www.car.cz
 

Pozor na zbytkový alkohol!! A nejen dnes nebo na Silvestra !!
     24.12.2006 13:13 - tisková zpráva


Zejména v době oslav nového roku, masopustu a dalších příležitostí se obvykle slaví a přitom pije. A obvykle nikoliv nealkoholické nápoje. Je třeba varovat zejména řidiče a upozornit je na to, že někdy nestačí ani několik hodin spánku k tomu, aby se veškerý alkohol z těla odstranil. Řidič, který řídí pod vlivem alkoholu, porušuje zákon a musí počítat s následky svého jednání. Navíc se při ovlivnění alkoholem zvyšuje riziko dopravní nehody z důvodu prodloužení reakčního času a narušené složky rozhodování. To ví jistě každý. Ale málokdo si dostatečně uvědomí nebezpečí alkoholu zbytkového.

Neexistuje totiž žádný skutečně ověřený recept na to, jak objektivně zvýšenou hranici alkoholu v krvi snížit na zákonnou hodnotu. Odbourávání alkoholu je sice dáno určitými objektivními procesy probíhajícími v organismu, ale přesto zde existují značné individuální rozdíly v závislosti např. na věku, tělesné váze, zdravotním stavu, předchozí konzumaci potravy atd.

Mnoho řidičů bohužel záludný zbytkový alkohol často podceňuje. Proto je důležité vědět, jak rychle se alkohol z těla odbourává. Za hodinu se tělo může zbavit asi 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Také černá káva nebo tučná jídla zde nemají žádoucí účinek.

Co prokázaly výzkumy?
Větší dávky alkoholu tlumí vylučování hormonu ADH. To vede k větším ztrátám tekutin a minerálních látek z těla.
Alkohol narušuje hospodaření s cukry v játrech a krvi. Požití většího množství alkoholu spolu s kratším hladověním může vést k poklesu hladiny krevního cukru a dokonce i ke stavům bezvědomí.
Únava a nevyspání po nějaké oslavě samy o sobě zhoršují schopnost řídit. K tomu ještě přistupuje zátěž, kterou pro mozek, játra a další orgány představuje alkohol.
Předchozí požití alkoholu může zhoršit řadu nemocí, které snižují schopnost řídit motorové vozidlo.

A nějaká "pilulka proti promilím" patří tak jak tak do oblasti snů. Reklamou propagované pilulky proti kocovině jistě dokáží zmírnit, nebo dokonce odstranit nelibé subjektivní pocity, které provázejí pochmurná jitra opilců, ale rozhodně neodstraní měřitelné zbytky alkoholu v krvi. To si totiž nedovoluje tvrdit ani ona reklama.

Infoservis UAMK


 
 
Fotogalerie:   Epilog 2006, foto Petr Frýba

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose