www.car.cz
 

Austrálie po sobotě: Opatrná strategie se Fordu vyplácí
     tisková zpráva


Australská rally (11. – 14. 11. 2004)
Tisková zpráva – 2. etapa
 
Posádka týmu Ford WRT, Francois Duval a Stéphane Prévot, je na nejlepší cestě dosáhnout na Australské rally umístění na stupních vítězů. Pokud by se jim to podařilo, bylo by to pro Ford již čtrnácté pódium v letošní sezóně. Belgičanům se druhá etapa vydařila. Ze čtvrtého místa, které jim patřilo po úvodním dni, se na konci druhé etapy posunuli na třetí. Na tratích západní Austrálie zůstali věrni opatrnější taktice a do posledního dne soutěže budou vyrážet z nadějné pozice.

Tratě druhé etapy byly situovány do lesů regiónu Mundaring, východně od základny soutěže v Perthu. Duval s Prévotem dnes vyhráli jednu rychlostní zkoušku. Na třetí místo průběžné kvalifikace jim pomohl brzkým ranním odstoupením Marcus Grönholm. Posádka zvolila strategii bezpečné jízdy, protože mezi jednotlivými příčkami byly velké časové rozdíly a nebylo kam spěchat. Během dnešní etapy museli účastníci soutěže zdolat 127,15 měřených kilometrů.

Posádka se vrátila do Perthu se ztrátou 1:09,5 minuty na druhého Harri Rovanperäho a s náskokem 2:26 minuty na Mikko Hirvonena.

Během celého týdne bylo chladno a mokro, ale dnes ráno se do Austrálie vrátilo sluníčko. Teploty vyšplhaly až na 25°C. Včera byly tratě vlhké, ale dnes jeli piloti již po suchém povrchu, pokrytém malými kulatými kamínky. Duval vyrážel na trať jako třetí a proto pro něj byly rychlostní zkoušky, které se jely poprvé, extrémně kluzké.

Vyrážet na trať jako třetí není jednoduché,“ řekl Francois. “Na povrchu bylo hodně šotoliny a rozhodně jsem neměl ideální podmínky. Zvláště při brždění jsem měl problémy. Když jsme jeli rychlostní zkoušky již podruhé, nebyl to takový problém, protože trať byla po prvních průjezdech vyčištěná.

V žádných pasážích jsem nejel na maximum, neměl jsem k tomu totiž žádný důvod. Dojet piloty přede mnou bylo nemožné a tak bych jen zbytečně riskoval havárii. Jsem šťastný, že jsem na takové pěkné pozici. Soutěž je opravdu obtížná, tratě lemuje spousta stromů, proto neriskuji. Jsem raději pokud je sucho, tratě pak nejsou tak kluzké. Dnešní etapa byla díky počasí jednodušší než včerejší.

S místní rally nemám moc zkušeností, a proto by bylo třetí místo dobrým výsledkem. Snad nás nepotkají žádné problémy. Před startem jsem očekával umístění na páté nebo šesté pozici. V itineráři dnešní etapy bylo několik nových rychlostních zkoušek a úseků, což znamenalo i nový rozpis. Neměli jsme s ním ale žádné problémy, to mě těší,“ dodal Duval.

Během prvního kola rychlostních zkoušek se ukázalo, že Duval zvolil příliš měkké pneumatiky. Pro další měřené úseky tak obul tvrdší Micheliny a ovladatelnost vozu se výrazně zlepšila. Focus RS WRC fungoval bez problémů a ve večerním pětačtyřicetiminutovém servisu na něm mechanici prováděli pouze běžnou údržbu. Duval si však nechal změnit mapy diferenciálů. Doufá, že tak dosáhne větší stability vozu při brždění.

Šéf týmu Malcolm Wilson k dnešnímu dni řekl: “Francois zůstal po ranní nehodě Marcuse Grönholma v klidu a hlídal si pozici zaručující stupně vítězů. S Australskou soutěží nemá mnoho zkušeností a musí proto volit opatrnější taktiku. Jede opravdu dobře.“

Poslední etapa celé sezóny bude plná jedinečných rychlostních zkoušek. První vůz opustí Perth v 5,30 místního času a na začátku dne čekají na piloty dva měřené úseky situované na východ. Pak posádky pojedou na jihovýchod do Sotica, kde jsou připraveny čtyři zkoušky, zahrnující i nejdelší úsek celé rally.

Účastníci soutěže se budou muset vyrovnat s množstvím skoků a vodních brodů, které připraví divákům u trati i u televize dramatickou podívanou. Na cílové rampě je první posádka očekávána v 16,00 hod. Délka zítřejších rychlostních zkoušek je 127,83 kilometrů.
 
 
Pořadí po druhé etapě
 
1.    LOEB, Sebastien    Citröen Xsara WRC    2.30.06.7
2.    ROVANPERÄ, Harri    Peugeot 307 WRC     2.31.27.2
3.    DUVAL, François    Ford Focus WRC    2.32.36.7
4.    HIRVONEN, Mikko    Subaru Impreza WRC    2.35.02.7
5.    WARMBOLD, Antony    Ford Focus WRC    2.39.38.4
6.    HERRIDGE, Dean    Subaru Impreza gr. N    2.41.25.2
7.    McRAE, Alister         Subaru Impreza gr. N    2.41.32.3
8.    ATKINSON, Chris    Subaru Impreza gr. N    2.41.40.2
9.    PONS, Xavier    Mitsubishi Lancer gr.N    2.42.05.8
10.    CROCKER, Cody    Subaru Impreza gr. N    2.42.10.4
 
 
 
 
Martin Linhart,

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose