www.car.cz
 

Dakar 2007 – nad startovní listinou automobilů a motocyklů
     17.11.2006 08:16 - Pavel Jelínek


Nad starovní listinou favoritů automobilové kategorie už jsme se na tomto místě pozastavovali, proto vezmeme favority telegraficky:

 

Repsol Mitsubishi Ralliart: nový vůz Pajero MPR 13, nejvyrovnanější posádky, nejvyšší ambice. Sestava? Peterhansel Cottret; Alphand, Picard; Masuoka, Maimon; Roma, Cruz. Není co dodat...

 

Volkswagen? Bezpochyby uvede inovovaný Touareg, nejvíc doprovodných vozidel, všechno v tom nejvyšším stylu. Ale bude to stačit? Bude vyrovnanost posádek taková, aby jeden dokázal zaujmout pozici druhého? Nejsou velká a hvězdná jména spíše pozlátkem než zárukou skutečně reálných ambicí? Sestava? Sainz, Perin; De Villiers, Von Zitzewitz; Miller, Pitchford; Vatanen, Pons.

 

Mimochodem, slibný výkon by mohli podat polotovární soukromníci za volanty dvou Race Touaregů: jak Carlos Sousa, tak Stephane Henrard jsou zárukou kvalitního výkonu. 

 

Na Desert Challenge v Dubaji už vystrkoval růžky tým X-Raid BMW, nasazující notně inovované speciály BMW X3. Je otázkou, zda jsou auta na souboj s těmi nejlepšími skutečně už zralá. Trojice za volanty je však velmi silná: Jutta Kleinchmidt, Nasser Al Atajáh, Guerlain Chicherit.

 

U týmu Jean-Louise Schlessera registrujeme pouze jeden vůz ve startovní listině, a to je jistě škoda. Nikde není vidět Thierry Magnaldi ani José-Maria Servia.

 

I letos bude zkoušet štěstí Robby Gordon s monumentálním monstrem pojmenovaným jako Hummer.

 

Tým Nissan Dessoude  nasazuje znovu armádu Nissanů, mezi nimi i extovární pickup a podle týmových stránek (se startovní listinou se v tomto trošku rozcházejí), jej bude pilotovat Yvan Muller, hvězda zimní trofeje Andros i člen továrního týmu Seat ve WTCC. Navigovat jej bude René Metge. Jistěže v týmu opět uvidíme Paula Belmonda.

 

Belgický soutěžák Freddy Loix tentokrát osedlá neposednou buggy Fast and Speed od Johnyho Hackwoorta, Edi Orioli opět povede pickupové Isuzu (již bez Huberta Auriola), zajímavé může být vystoupení týmu Belgičana De Meviuse s Nissany (Rousselot , Holowczyc), nemůže chybět nezničitelný Kenži Šinozuka ani Brazilec Kolberg...i Syndieli Wade, dcera senegalského prezidenta, se vrací...

 

Dodejme českou účast: Peter Jerie opět bude pilotovat prototyp, tentokrát v týmu promotech, no a zvědaví jsme na vystoupení Miroslava Zapletala s Mílou Janáčkem za volantem nového Mitsubishi....

 

A do jedné stopy....zaprvé, velmi zajímavý bude boj ve třídě do 450 ccm, postavený na roveň souboji o mety nejvyšší; zadruhé: nečekejte nic jiného než bitvu mezi týmy Gauloises KTM a Repsol KTM, k tomu Davda Fretigneho; zatřetí: velmi bohatá účast z ČR i Slovenska.

 

Netřeba dodávat, že o vítězství by se měli porvat lídři obou ekip KTM, Cyril Despres resp. Marc Coma. Doplňme si Gianiho Salu, Isidre Esteve Pujola, Michela Gaua, mladé pušky z týmu Red Bull USA (třeba Chrise Blaise), skvělé polosoukromníky Jeana Azeveda nebo Pera Ullevassetera, výborné Poláky Czachora a Dabrowského...

 

A česká účast? Hned šestice pilotů: v týmu Gauloises Suzuki pojede Ivo Kaštan, který na Suzuki přesedlal zpět po dvou letech na KTM. Dušan Randýsek a známý dovozce motocyklů Harley Davidson Pavel Kubíček osedlají motocykly Suzuki také, a to v rámci společné ekipy s názvem KM Racing.

 

Své účasti se konečně dočkal liberecký David Pabiška, jenž spolu s Martinem Mackem osedlá Yamahu Czech Moto Teamu, vrací se trojnásobný vítěz v quadech Josef Macháček (samozřejmě na quadu Yamaha). V týmu MOL nesmíme zapomenout na Slováka Jaroslava Katriňáka.

 

 

Mimochodem, kdo odepisoval mladou Francouzskou motorkářku Ludivine Puy, která po výborném výkonu skončila těžkým pádem na 13. kilometru 13. etapy (mj. zlomenina pánve...), bude ji mít zpět, Ludivine se nevzdává tak snadno...

 

Jiří Vintr


 
 
Fotogalerie:   EuropaTruckTrial v rakouském Edt bei Lambach,foto M. Ježek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose