www.car.cz
 

Milan Liška okusí závodění v zemi trollů - v zasněženém Norsku
     13.2.2007 10:44 - tisková zpráva


Milan Liška s navigátorem Tomášem Plachým se ve čtvrtek postaví na start Norské rally, která je jako třetí podnik letošní sezony premiérově zařazena do mistrovství světa automobilových soutěží. Česká posádka si jede do Skandinávie užít jedinečné závodění na sněhu a s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX se poměří se silnou konkurencí v kategorii produkčních vozů.

 

Plzeňský jezdec se na start soutěže mistrovství světa postaví již posedmé. V minulosti si čtyřikrát vyzkoušel závodění na rozbahněných cestách Britské rally (1999, 2000, 2003 a 2004), dvakrát pokoušel štěstí na asfaltových tratích v Německu (2004 a 2006). O nadcházejícím víkendu (15. až 18. února 2007) poprvé na vlastní kůži okusí také zimní soutěž světového šampionátu. Stejně jako při loňské Německé rally bude i tentokrát Milan Liška spoléhat na diktát Tomáše Plachého, jenž si na své konto připíše druhý start v MS.

 

„Nápad startovat v Norsku nebyl úplně můj,“ přiznává Milan Liška. „Mě vždycky přitahovalo pět soutěží mistrovství světa: Anglie, Portugalsko, Německo, Akropolis a Švédsko. Teď jsme se asi dva měsíce hecovali s Honzou Štěpánkem, že bychom mohli zkusit Švédsko. Oba jsme ale měli v plánu start na Šumavě a Švédsko se jelo hned týden po klatovské soutěži. Proto jsme se nakonec rozhodli pro Norsko.“

 

Při výběru spolujezdce padla volba na Tomáše Plachého, s nímž si Milan Liška vyzkoušel spolupráci na Deutschland Rallye 2006. Ačkoliv Tomáš Plachý coby novinář několikrát navštívil Švédskou rally a má tedy dobrou představu, co obnáší závodění na zledovatělých a zasněžených tratích, je z pochopitelných důvodů i pro něj premiérová Norská rally naprostou neznámou.

 

„Zatím máme informace jen ze zvláštního ustanovení, rally guide a dalších materiálů od pořadatelů. V podstatě víme jen to, že ve srovnání se Švédskem je norský podnik o něco pomalejší, techničtější a kompaktnější,“ popisuje Tomáš Plachý a dodává: „Těžko se budeme měřit se severskou konkurencí. Milan pojede poprvé na dlouhém hřebíku, proto si budeme přát, abychom si soutěž užili a abychom v pořádku dojeli až na cílovou rampu.“

 

Tomášova slova potvrzuje i závodící týmový šéf: „Dalo by se říct, že si jedeme Norsko očuchat, poznat ho, ale samozřejmě nechceme dát svou kůži lacino. Nás všechny ale čeká strašně moc nového, takže si jedeme hlavně vychutnat krásné závodění na sněhu,“ přidává se ke svému spolujezdci Milan Liška.

 

Týmová výprava dorazila do Norska již v pondělí 12. února a den využila k aklimatizaci, vyzvednutí itinerářů a k registraci. „Od včerejšího večera tu jemně sněží a připadlo asi sedm centimetrů nového sněhu. Teploty se pohybují mezi minus dvanácti a minus devíti stupni Celsia. Přímo v Hamaru leží odhadem 20 až 25 centimetrů sněhu. Mimo město, v oblasti, kudy vedou rychlostní zkoušky pak je asi 40 až 50 centimetrů sněhu a všude na cestách je pod sněhem led.

 

Cesty ale lemují jen minimální sněhové bariéry vysoké tak 30 až 40 centimetrů. V úterý dopoledne nás čekají seznamovací jízdy nedaleko Lillehammeru, pak budeme trénovat městskou vložku v Hamaru a odpoledne zamíříme do oblasti u města Elverum,“ hlásil v pondělí večer z dějiště Norské rally Milan Liška.

 

 

 

KLUB FOX RACING MEDIA SERVICE

PR 

tisková zpráva posádky Milan Liška - Tomáš Plachý


 
 
Fotogalerie:   Monte Carlo 2007, foto Martin Viďourek, frozentime.cz

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose