www.car.cz
 

Argentina : Gardemeister po první etapě čtvrtý , Kresta takticky jedenáctý
     16.7.2005 09:11 - tisková zpráva


Rally Argentina (14. – 17. 7. 2005)

 

Tisková zpráva – 1.etapa

 

Gardemeister po první etapě čtvrtý  

Obě posádky týmu BP-Ford podaly během první etapy Argentinské rally solidní výkon. Toni Gardemeister a Jakke Honkanen si vyrovnanou jízdou vybojovali průběžné čtvrté místo, Roman Kresta s Janem Možným si bezpečnou taktikou drží se stejným Focusem RS WRC jedenáctou pozici.

Horké počasí, které převládalo během celého týdne, se před startem pátečních rychlostních zkoušek radikálně změnilo. Noční déšť změnil charakter tratí a obě posádky absolvovaly celý den na pneumatikách Michelin s měkkou směsí. Během ranních rychlostních zkoušek dosahovala teplota 5°C a nízké mraky nevěštily nic dobrého.

Gardemeister s Honkanenem byli po čtvrtečním prologu na osmé pozici. Vyrovnaným výkonem a časy v top6 ve všech osmi pátečních rychlostních zkouškách se posunuli na čtvrtou příčku, na kterou se tlačili i Harri Rovanperä a Markko Märtin. Před svým krajanem udržel Toni náskok 8,1 sekundy.

"Nebylo to snadné ráno," přiznává 30ti letý Gardemeister. "Jel jsem naplno, ale časy nebyly tak dobré, jak jsem čekal. Na čtvrté erzetě jsem najel na kámen a ohnul jsem tyč řízení. Nebyl to ale velký problém. Štěstí jsem měl na následujícím úseku, protože jsem v rychlé pravotočivé zatáčce málem vyjel z trati. Širokých smyků jsem měl hned několik. Místy bylo po nočním dešti hodně bláta, ale v silném větru tratě rychle osychaly."

"Odpoledne jsem jel na plný plyn. Opět jsem byl v několika zatáčkách příliš široký, ale pouze jednou jsem projel krajnicí a nic se nestalo. Měl jsem také jedno tvrdé přistání, když se na jednom horizontu zvedl zadek auta. Byla to docela rána, ale nic vážného. Souboj s Harrim a Markkem jsem si užíval a myslím, že bude pokračovat i v druhé etapě. Ranní erzety pro mě budou úplně nové, takže to nebude nic jednoduchého."

Týmoví kolegové Kresta s Možným se drželi své taktiky a jeli opatrně, bez jakéhokoli riskování. Oba se seznamovali s charakteristickými tratěmi argentinské pampy. Ze čtvrtečního patnáctého místa se posunuli až na desáté, ale v závěrečných kilometrech poslední rychlostní zkoušky ztratili jednu pozici. Xavier Pons je před nimi o 4,9 sekundy.

"Ráno jsme měli dobré pneumatiky, ale odpoledne jsem udělal chybu a zvolil jsem příliš jemný vzorek," říká 29ti letý Kresta. "Nikdy jsem tu nejel a nevěděl jsem, jaká volba by byla správná. Ve Focusu WRC jsem se po celý den cítil dobře a je škoda, že jsem kvůli pneumatikám nemohl odpoledně zrychlit. Jel jsem opatrněji také proto, že pro nováčka je to velmi náročná soutěž."

"Pod nánosem šotoliny je tu tvrdý podklad, takže to ráno velmi klouzalo. Na některých místech byly při druhých průjezdech tratě hodně rozbité. Sobotní ranní rychlostní zkoušky jsou podstatně rychlejší, takže se pokusím jet naplno," dodává Kresta.

Jeho spolujezdec Jan Možný startuje se speciální ochranou žeber. Ta si narazil při nehodě na Novém Zélandu a v Řecku mu jejich bolest znemožnila pokračovat v soutěži. "Dnes to bylo bez problémů. Trochu více to bolelo při poslední erzetě, ale nic zásadního," říká.

Druhá etapa je směsí písčitých tratí v údolí Calamuchita na jih od Carlos Paz a severních v údolí Punilla, kudy vedla i první etapa. Sedm měřených úseků měří 114,35 kilometrů.

 

Pořadí po 1. etapě

1.  S Loeb/D Elena                                      F                     Citroen Xsara                       1hr 54min 40.6sec

2.  P Solberg/P Mills                                               N                     Subaru Impreza        1hr 55min 11.9sec

3.  M Grönholm/T Rautiainen                      FIN                  Peugeot 307             1hr 55min 25.2sec

4.  T Gardemeister/J Honkanen FIN                 Ford Focus RS       1hr 56min 40.7sec

5.  H Rovanperä/R Pietilainen                    FIN                  Mitsubishi Lancer     1hr 56min 48.8sec

6.  M Märtin/M Park                                     EE                  Peugeot 307             1hr 57min 12.4sec

7.  F Duval/S Smeets                                  B                     Citroen Xsara                       1hr 58min 15.5sec

8.  M Stohl/I Minor                                        A                     Citroen Xsara                       1hr 58min 21.0sec

9.  C Atkinson/G MacNeall             AUS               Subaru Impreza        1hr 58min 51.4sec

10 X Pons/C Del Barrio                              E                     Citroen Xsara                       1hr 59min 48.9sec

11 R Kresta/J Možný                                CZ                  Ford Focus RS       1hr 59min 53.8sec

 

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Rallye Acropolis 2005 od Martina Viďourka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose