www.car.cz
 

S Romanem Krestou jsou ve Fordu spokojeni
     3.5.2005 00:12 - tisková zpráva


S Romanem Krestou jsou ve Fordu spokojeni
Šéf evropského oddělení motorsportu společnosti Ford Jost Capito věří, že rozhodnutí o angažmá Romana Kresty a Toniho Gardemeistera bylo správným krokem.

„S naším rozhodnutím z konce roku 2004 angažovat Toniho a Romana jsme spokojeni. Pokud se budou neustále vyvíjet takovým směrem, jakým předpokládáme, necháme si je i pro budoucnost,“ řekl k tomu Capito.

Ten také dále hovořil o novém Fordu Focusu WRC 06, který se právě intenzívně vyvíjí. Chtěl by, aby ještě letos absolvoval nějakou rally. Společnost M-Sport již začala na vývoji vozu usilovně pracovat a na jeho dokončení nemá příliš mnoho času. Jost Capito však dodává, že předtím, než vyjede nový Focus WRC 06 v mistrovství světa, musí být dobře odzkoušený.

„Chtěli bychom, aby byl hotový tak v září nebo říjnu,“ řekl Capito. „Je ale příliš brzy na to, říci, jestli opravdu nějakou rally letos pojede. Logicky by bylo lepší, kdyby už nějaké soutěže před nasazením do mistrovství světa absolvoval. Pro vývoj vozu jsou nejlepší právě ostré kilometry,“ dodal Capito.

Zpracoval: RV FFK

Roman Kresta získal pro tým tři body
Obě posádky týmu BP-Ford World Rally Team dokončily náročnou Italskou rally na bodovaných pozicích. Jejich Focusy RS WRC byly v čele čtveřice vozů stejné značky, která se umístila mezi deseti nejlepšími. Pátý podnik světového šampionátu se pro vozy i posádky vyznačoval mimořádně drsnými podmínkami.

Tonimu Gardemeisterovi patří v cíli pátá příčka. Se ztrátou 59.9 sekund na svého týmového kolegu skončil na šestém místě Roman Kresta, v nejlepším výsledku své dosavadní kariéry. Tým Ford tak rozšířil počet podniků, během kterých na soutěžích MS bodoval, na úctyhodných 49. Počátek tohoto rekordu se datuje k Rallye Monte Carlo 2002.

Třídenní soutěž na sluncem zalitém středomořském ostrově charakterizovaly úzké a rozbité šotolinové cesty. Když se po průjezdu několika vozů odstranil z jejich povrchu písčitý povlak, objevily se zimními dešti extrémně poničené tratě, které si vybíraly svou daň. Do cíle náročné soutěže dojelo pouze 23 z 66 vozů na startu. Kamenité cesty a teploty okolo 28°C vytvořily nepříznivé podmínky také pro pneumatiky. Vzorek Michelin však oběma Focusům RS na horských stezkách znamenitě vyhovoval.

Kresta si při svém prvním startu na italské soutěži ověřil, že v takto zničujících podmínkách je strategie opatrné jízdy namístě. Neriskoval a držel si své tempo, za což byl odměněn svým dosavadním nejlepším umístěním.

„Nemohu tomu uvěřit!“ říká rozradostněný Čech. „Pro mě i pro tým bylo prvořadé, abych soutěž dokončil. Jenom tím, že jsem tu, jsem hlavní úkol splnil. Jel jsem hodně, hodně opatrně a vyplatilo se to. Nejen že jsem dojel do cíle, ale navíc jsem získal důležité body a dosáhl svého nejlepšího výsledku. Až na to, že na dnešní první rychlostní zkoušce se tak prášilo, že jsem měl pocit, že jedu v mlze, bylo všechno ostatní v pořádku.“

Šestým kolem šampionátu WRC 2005 bude první z trojice drsných šotolinových soutěží ve východní části Středozemního moře. Kyperská rally má základnu v Limassolu a pojede se ve dnech 12. - 15. května.

Zpracoval: RV FFK

http://www.fansforkresta.cz/


 
 
Fotogalerie:   Jarní cena Brna 2005 od Milana Spurného

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose