www.car.cz
 

Martin Semerád v Portugalsku na osmém místě v PWRC a vyjel si první bod
     6.4.2009 23:21 - tisková zpráva


Martin Semerád veze z Portugalska první bod.

Posádka Semerád – Ceplecha dokončila Portugalskou Rally na osmém místě v kategorii PWRC
.

Portugalská Rally byla první soutěží Martina Semeráda v rámci projektu Pirelli Stars Driver. Společně se svým stálým spolujezdcem Bohuslavem Ceplechou usedl do nového Mitsubishi Lancer EVO X, které připravil tým Ralliart Italy. Druhá šotolinová soutěž, zařazená do Mistrovství světa produkčních vozů PWRC čítající tři etapy zvlněnou Portugalskou krajinou, přinesla mladému českému jezdci první bod do hodnocení šampionátu.

Posádka Pirelli Stars Driver Teamu odstartovala do soutěže s cílem sbírat další zkušenosti na náročných rychlostních zkouškách světových rally, ale současně jet rychle a hledat hranice jízdy na šotolině. Na začátku první etapy se Martinu Semerádovi dařilo zajíždět slibné časy v kontaktu se širší špičkou mistrovství světa produkčních vozů, pak ale přišla chyba. „Na 3. rychlostní zkoušce nám začal vypadávat pátý rychlostní stupeň a v jedné rychlejší zatáčce jsem se zřejmě špatně soustředil na rozpis, špatně najel horizont a byl příliš rychlý do následující levé zatáčky.

Naše Mitsubishi se sklouzlo ze silnice, dlouho jsme jeli po velkém svahu dál a vypadalo to, že se nakonec na silnici dostaneme zpět. Svah byl velmi prudký a hrozilo, že se auto převrátí. Snažili jsme dostat zpět, pak ale odešla spojka a my zůstali pod silnicí. Na stejném místě po chvíli havaroval maďarský jezdec Mayer, který ale neměl tolik štěstí, co my, a auto poslal přes střechu. Tato jezdecká chyba mě velmi mrzí, protože opět přišla velmi brzo a my nemohli najet v první etapě dost kilometrů,“ říká k odstoupení v první etapě Martin Semerád.

Technici Pirelli Stars Driver Teamu Martinovo Mitsubishi po první etapě opravili a česká posádka mohla nastoupit do druhé etapy soutěže. „Pro druhou etapu jsme měli jasný cíl jet klidně a hlavně se pokusit dojet do cíle. První dvě rychlostní zkoušky se nám povedly a jeli jsme s Bohoušem opravdu v klidu. Z jízdy jsem měl dobrý pocit a přitom jsme zajížděli slušné časy. Na desáté rychlostní zkoušce soutěže jsme projížděli diváckým místem s velkým brodem, za kterým následovala pasáž několika docela rychlých zatáček. V jedné ze zatáček bylo na vnitřní stopě více kamenů, ale nijak velkých. Jelikož je na těchto tratích takových kamenů spousta, a podobných ran auto dostane během rychlostní zkoušky hodně, ani jsem se nesnažil měnit stopu.

Bohužel to nevydrželo uchycení pravého předního tlumiče, které ve sváru prasklo a nám se vyvrátilo pravé přední kolo. Dál nešlo pokračovat a my opět zůstali stát na rychlostní zkoušce. Stalo se nám to stejné, co našemu týmovému kolegovi Nikkarovi. Toto odstoupení nás moc mrzelo, protože jsme dostali jasný týmový úkol dojet v klidu do servisu a následně do cíle etapy. To jsme se snažili splnit na 100% a skutečně jsme jeli v pohodě bez jakýchkoliv chyb, či krizových momentů. To, co nás vyřadilo z této etapy, byla v podstatě banalita, ale i takový je sport,“ popisuje odstoupení v druhé etapě Martin Semerád.

I do závěrečné třetí etapy Portugalské Rally tak nastupovala posádka Semerád – Ceplecha díky systému Superrally ovšem s vidinou možnosti získat první mistrovský bod v hodnocení kategorie produkčních vozů PWRC. „Do poslední etapy už jsme šli vyloženě s jistotou dojetí. Časový odstup na soupeře před námi byl velký a stejně tak zezadu nás nikdo neohrožoval. Vše jsme podřídili dojetí do cíle soutěže. Za zisk prvního bodu jsme samozřejmě rádi, ale není to rozhodně bod, na který bychom byli nějak pyšní a doufáme, že příště už budou body o něco více zasloužené.

Celý tým během soutěže fungoval skvěle a cítili jsme ze všech stran velkou podporu. Z premiéry v Pirelli Stars Týmu mám tedy dobrý pocit, ale v dalších závodech se už musíme vyvarovat chyb, které nás stojí drahocenné minuty času. Jízda více na jistotu bude na náročných soutěžích na Sardinii a v Řecku jasnou taktikou,“ dodává Martin Semerád.

Tým Pirelli Stars nyní čeká skoro dva měsíce dlouhá přestávka, kdy analyzují data a zkušenosti z Portugalské Rally a připraví znovu pět vozů Mitsubishi Lancer EVO X pro skupinu talentovaných jezdců ve žlutočerných kombinézách. Martin Semerád má nyní před sebou návrat do školní lavice, ale již za měsíc znovu usedne do soutěžního vozu, tentokrát Mitsubishi Lancer deváté evoluce Sherlog Racing Teamu na první soutěži Rallysprintového mistrovství České republiky, Rally Lužické Hory.


PR


 
 
Fotogalerie:   Norsko 2009 a tři naše posádky, foto Vladislav Maschl

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose