www.car.cz
 

Roman Kresta ve Finsku nakonec dojel. Jako čtyřiadvacátý
     7.8.2005 22:48 - tisková zpráva


Dvěma vítězstvími ve čtyřech rychlostních zkouškách závěrečného dne se s Finskou rally rozloučil tým BP-Ford. Oba jeho jezdci dojeli do cíle na bodovaných pozicích. Mikko Hirvonen s Jarmo Lehtinenem skončili pátí a Toni Gardemeister s Jakke Honkanenem šestí. Každý z nich dnes dosáhl po jednom nejrychlejším čase.

Roman Kresta s Janem Možným jeli ve Finsku s Focusem WRC specifikace 2003 a po dvou problematických dnech si dnešek poprvé užili bez komplikací. Při svém prvním startu na rychlé soutěži měli za úkol se seznamovat s charakterem specifických tratí. Po kolizi a problémech s hydraulikou během prvních dvou dní, se dnes posunuli z 30. na 24. pozici.

„Konečně jsme prožili bezproblémový den!“ řekl v cíli Kresta. „Dnes už jsem se snažil dojet pouze do cíle. Byl to těžký víkend a doufám, že v Německu to pro nás bude snazší. Jel jsem tady poprvé a ta rychlost byla neuvěřitelná. Je to jako Formule 1 v lese a doba, jakou strávíte při jízdě na vytočenou šestku, je ohromující.“

Zpracoval: RV FFK

Finský rychlík Marcus Grönholm s vozem Peugeot 307 WRC dokázal po roce zopakovat své vítězství a znovu si tak z domácí soutěže odveze deset bodů. Druhý skončil Sébastien Loeb a třetí Markko Märtin, který si do třistasedmičky nechal před startem namontovat nové tlumiče a ty zřejmě svou práci dokonale splnily.

Bramborovou medaili a pět bodů si z Finska odveze Petter Solberg, který však jistě nebude spokojený, jelikož pomýšlel mnohem výše. Nor chtěl totiž ve Finsku vyhrát. Pátý skončil Mikko Hirvonen a šestý Toni Gardemeister.

Roman Kresta se zrychlil až v samotném závěru, když v průběhu víkendu jej pozlobil především jeho Focus WRC 03 a také jednou skončil mimo trať. Problémy měl především s hydraulikou, posilovačem řízení a diferenciály. Nezbývá nám tedy nic jiného než doufat, že v Německu se konečně vše v dobré obrátí a Roman předvede světu, že patří mezi světové jezdce.

A jak je na tom tovární tým Škoda Motorsport? Rozhodně není důvod ke spokojenosti, jelikož ani z Finska neveze domů žádné body. Paasonen skončil již v pátek a Janne Tuohino se i přes obrovskou snahu nedokázal na bodovanou osmou pozici propracovat.

Armin Schwarz ani nepočítal s tím, že by mohl být tak blízko desítce nejlepších. Jeho ztráta je však hrozivá. Potenciál Škodovky tak znovu zůstal před zraky diváků ukrytý…

Pavel Valoušek měl obrovskou smůlu, jelikož skvěle rozjetou Finskou rally nakonec nedokončil. Jeho Ignis Super 1600 zastavila technická závada v devatenáctém testu. Tři body za šesté místo si domů veze alespoň Martin Prokop, který však měl také v sobotní etapě technické problémy a zřejmě také v poslední RZ. Do cíle ale naštěstí dorazil.

Zpracoval: RV FFK


 
 
Fotogalerie:   Martin Prokop - Finsko 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose