www.car.cz
 

Švédsko 05: Peugeot se třemi vozy chce navázat na švédský úspěch
     7.2.2005 12:11 - tisková zpráva


Švédská rallye (10. – 13. 2. 2005)

 

 

Peugeot chce navázat na švédský úspěch

 

Po úspěšné Rallye Monte Carlo, kde oba vozy Peugeot Sport dojely do cíle na bodovaných pozicích, cestuje francouzský tým do Švédska ke druhému podniku světového šampionátu. Od roku 2000 vyhrál Peugeot Švédskou rallye již čtyřikrát a letos by chtěl přidat do sbírky další triumf. Týmové barvy budou hájit Marcus Grönholm, Markko Märtin a se třetí 307 WRC pojede místní mladík Daniel Carlsson.

 Peugeot vstupoval do sezony s jasnými cíli. V sezónách 2000, 2001 a 2002 získal tým z Vélizy tři vítězství v šampionátu značek a další dva tituly přidal Marcus Grönholm (2000 a 2002) v šampionátu jezdců. V letošním roce chce získat další triumf, nejen proto, že po letošní sezóně ze světa automobilových soutěží odejde.Úvodní podnik šampionátu v Monte Carlu potvrdil velkou konkurenci i široce diskutovaný charakter celého seriálu MS. Peugeot nikdy v monackém knížectví nevyhrál, ale ve francouzských Alpách podával vždy kvalitní výkony.

 

 Tentokrát, ještě předtím než poslední den havaroval na sněhu naházeném na trať diváky, figuroval Marcus Grönholm na celkovém druhém místě. Přestože havaroval, skončil Fin nakonec pátý, hned za týmovým kolegou Markko Märtinem, který jel za francouzskou značku poprvé. Konečné umístění bylo podloženo spolehlivostí vozu, což je před následujícími soutěžemi velmi povzbudivé.

Švédsko je všeobecně mnohem čitelnější než Monte Carlo, které je velice nepředvídatelné. Tým tu teprve poznával, jak na tom po změnách provedených od konce sezóny 2004 je. Ve Švédsku zatím panuje mírnější počasí, ale jinak je místní soutěž 100% zimním podnikem. Tradičně se koná na zasněžených tratích, které piloti Peugeotu velmi dobře znají.


Stačí se podívat na historickou bilanci Marcuse Grönholma a hned je patrné, že Švédskou rallye má Fin rád. Právě tady a s Peugeotem získal v roce 2000 své první vítězství v mistrovství světa. Znovu triumfoval i v sezónách 2002, 2003 a přidal i druhé místo v loňském roce. Pouze jednou cíl v Karlstadu nespatřil. Bylo to v roce 2001, kdy vyhrál tehdejší týmový kolega Harri Rovanperä.

“Myslím, že první švédské vítězství bylo tím nejhezčím v celé mé kariéře. Byl to samozřejmě můj premiérový triumf, ale současně byl velice důležitý i pro tým. Nikdy nezapomenu na oslavy, které proběhly po dojezdu do cíle poslední rychlostní zkoušky, kde na mě čekal Corrado Provera. Byla to dojemná chvíle. Pak jsme jeli do servisního areálu, kde mě vítal celý tým. Na tento moment také nelze zapomenout. Švédskou rallye miluji také proto, že se na tratích opravdu bavím. Doufám, že se mi letošní ročník vydaří. Myslím si, že máme dobré šance. Loňské Švédsko bylo teprve druhým startem pro novou 307 WRC a přesto jsem skončil druhý. A to jsem hned na začátku ztratil minutu. Od té doby jsme auto posunuli vpřed a také naše prosincové testování ve Švédsku dopadlo velice dobře,“ řekl Marcus

Nejlepším výsledkem Markko Märtina ve Švédské rallye je čtvrté místo z roku 2003. Estoncova bilance zahrnuje i jednoznačné vítězství ve Finské rallye 2003. Na nejrychlejších soutěžích šampionátu je tradičně velmi rychlý. “Společně s Finskem a Novým Zélandem patří Švédsko k mým třem nejoblíbenějším soutěžím,“ potvrzuje Markko. “V roce 2004 jsem byl chvíli i ve vedení a letos to bude má první zkušenost s 307 WRC mimo asfalt (Markko má ještě naplánován test na sněhu, který se bude konat ve Värmland, týden před startem samotné soutěže). Auto je skutečně konkurenceschopné a Marcus to prokázal i špičkovými časy v loňském ročníku Švédské rallye. To je velmi povzbudivé. Vydám ze sebe to nejlepší.“

Třetí 307 WRC bude pilotovat Daniel Carlsson, který se již nemůže dočkat, aby na domácí soutěži pozvedl prapor Peugeotu tak vysoko, jak to jen bude možné.

 

 Jean Claude Lefebvre, Peugeot Sport Communication,


 
 
Fotogalerie:   Monte Carlo 2005 od Pavla Paláčka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose