www.car.cz
 

Druhý den Romana Kresty a Jana Tománka v Monte Carlu
     23.1.2005 18:59 - tisková zpráva


Jezdci BP Ford World Rally Team Roman Kresta s Janem Tománkem jsou po druhé etapě Rally Monte Carlo na 10 místě, kam je odsunula penalizace za nedojetí do nočního servisu. Týmoví kolegové Toni Gardemeister a Jakke Honkanen jsou na třetím místě.

Kresta s Tománkem prožívali s vozem Ford Focus RS World Rallye Car úspěšný den až do chvíle, kde je pozdě večer postihly technické problémy. Česká dvojice postoupila na náročných asfaltových cestách v horách nad Côte d'Azur, které tvrdě zasáhly mnoho čelních jezdců, z desátého na sedmé místo. Na spojovací cestě zpět do Monaka však jejich Focus RS zastavila zaseklá převodovka. Ta bude do neděle opravena, takže budou moci pokračovat, pětiminutová penalizace je však odsunula na 10 . místo.

Druhý den rychlostních zkoušek zahájilo jasné, ale chladné ráno. Teploty se průběžně zvyšovaly a letošní ročník rallye Monte Carlo vejde do historie jako jeden z nejsušších a nejteplejších. Diváci se vyhřívali v tričkách i v horách, ale došlo i k divokým změnám teplot. Na startu zkoušky Pont des Miolans - Les Sausses byly dva stupně pod nulou, ale o osm kilometrů dále se teploměr vyšplhal na +11 °C.

V průběhu dne došlo k několika nehodám, které si vynutily takřka hodinové zpoždění programu a poslední dvě večerní zkoušky se jely za tmy, což ještě zvýšilo náročnost už tak těžkého dne.

Kresta v průběhu dne postupně vylepšoval svou pozici, ale za tmy poslední zkoušky ho potkaly problémy. Osmadvacetiletý jezdec trefil kámen a na své Focusu RS poškodil zavěšení levého předního kola. Zkoušku dokončil bez velké ztráty času, ale před startem do 97 km vzdálené servisní zóny v Monaku musel provést opravu.

Inženýři týmu vysílačkou radili Krestovi s Tománenkem při postupu opravy, posádka musela před cestou do Monaka odpojit při výměně kola hnací hřídel. Nicméně i přesto zůstali stát se zaseklou převodovkou na dálnici asi 20 km od servisu. Šéf týmu Malcolm Wilson uvedl, že se domnívá, že závodu způsobila hnací hřídel, která po nárazu v rychlostní zkoušce mlátila kolem sebe, poškodila vedení oleje v převodovce a způsobila její zaseknutí.

Dnes ráno jsem měl ze všeho lepší pocit,“ řekl Kresta, kterého přímo kolem trati povzbuzuje množství českých fanoušků. „Byl jsem o hodně spokojenější než včera a byl jsem jistější. Cesty byly místy hodně kluzké. Povrch se neustále měnil z mokra a kluzka na suchý a drsný asfalt, to byla nejtěžší část.“

Jsem zklamaný, že jsme večer zůstali stát, ale bohužel nebyla šance dojet do Monaka. Ale i přes pětiminutovou penalizaci jsem stále desátý. Jsem si jistý, že tým dokáže přes noc vyměnit převodovku a opravit zavěšení kola, takže ráno bude všechno v pořádku.“

BPA


 
 
Fotogalerie:   Jänner rallye 2005 od Martina Viďourka, www.frozentime.cz

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose