www.car.cz
 

Toni Gardemeister si pomohl : bude jedničkou týmu Ford
     27.11.2004 16:10 - tisková zpráva


Jezdecká sestava týmu Ford 2005

 

Tisková zpráva

 

Gardemeister jedničkou týmu Ford

 

Tovární tým Ford podepsal roční smlouvu s finským pilotem Toni Gardemeisterem. Kontrakt mu zaručuje účast ve všech šestnácti podnicích mistrovství světa v automobilových soutěžích 2005. S Fordem Focus WRC bude pomáhat přinejmenším obhájit druhé místo, které “modrý ovál“ získal v šampionátu značek 2004.

Devětadvacetiletý Gardemeister je na mezinárodní scéně považován za velmi zkušeného pilota. Od svého debutu při Finské rallye (1996) absolvoval sedmdesát soutěží mistrovství světa. Spolujezdce mu bude dělat krajan Jakke Honkanen, který nahradí Toniho dlouholetého partnera Paavo Lukandera. Ten ze světa automobilových soutěží odešel po právě skončené sezóně.

V minulosti pilotoval Gardemeister vozy WRC továrních týmů Seat a Škoda. Seatu pomohl také k vítězství v šampionátu vozů s objemem do dvou litrů. Jeho nejlepším výsledkem je třetí místo na Rallye Nový Zéland 1999. Na tomto výkonu je pozoruhodné především to, že se jednalo o Gardemeisterův první start s vozem kategorie WRC.

“Toni si získal pověst rychlého a vysoce spolehlivého pilota,“ řekl šéf týmu Ford Malcolm Wilson. “Do povědomí lidí, pohybujících se ve světě automobilových soutěží, se zapsal velmi dobrými výsledky s vozy s pohonem jedné nápravy. V roce 2000 pak absolvoval svou první kompletní sezónu s WRC a nyní je připraven pro vstup do špičkového týmu. Jsem přesvědčen, že pro nás v příští sezóně odvede skvělou práci. Toni má velké zkušenosti prakticky se všemi soutěžemi světového šampionátu. Jeho schopnosti umocní kvality Focusu RS WRC,“ dodal Wilson.

První testování čeká Gardemeistera příští čtvrtek ve Švédsku. Nejprve bude mít jeden den na seznámení se s Focusem RS WRC a poté začne testovat pneumatiky Michelin.

Mistrovství světa 2005 bude poslední sezónou pro současný model Focusu RS WRC. Již v této chvíli je v dílnách Wilsonovy společnosti M-Sport vyvíjena soutěžní verze Focusu nové generace. Nový Focus bude nasazen od začátku sezóny 2006.

Jednání o týmovém kolegovi Toniho Gardemeistera pro sezónu 2005 se dostávají do závěrečné fáze. Po jejich skončení bude jméno druhého pilota oficiálně oznámeno.

 

 

Martin Linhart


 
Internet: www.ford.cz, www.media.ford.com
 
Fotogalerie:   Finsko 2004 od Martina Viďourka, www.frozentime.cz

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose