www.car.cz
 

A1GP na Novém Zélandu: Kvalifikace přinesla Čechům veliké zklamání a pád
     21.1.2007 01:06 - tisková zpráva


Český tým prožil po nadějném prvním dni v novozélandském Taupu obtížnou kvalifikaci a Tomáš enge odstartuje do krátkého závodu až z 15. místa na startu.

Po skončení druhého dne jízd v Taupu byla v garáži českého týmu zcela odlišná nálada proti pátku, rozdíl byl jako den a noc. Včerejší dobrý výkon vypadal jako hodně vzdálená vzpomínka a členové týmu si lámali hlavu nad situací. Přilnavost tratě se podle očekávání a dalším pogumováním zlepšovala. Enge začal poslední trénink přípravou na kvalifikaci a tým se snažil najít optimální využití nových pneumatik. Druhou polovinu tréninku pak byla na programu simulace závodu, která proběhla dobře, vzhledem k množství paliva ve voze dosahoval Enge stabilních a rychlých časů. V konečné klasifikaci figuroval po 28 odjetých kolech na 13. místě, nejlepší čas 1:15,101 zajel v 26. kole.

Nejlepší dvě kola ze čtyřdílné kvalifikace jako obvykle určily pořadí na startovním roštu krátkého závodu. Český tým nedokázal využít zvyšující se přilnavosti tratě a Engeho nejlepší dvě kola vzešly hned z prvních dvou jízd. Vůz v posledních dvou jízdách na nových pneumatikách úplně ztratil potřebné vyvážení a Enge nedokázal vylepšit předchozí časy, ačkoliv vynaložil maximální úsilí, které v závěrečném kole vedlo ke smyku, který se obešel bez následků. Až osmá řada na startu závodu je citelnou ranou do ambicí českého týmu, ale dva závody jsou dlouhé a stále je naděje na zisk bodů.

Tomáš Enge: „Je to zase stejný příběh – na starých gumách jsme rychlí, ale z nějakých důvodů nedokážeme využít výkonnostní výhodu nových pneumatik tak jako naši soupeři. Poslední trénink jsme začali simulací kvalifikace a v té chvíli jsem byl třetí. Grip na trati se pak v průběhu tréninku neustále zvyšoval. Později jsme naplnili nádrž a věnovali se delším jízdám. Nejlepší kolo tréninku jsem zajel na samém konci, ačkoliv jsem měl v nádrži pořád ještě dost paliva.

První kvalifikační kolo nebylo nic extra, ale nebylo ani nějak špatné. Druhá kvalifikační jízda byla nejlepší a to jsem měl stejnou sadu pneumatik. Pro třetí jízdu jsme nasadili nové pneu a vůz se choval divně, vyvážení bylo úplně rozhozené. Dokonce jsme přemýšleli, že pro poslední trénink nasadíme zpátky ojetou první sadu, ale nakonec jsme se rozhodli pro poslední novou sadu.

Bohužel mi najednou ucukla záď vozu a neměl jsem šanci ten smyk zvládnout. Je to hodně divné, když nasadíme nové pneumatiky, vůz se chová, jako by se úplně rozhodilo spojení mezi přídí a zádí a těžko se ovládá. Budou to těžké závody, protože mimo stopu není žádný grip, budeme muset hodně spoléhat na strategii.“

Antonín Charouz, šéf týmu: „Jsme zmateni. Není normální, aby byl vůz rychlejší na starých pneumatikách. Bohužel to pro nás není nový problém a musíme rychle najít řešení.Asi bychom měli více experimentovat s tlaky v pneumatikách a nebát se ani výrazných změn.“


Přiložené soubory:

BPA


 
 
Fotogalerie:   24 hod Dubaj 2007 a tým K§K, foto P. Frýba

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose