www.car.cz
 

Seat Leon Supercopa: Smolný závod Erika Janiše na Hockenheimringu
     29.10.2006 10:09 - tisková zpráva


Mladší z bratrů Janišů, Erik, v sobotu absolvoval kvalifikaci a závod pohárových Seatů v závodech Seat Leon Supercopa. Okruh v německém Hockenheimu ožil tento víkend posledním závodem mistrovství Německa cestovních vozů, populární série DTM, kde závod Seat Leon Suprcopa tvoří doprovodný program.

Kvalifikaci i závod provázelo nestálé počasí a bylo obtížné se přizpůsobit měnícím se podmínkám na trati. Erik vstoupil do kvalifikace dobře s rychlými časy. Na osychající trati však nedokázal zajet časy, které by mu zaručily pozici na špici startovního pole. V samotném závodě musel Erik Janiš bojovat s vozy startující před ním, a v tvrdých soubojích postupně získávat pozice.

Start do závodu v hloubi startovního pole však znamenal, že se Erik dostal do mnoha soubojů a kolizí na trati, které jej zpomalovali. Při jednom ze soubojů byl dokonce komisaři potrestán penalizací průjezdem boxové uličky. S výsledným místem Erik není rozhodně spokojen a bude se snažit vzit umístění v nedělním závodě Seat Leon Supercopa.

Erik Janiš: "Kvalifikace pro mě nebyla vůbec dobrá, protože ze začátku jsem sice byl třetí, ale trat postupně osychala a já jsem toho nedokázal využít, abych zajel na konci rychlé časy.Postupně se mi přehřály pneumatiky a já jsem je spálil, a pak jsem vůbec neměl šanci. Výsledný čas byl až desátý. První závod byla vzadu hrozná tlačenice. Měl jsem sice super start, už na cílové rovince jsem se dostal přes celou jednu řadu, ale o to horší byla první zatáčka, kde se přímo přede mnou roztočilo auto a já jsem musel zabrzdit.

De facto jsem zastavil a všichni mě začali objíždět zprava i zleva, takže jsem ztratil to, co jsem vydělal po startu. Jezdil jsem někde na osmé pozici a bojoval jsem. Pak jsem měl ještě jednu hrozivě vyhlížející situaci, kdy se přede mnou přehnal jezdec, který se střetl s někým za mnou a letěl po trávě. Vlastně mi nacouval před přední sklo takovou rychlostí, že jsem to sotva postřehl. Měl jsem štěstí, že mě nesestřelil, kdybych byl dostal tu ránu od něj, tak bych skončil okamzitě.

Potom mi jeden jezdec vyházel kameny z kačírku na přední a boční sklo, které se rozbilo tak, že když jsem jel v cílové rovině, tak se rozklepalo a část skla mi vletěla přímo do obličeje a na kombinézu, zbytek se vysypal ven. To mě moc vylekalo a byl jsem rád, že mi to nepořezalo obličej. Pak jsem se vrátil do souboje, přede mnou se přetahovaly dvě auta, tak jsem toho chtěl využít.

Došlo mezi nimi ke kontaktu, otevřel se mi tam prostor a já toho využil. Bohužel pro mě ten prostor najednou zavřeli a já jsem se s jedním z nich střetl. Roztočil jsem ho a dostal jsem penalizaci průjezd boxy. Takže celý závod byl plný takových situací, které bych nečekal ani za celou sezonu."

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Jan Kopecký a šotolinový test, květen 2006

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose