www.car.cz
 

Austrálie: Duval zakončil sezónu na stupních vítězů
     tisková zpráva


Australská rally (11. – 14. 11. 2004)
Tisková zpráva – závěr
 
Posádka týmu Ford WRT, Francois Duval a Stéphane Prévot, zakončila letošní sezónu mistrovství světa v automobilových soutěžích umístěním na stupních vítězů. Belgičané dovezli svůj Ford Focus WRC do cíle Australské rally na třetím místě. Byly to již jejich páté stupně vítězů této sezóny. Současně to znamená, že posádky týmu Ford stály na pódiu ve čtrnácti ze šestnácti soutěží letošního roku.

Obtížné šotolinové tratě západní Austrálie si vyžádaly velké množství odpadlých posádek. Na startu podniku v okolí Perthu jich bylo 62, ale do cíle čtyřdenní soutěže nedorazila ani polovina z nich. Duvalův Focus RS se však vyhnul jakémukoli zaváhání a poradil si se všemi pětadvaceti rychlostními zkouškami, které měly celkovou délku 388,25 km. Protože Belgický pilot neměl s Australskou soutěží mnoho zkušeností, zvolil opatrnější taktiku, která ho vynesla až k výbornému umístění.

Na začátku tohoto měsíce Ford oznámil svou účast ve světovém šampionátu pro další čtyři roky. V Austrálii nebyl pod tlakem, protože druhé místo v šampionátu značek si zajistil již v předchozí soutěži, Katalánské rally. Duval skončil v celkovém hodnocení šampionátu jezdců na šestém místě. Jeho kolega z týmu BP-Ford, Markko Märtin, který odstoupil hned na začátku úvodní etapy Australské rally, zůstal na třetí pozici.

Před startem soutěže bylo počasí chladné a vlhké. Povrch rychlostních zkoušek úvodního dne byl díky tomu značně kluzký. V dalším průběhu soutěže se vrátilo i slunečné počasí, ale pilotům to pozici ani tak neulehčilo. Tratě osychaly a na povrchu se objevily malé kulaté kamínky, které znepříjemňují jízdu zejména posádkám startujícím mezi prvními.
 


Duval se posunul na třetí pozici na začátku včerejší etapy a do konce soutěže ho nikdo neohrozil. Dnešních šest rychlostních zkoušek, z nichž většina se jela v oblasti Sotico, jihovýchodně od Perthu, absolvoval bez sebemenších problémů.

Ráno jsem změnil nastavení podvozku, ale nebyla to správná volba. Byl příliš tvrdý a před rychlostními zkouškami v Soticu jsem se vrátil k měkčímu,“ řekl třiadvacetiletý Duval. “Dnes jsme na trať vyráželi jako třetí a museli jsme se potýkat s množstvím šotoliny ležící na povrchu. Především v Soticu bylo obtížné najít ideální stopu a při prvních průjezdech jsme museli zametat trať ostatním. Druhé kolo rychlostních zkoušek bylo již snadnější.

Soutěž byla velmi dlouhá a obtížná. Je však skvělé, že jsme letošní sezónu zakončili na stupních vítězů. Takový výsledek jsme nečekali. Hlavně proto, že s místní soutěží nemáme příliš zkušeností. Hned od začátku jsme zvolili opatrnější taktiku a to se nám vyplatilo. Když jsme se včera ráno posunuli na třetí místo, vzhledem k velkým časovým rozestupům jsme se už nikam nehnali. Riskováním jsme nemohli nic získat. V minulém roce jsme nebyli s naším rozpisem spokojeni, proto jsme při seznamovacích jízdách dělali hodně oprav.

Nejobtížnější věcí, se kterou jsme se museli během víkendu vypořádat, byla naše startovní pozice. Obvykle, pokud jste třetí v průběžné klasifikaci soutěže, startujete mnohem později a na mnohem výhodnější pozici. V Austrálii však odstoupilo tolik posádek, že jsme po dva dny vyráželi na trať jako třetí vůz. To znamenalo, že jsme čistili cestu posádkám startujícím až za námi. Díky tomu se mi nejelo moc dobře,“ dodal Duval.

Belgičanův výkon potěšil i šéfa týmu BP-Ford Malcolma Wilson. “Takovéto zakončení sezóny je dobré. Francois místní zkoušky příliš neznal, ale jel velmi takticky a opatrně. Chtěli jsme, aby získal co nejvíce zkušeností. Mnoho jezdců udělalo chyby a dostalo se do problémů. Francois se jich vyvaroval a odměnou mu byly stupně vítězů,“ řekl Wilson.
 
 
Pořadí v cíli Australské rally
 
1.    LOEB, Sebastien    Citröen Xsara WRC    3.39.46.8
2.    ROVANPERÄ, Harri    Peugeot 307 WRC    3.41.41.9
3.    DUVAL, François    Ford Focus WRC    3.43.27.0
4.    HIRVONEN, Mikko    Subaru Impreza WRC    3.45.47.2
5.    ATKINSON, Chris    Subaru Impreza gr. N    3.56.42.4
6.    PONS, Xavier    Mitsubishi Lancer gr.N    3.57.22.9
7.    CROCKER, Cody    Subaru Impreza gr. N    3.57.30.1
8.    ARAI, Toshi    Subaru Impreza gr. N    3.59.19.1
9.    MCSHEA, Niall    Subaru Impreza gr. N    3.59.42.5
10.    BALDACCI, Mirco    Mitsubishi Lancer gr.N    4.02.43.1
 
World Championship 2004
 
1.    Sebastien Loeb 118
2.    Petter Solberg 82
3.    Markko Martin 79
4.    Carlos Sainz 73
5.    Marcus Gronholm 62
6.    François Duval 53


Značky    

1.    CITROEN 194
2.    FORD 143
3.    SUBARU     122
4.    PEUGEOT 101
 
 
 
Martin Linhart,

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose