www.car.cz
 

Zablokovaný pedál poslal dámskou posádku do slušovického příkopu
     1.1.2000 00:01 - tisková zpráva


Zablokovaný pedál znamenal pád do slušovického příkopu
 
Další cenné zkušenosti získala dámská posádka Renáta Jiroutová, Markéta Zámyslická při víkendovém Rallysprintu Kopná v okolí Slušovic a Podkopné Lhoty. Na voze Peugeot 106 Xsi obsadila v konečném účtování třídy N1 deváté místo.  Jiroutová stejnou příčku obsadila v hodnocení nejslabší třídy i na nedávném rallysprintu v Brně. 
„Závod na Kopné byl velmi pěkný. S Markétou jsme začaly velmi dobře, nicméně se nám nevyhnul menší technický problém. Na třetí rychlostní zkoušce Hvozdná jsme ztratily více než tři minuty nedobrovolným pobytem v příkopě,“ líčí nešťastný okamžik Jiroutová. Co se stalo několik metrů před vjezdem do divácky zajímavého tunelu ve Slušovicích v blízkosti budovy AB?
 
 
„Před závodem jsem si nechala namontovat protiskluzní pedály i na plyn. Nicméně se šrouby vyklepaly, jeden pedál se dostal kolmo a zablokoval brzdu. Vzhledem k tomu, že jsem si toho nevšimla, chtěla jsem do zatáčky přidat plyn, aby mě auto vytáhlo. Místo toho jsem zabrzdila a skončily jsme ve škarpě, ze které nás dlouhou dobu tahali diváci zpět na trať.“
Rázem následoval pád téměř na chvost výsledkové listiny. Ale bojovně naladěná děvčata se předčasně nevzdala.
 
„Závod pro nás svým způsobem skončil, ale i nadále jsme jely naplno. Během tří erzet jsme stáhly minutu a půl, což je docela slušný výkon. Všechno se nedá stáhnout, na malém rallysprintu to ani nejde. Mrzí nás šance v dámském poháru, neboť jsme jely velmi čistě. Několik erzet jsme vyhrály, ale nedalo se nic dělat.“
 
Pro Jiroutovou byla Kopná již třetím závodem v letošním domácím rallysprintovém šampionátu. „Každý závod měl jiný charakter a jel se za jiného počasí. V Okříškách nás čekal sníh a led. Brno byl závod spíše rychlejší a skýtal spoustu nebezpečných míst. Kopná je pro změnu velmi technický závod.“
 
A na kterých podnicích se sympatická dámská dvojice v nejbližší době objeví? „V současnosti řešíme sponzorské zabezpečení. Zda pojedeme další rallysprinty v Pačejově a v Blovicích ještě nemůžeme říci. Láká nás například start v sousedním Polsku. Každopádně chceme jet koncem srpna barumku. Před dvěma lety jsem v okolí Zlína jela s Markétou první závod a tehdy to byla pro nás obě spíše legrace. Dnes však již se soupeři tvrdě bojujeme a musí s námi počítat,“ uzavřela Jiroutová.
 
Na dalších závodech se osmadvacetiletá pilotka z Prahy představí ve startovní listině již pod novým jménem. První červencový den ji čeká na nuselské radnici důležitý krok. Životní ano řekne svému příteli Karlovi. Hodně štěstí na doživotní rally!
 
tiskinfo
ZLIN PRESS production
 
a ještě info před soutěží:
 
 
 
TISKOVÁ INFORMACE RENÁTA JIROUTOVÁ č. 3/2004

Cílem na Kopné je projet rampu z obou stran

Se startovním číslem 108 se postaví na start XII. IMPROMAT Rallysprint Kopná dámská posádka Renáta Jiroutová, Markéta Zámyslická na voze Peugeot 106 Xsi ve třídě N do 1400 ccm. Osmadvacetiletá Jiroutová se letos představí potřetí v českém rallysprintovém šampionátu, na předchozích závodech v Okříškách obsadila dvanácté místo, v Brně poté devátou příčku ve své objemové třídě.
 
„Na Kopné chceme dojet až do cíle a projet rampu z obou stran. Rádi bychom se dostali ze šestnácté startovní pozice ve své třídě dopředu. Špička naší třídy je jasná, šest až osm jezdců má své pozice jasné. K favoritům patří Tuček, Pinkas, Mikulka, Dvořák a další. Situace na dalších místech je otevřená. My chceme bodovat ve druhé polovině startovního pole,“ říká Renáta Jiroutová. Na Kopné se vedle Jiroutové představí spolujezdkyně Markéta Zámyslická.
 
„S Markétou se jedná o letošní první start. Má pětiletého syna, navíc je pracovně vytížená a není jednoduché všechno skloubit,“vysvětluje Jiroutová, která předchozí dva sprinty absolvovala s Michaelou Minaříkovou. Jiroutová absolvuje letošní mistrovskou sezonu na voze Peugeot 106 Xsi. „Auto prošlo změnou. V Brně jsme měly několik problémů po technické stránce, potýkaly jsme se s poloosou, čepami a rovněž s převodovkou.  Jely jsme bez druhého rychlostního stupně, auto prošlo malou generální opravou, pojedeme na nových gumách a brzdách. Jedná se o malou přípravu před zlínskou barumkou.“ Pořadatelé z Motorsport Klubu MTK Podkopná Lhota připravili náročné rychlostní zkoušky, které prověří připravenost jednotlivých posádek.
 
 „Trať se mi líbí, je v rychlém sledu. Není čas na vydechnutí, neboť jedeme se stálým adrealinem v krvi z předcházející rychlostky. Kopná se mi líbí, jedu ji potřetí a považuji za jeden z nejlepších závodů v rallysprintovém šampionátu,“ říká Jiroutová. Právě s Markétou Zámyslickou absolvovala před dvěma lety na Zlínsku ostrou soutěžní premiéru. „Nejde na to zapomenout. Startovat první závod v rally a hned na Barum rally Zlín považuji za šílenství. Velmi odvážný krok. Myslela jsem si, že hned na prvním závodě zajedu dobrý výsledek. Náš krok byl tehdy opravdu šílený,“ vzpomíná Jiroutová.
Po roční odmlce se vrací na horké sedadlo spolujezdce Markéta Zámyslická. Domluva s Renátou zatím zní na sprintový závod na Kopné. „Ze začátku jsem se trochu bála, zda jsem nezapomněla číst itinerář, ale rychle jsem se do toho dostala zpět. Někdy si člověk stihne i zanadávat,“ říká s úsměvem Markéta Zámyslická.
 

ZLIN PRESS production

 
 
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose