www.car.cz
 

Monte: Gardemeister stříbrný, Ford ve vedení šampionátu
     23.1.2005 22:38 - tisková zpráva


Rallye Monte Carlo (20. – 23. 1. 2005)

 

Tisková zpráva – 3. etapa

 

Gardemeister na stupních vítězů, Ford ve vedení šampionátu

Ford vede po Rallye Monte Carlo hodnocení značek šampionátu WRC, když Toni Gardemeister a Jakke Honkanen obsadili při svém debutu v týmu BP-Ford v náročné soutěži druhou pozici. Nejlepší výsledek v dosavadní kariéře finského jezdce a osmé místo týmových kolegů Romana Kresty a Jana Tománka znamená pro Ford Focus WRC vítězný vstup do šestnáctidílného seriálu MS.

Devětadvacetiletý Gardemeister získal po opatrném začátku na 1360 kilometrů dlouhé soutěži velmi brzy potřebnou jistotu. Během patnácti rychlostních zkoušek o celkové délce 353,07 kilometrů využíval svých schopností a odolal tlaku během posledního dne, kdy svedl souboj o druhou pozici s dalšími dvěma jezdci.

Kresta s Tománkem jeli v týmu BP-Ford rovněž poprvé a při své premiéře si připsali dvojnásobný bodový zisk. Česká dvojice se vyrovnala s pětiminutovou penalizací, kterou byla zatížena po problémech na přejezdu po poslední rychlostní zkoušce druhého dne. Jejich Focus RS narazil na posledním měřeném úseku na kámen, přičemž se poškodilo zavěšení levého předního kola. Náraz poškodil i převodovku a přes následnou výměnu poloosy musela posádka nakonec nepojízdný vůz odstavit. V nedělní etapě zajel Kresta ve všech šesti rychlostních zkouškách čas mezi šesti nejlepšími. Nejrychlejším ze všech byl při prvním průjezdu legendárního úseku Col de Turini.

Gardemeister a Honkanen odstartovali do finálového dne ze třetí pozice. O druhé místo sváděli souboj s Petterem Solbergem a Marcusem Grönholmem. Jejich soupeři však havarovali nedaleko Col de Turini, což zajistilo finské posádce druhé místo. Gardemeisterův výjimečný výkon byl také oceněn titulem Hvězda rallye.

"Jsem neskutečně šťastný," říká Toni. "Je to pro nás fantastický výsledek a jeho dosažení tak brzy po začátku sezony radost ještě umocňuje. S Petterem a Marcusem jsme sváděli pěkný souboj, ale když jsem slyšel, že měli problémy, věděl jsem, že to bude OK. Viděl jsem Petterovo auto mimo trať a nějaký čas jsme tam ztratili. Tlačili ho zpátky na silnici a mě při zpomalení zhasl motor."

"S oběma vozy na bodovaných pozicích je to pro tým skvělý start do sezony. Moje jistota za volantem Focusu rostla s každým kilometrem a neudělal jsem jedinou chybu," dodává.

Také Krestovi rostla sebedůvěra a přinesla mu posun z desátého místa na začátku dne až zpět na bodovanou pozici. "Dnešek byl velmi dobrý," říká. "S autem jsem se cítil mnohem lépe. Hodně jsem litoval své včerejší chyby, ale alespoň jsem se mohl vrátit a získat nějaké body pro Ford. Pro celý tým to byl velmi pozitivní víkend."

 

"Dnešek jsem bral jako nový den a nový závod. Včerejší malá chyba měla velký vliv na výsledkovou listinu. Dnes to bylo lepší. Nijak zvlášť jsem nespěchal, jel jsem hladce a to je ten nejlepší způsob jak Focus WRC řídit," dodává.

Ani ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson neskrýval svou radost. "Od Toniho to byl ohromný výkon. Prokázal perfektní odlonost a s tlakem se vyrovnal báječně. Jsem překvapený, jak rychle si na Focus zvykl. Myslím, že jsem ještě nikdy neviděl nikoho tak nervózního, jako byl Roman před startem. Paradoxně přišel pro něj obrat po včerejší chybě. Zbavil se pocitu tlaku a během dneška byl mnohem uvolněnější. Bylo pro něj ohromné, že získal svůj první nejrychlejší čas v týmu hned při svém debutu. Jeho sebedůvěra rostla po celý víkend," říká.

Dalším podnikem šampionátu je jediná čistě zimní soutěž - Švédská rallye. Jejím hostitelem bude 10. - 13. února město Karlstad.

 

Konečně pořadí Rallye Monte Carlo

1. S Loeb/D Elena F Citroen Xsara 4hr 13min 05.6sec

2. T Gardemeister/J Honkanen FIN Ford Focus RS 4hr 16min 03.9sec

3. G Panizzi/H Panizzi F Mitsubishi Lancer 4hr 16min 45.7sec

4. M Märtin/M Park EE Peugeot 307 4hr 18min 33.3sec

5. M Grönholm/T Rautiainen FIN Peugeot 307 4hr 20min 39.4sec

6. M Stohl/I Minor A Citroen Xsara 4hr 21min 14.5sec

7. H Rovanperä/R Pietilainen FIN Mitsubishi Lancer 4hr 21min 34.9sec

8. R Kresta/J Tomanek CZ Ford Focus RS 4hr 22min 23.7sec

9. A Bengue/C Escudero F Skoda Fabia 4hr 23min 37.6sec

10 A Warmbold/D Connolly D Ford Focus RS 4hr 28min 14.7sec

  

Martin Linhart,

Internet: www.ford.cz, www.media.ford.com


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose