www.car.cz
 

Okruhový WTCC ve finále: SEAT celkově stříbrný za BMW
     21.11.2006 08:40 - tisková zpráva


19/20 kolo světového šampionátu WTCC

 

Jen málokterý ze světových šampionátů se může pochlubit takovou vyrovnaností jako mistrovství světa cestovních automobilů WTCC. SEAT v něm po dvaceti závodech nakonec skončil na druhém místě, pouhých 19 bodů za BMW.

 

Letošní šampionát byl napínavý až do posledního podniku, který se jel uplynulý víkend v Macau: celkem devět (!) jezdců mělo šanci získat světový titul. Mezi nimi byli také Gabriele Tarquini, Rickard Rydell, Yvan Muller, Peter Terting a James Thompson na továrních žlutomodrých vozech SEAT León. Nejlepší pozici měl čtvrtý Tarquini (1 x 1. místo, 1 x 3. místo), pátý Rydell (2 x 2. místo, 3 x 2. místo), ale také sedmý Thompson (3 x 3. místo) a osmý Muller (1 x 1. místo, 2 x 2. místo, 2 x 3. místo).

 

V poháru konstruktérů vedla značka BMW s náskokem 10 bodů před španělskou značkou, takže i tady byla situace otevřená.

 

Poslední desátý podnik šampionátu se však pro SEAT příliš dobře nevyvíjel. Už v kvalifikaci nesplnilo jedenáct jezdců časový limit (dvakrát byla přerušena a v závěru se snesl silný déšť), včetně jezdců SEAT Sportu Geného, Rydella a Thompsona. Nakonec ale pořadatelé rozhodli, že všichni mohou do závodu nastoupit.

 

Městský okruh v Macau, svým charakterem připomínající Monte Carlo, nedává příliš možností k předjetí, a tak časy z tréninku byly pro vývoj závodu dvojnásob důležité. V úvodním kole první jízdy zatarasilo po havárii trať BMW Jana Magnussena, za nímž zůstaly viset čtyři Leóny, zatímco například Giovanardi nebo Jörg Müller se ještě stačili protáhnout úzkou mezerou. Vedoucí šestka ve složení Priaulx, Huisman (oba BMW), Muller (SEAT), Giovanardi (Honda), Farfus (Alfa Romeo) a J. Müller (BMW) mezitím ujížděli zbytku světa, a v tomto pořadí projeli také cílem.

 

Naděje na dobrý výsledek svitla SEATu na startu druhé jízdy, když se do první řady postavili Terting a Coronel. Nejlépe sice odstartoval Jörg Müller sledovaný kvartetem vozů SEAT v pořadí Terting, Muller, Coronel a Thompson; ve třetím kole však došlo k několika kolizím, takže na trať musel vyjel Safety Car, aby se odklidily vraky vozů a závod mohl regulérně pokračovat dál.

 

Opakovaný start bohužel nevyšel Tertingovi, který z druhé pozice odpadl a uvolnil tak místo Mullerovi. Jenže vpředu jedoucí Jörg Müller již v tu chvíli nebyl k dostižení. Za druhým Mullerem projel cílem nejlepší soukromý jezdec Tom Coronel (vyhrál Yokohama Independent Trophy už dva závody před koncem sezony) před Thompsonem. Ale ani tyto výsledky nestačily, aby některý z jezdců SEAT Sportu dosáhl na medailovou pozici konečné klasifikace.

 

 „Možná jsem čekal víc po výsledcích na začátku sezony, ale to je prostě světový šampionát a standard je tu velmi vysoký. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že ve svém prvním roce ve WTCC skončím ve vedoucí pětce, nevěřil bych mu,“ komentoval průběh sezony nejúspěšnější jezdec SEAT Sportu Yvan Muller.

 

Jezdci na vozech SEAT León vybojovali v deseti podnicích, resp. dvaceti závodech tři první místa, osm druhých a devět třetích míst. „Naším cílem pro tuto sezonu bylo bojovat o titul jak v Poháru konstruktérů, tak i mezi jednotlivci,“ říká ředitel SEAT Sportu Jaime Puig. „A to se nám podařilo až do posledního závodu. BMW má velké zkušenosti v závodech cestovních vozů a je pro nás velká čest skončit za ním s tak malým odstupem. Je to pro nás rozhodně velký příslib do budoucna. Skončit na druhém místě je proti předchozí sezoně velké zlepšení, takže příští rok už je jen jedna cesta, kam jít dále!“

 

Nyní čeká některé jezdce zasloužená přestávka, kromě Mullera a Coronela, kteří se chystají na Rallye Dakar. A pak se 11. března zase všichni sejdou v Brazílii k prvnímu závodu příští sezony.

 

Ochuzení nezůstanou ani čeští příznivci, neboť 16. června zavítá seriál opět do Brna.

 

 

Pořadí jezdců v šampionátu WTCC (body):

1. Priaulx Andy           BMW 320         73

2. Müller Jörg            BMW 320         72

3. Farfus Augusto         Alfa Romeo      64

4. Muller Yvan            SEAT León       62

5. Tarquini Gabriele      SEAT León       57

6. Muller Dirk            BMW 320         54

7. Rydell Rickard         SEAT León       54

8. Thompson James         SEAT León       54

9. Terting Peter               SEAT León       49

10.Gene Jordi             SEAT León       36

 

Pohár konstruktérů (body)

1. BMW               254

2. SEAT                   235

3. Alfa Romeo             154

4. Chevrolet              128

 

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   WTCC Brno 2006, foto Juraj Studeník

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose