencii dařilo jezdcům továrního týmu SEAT Sport. Po sérii kontroverzních incidentů se jim nepodařilo zopakovat loňské vítězství a výhodu domácího prostředí nedokázali zúročit.


Do prvního závodu skěle vyrazil loňský vítěz Jordi Gené z druhé pozice na roštu a ještě před první zatáčkou se dostal před Alfu Augusto Farfuse, startujícího z pole position. Ředitel závodu nicméně ohodnotil jeho start jako neregulérní a potrestal jej průjezdem boxy, což diskvalifikovalo Geného do té míry, že závodu dokončil až 16.

“Pořadatelé říkají, že jsem se ulil na startu, ale já jsem skálopevně přesvědčen, že ne. Počkám si na video ze závodu, ale to na výsledku nic nezmění. Můj León byl v průběhu celého víkendu ve skvělé kondici a měl jsem opravdu velkou šanci první závod vyhrát. Ovšem ze šestnáctého místa na okruhu jako je Valencie, kde se velmi špatně předjíždí, je to předem ztracené,” stěžoval si nešťastný Gené. Série problémů a kolizí, která postihla team SEAT Sport zapříčinila, že v prvním závodě dojel na bodovaném – osmém – místě pouze Peter Terting a připsal tak španělskému týmu jediný bod.


SEAT Gabriele Tarquiniho utrpěl v prvním závodě takové šrámy, že do druhého závodu Ital nemohl nastoupit, takže namísto sedmi bylo na startovním roštu pouze šest žlutomodrých Leónů. Nejvíce vepředu stál na 4. pozici Peter Terting, ale kontakt s Lariniho Chevroletem hned v první zatáčce odstartoval sérii Tertingových potíží. Incident mezi oběma jezdci ohodnotil ředitel závodu penalizací průjezdem boxy, kterou “vyfasoval” – už podruhé tento den – opět jezdec týmu SEAT.

Peter Terting tak stejně jako předtím Gené zcela ztratil šanci na slušné umístění. Barvy SEAT Sportu tak zachraňoval Yvan Muller, kterému se ze startovního 10. místa podařilo projet pod šachovnicovou vlajkou jako šestý. Ostatní jezdci týmu buď závod nedokončili, nebo dojeli mimo bodované pozice.


Po dramatickém víkendu ve Valencii se tak všechno rozhodne až v posledním závodě, který se jede za šest neděl v Macau. Zatímco o vítězství mezi jezdci se utká neuvěřitelných devět jezdců, titul mezi výrobci má šanci získat vedle SEATu již jen BMW.


Pořadí výrobců v šampionátu WTCC (body):
1. BMW 221
2. SEAT 211
3. Alfa Romeo 147
4. Chevrolet 122

Pořadí jezdců v šampionátu WTCC (body):
1. Augusto Farfus Alfa Romeo 60
2. Andy Priaulx BMW 320si 59
3. Jörg Müller BMW 320 59
4. Gabriele Tarquini SEAT León 57
5. Rickard Rydell SEAT León 54
6. Dirk Müller BMW 320si 53
7. James Thompson SEAT León 49
8. Yvan Muller SEAT León 48
9. Peter Terting SEAT León 48
10. Jordi Gené SEAT León 36


Světový šampionát cestovních vozů WTCC je po seriálu F1 a rallyovém mistrovství WRC nejdůležitější motoristickou sportovní disciplínou. V jeho letošním ročníku si tým SEAT Sport se speciálně upravenými vozy SEAT León vede velmi dobře a pravidelně obsazuje přední pozice. Po závodech ve Valencii je nyní SEAT na druhém místě ve značkách a čtvrtém v jezdcích.


Závěrečný podnik letošního desetidílného seriálu šampionátu cestovních vozů WTCC se pojede 17.-19. listopadu na okruhu v Macau.


PR


 
 
Fotogalerie:   A1GP Brno 2006 - Pit Lane od Martina Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose