www.car.cz
 

24h Daytona 2007: Tomáš Enge s Riley&Scott v Daytoně nakonec šestý
     29.1.2007 10:58 - tisková zpráva


Úspěšnou premiéru ve čtyřiadvacetihodinovém závodě v Daytoně zažil Tomáš Enge, který s prototypem Riley&Scott týmu Samax Motorsport dojel na šestém místě absolutního pořadí. Jan Charouz neměl při svém debutu s Porsche GT3 týmu Farnbacher tolik štěstí a po nehodě týmového kolegy závod nedokončil.

Půldruhé hodině po sobotním poledni floridského času odstartoval čtyřiadvacetihodinový závod v Daytoně. Za volantem vozu číslo 7 seděl Enge, který po problémech v kvalifikaci startoval až jako poslední prototyp z 28. místa. Jízdu zahájil hodně dravě a rychle předjížděl své soupeře, po dvou hodinách předával vůz v kontaktu s první desítkou.

Nadějný začátek přibrzdila kolize Chrise Festy s jiným vozem, která si vyžádala výměnu přídě. Po dlouhé hodiny pak Engeho posádka držela stabilní odstup pěti až šesti kol na lídra závodu. Ten byl hodně dramatický se spoustou kolizí, v polovině musel být dokonce na chvíli přerušen. Chris Pallis totiž ztratil kontrolu nad svým Porsche a poničil svodidla v první zatáčce natolik, že muselo dojít k jejich opravě.

Enge a jeho kolegové se v dalším průběhu závodu posouvali vpřed, dlouhou dobu jezdili na pátém místě. Hodinu a půl před koncem ovšem zamířil Roger Yasukawa s poškozenou převodovkou do boxů. Kvůli opravě klesli na sedmé místo, Enge byl následně poslán na trať s jasným cílem – pokusit se vylepšit konečné umístění. V napínavém souboji se mu podařilo dojet a předjet vůz č. 77 a protnul cílovou pásku na šestém místě.

Zatímco Enge bojoval za volantem prototypu, Jan Charouz usedal do GT vozu Porsche. Jeho posádka se pohybovala v první desítce a Charouz si i přes první start v Daytoně nezadal se zkušenějšími jezdci. Ve voze absolvoval přibližně dvakrát dvě hodiny, když druhou dvouhodinovku rozdělilo již zmíněné přerušení závodu. Dalšího stintu se již bohužel nedočkal, když jen pár kol před střídáním v sedm ráno jeho kolega havaroval a vůz dále nemohl pokračovat.

Tomáš Enge: „Závod jsem si hodně užil a hlavně po startu jsem se bavil. Během dvou hodin jsem se dostal z 28. místa do desítky, pořád jsem někoho předjížděl. Škoda, že jsme hned v první čtvrtině ztratili opravou vozu po kontaktu Chrise s jiným vozem asi pět kol, protože náš odstup na čelo se pak po většinu závodu držel na stejné úrovni. Samotný závěr byl hodně hektický, po problémech s převodovkou mě tým posadil do auta s tím, že mám jet naplno a pokusit se dostat aspoň na šesté místo.

Většina aut už jela na jistotu na dojetí, zatímco já jsem naháněl vůz číslo 77 a oba jsme se rázně proplétali mezi ostatními. Nakonec se mi ho podařilo předjet a šesté místo hodnotím jako úspěch. Mí kolegové neměli s vytrvalostními závody velké zkušenosti a za daných okolností jsme si vedli dobře. Dvakrát silně pršelo a podmínky byly hodně špatné, ale zvládli jsme to. Dnešní závod byl pro mě i novou zkušeností, na rozdíl od Le Mans jsem jel s vozem, který byl v nejsilnější skupině a pokud si dobře vzpomínám, tak mě za celý závod nikdo nepředjel.“

Jan Charouz: „V tuto chvíli jsem hlavně rozmrzelý, že jsme nedokončili závod. Ráno jsem už byl připravený v boxech na usednutí do vozu, když došlo k nehodě. Na druhou stranu tento týden přinesl zajímavé zážitky a zkušenosti. Se svým výkonem jsem spokojený, dařilo se mi jezdit vyrovnané a srovnatelné časy. Provoz na trati byl hodně hustý, bylo to náročné na koncentraci.“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   KART ARENA BRNO - Setkání mistrů 2007 od Martina Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose