www.car.cz
 

Oba jezdci Fordu dojeli ve Finsku na bodované pozici
     7.8.2005 22:58 - tisková zpráva


Finská Rally (4. – 7. 8. 2005)

 

Tisková zpráva – 3. etapa

 

Dvěma vítězstvími ve čtyřech rychlostních zkouškách závěrečného dne se s Finskou rallye rozloučil tým BP-Ford. Oba jeho jezdci dojeli do cíle na bodovaných pozicích. Mikko Hirvonen s Jarmo Lehtinenem skončili pátí a Toni Gardemeister s Jakke Honkanenem šestí. Každý z nich dnes dosáhl po jednom nejrychlejším čase.

Hirvonen doplnil finskou sestavu týmu pro své zkušenosti s domácími rychlými tratěmi. Nedopustil se žádné chyby a během posledního dne sváděl těsný souboj o čtvrtou pozici s bývalým mistrem světa Petterem Solbergem. Oproti Gardemeisterovi byl v cíli o 1min 18.8sec rychleji. Toni však absolvoval během druhé etapy část rychlostní zkoušky na prázdné pneumatice a ztráta dvě minuty ho odsunula ze čtvrté pozice, kterou si předtím s přehledem držel. Bodový zisk obou jezdců upevnil Fordu třetí pozici, která mu patří v hodnocení značek.

"Je to skvělý výsledek pro mě i pro tým," říká 25ti letý Hirvonen. "Dnešní souboj s Petterem byl jedním z nejlepších v mé dosavadní kariéře. Dostával jsem od týmu Petterovy mezičasy a přesně jsem věděl, co musím dělat. Bohužel se to ale nepodařilo. Dostal jsem od Fordu fantastickou příležitost a celý víkend byl na velmi vysoké úrovni. Před soutěží jsem chtěl dosahovat časy blízké Marcusi Grönholmovi a Sebovi Loebovi a to se mi podařilo."

Po včerejší ztrátě bylo dnes pro Gardemeistera hlavním úkolem dostat se před Harriho Rovanperäho. Na začátku dne ho od něj dělilo 3,8 sekundy a brzy se na šesté místo posunul. Svůj náskok během dne rozšířil až na 55,5 sekundy.

"První dvě erzety jsem jel naplno a stačilo to, abych se před Harriho dostal," říká Gardemeister, který úvodní rychlostní zkoušku vyhrál. "Pak už jsem mohl jet volněji, protože byl za mnou v bezpečné vzdálenosti. Tratě byly poměrně mokré a na druhém úseku mi začaly vibrovat pneumatiky. Musel jsem jet rychle, ale bezpečně, abych se vyhnul problémům. Jsem rád, že jsem pro Ford získal body, ale sám za sebe jsem zklamaný. Ještě včera odpoledne jsem byl bezpečně čtvrtý."

Roman Kresta s Janem Možným jeli ve Finsku s Focusem WRC specifikace 2003 a po dvou problematických dnech si dnešek poprvé užili bez komplikací. Při svém prvním startu na rychlé soutěži měli za úkol se seznamovat s charakterem specifických tratí. Po kolizi a problémech s hydraulikou během prvních dvou dní, se dnes posunuli z 30. na 24. pozici.

"Konečně jsme prožili bezproblémový den!" řekl v cíli Kresta. Dnes už jsem se snažil dojet pouze do cíle. Byl to těžký víkend a doufám, že v Německu to pro nás bude snazší. Jel jsem tady poprvé a ta rychlost byla neuvěřitelná. Je to jako Formule 1 v lese a doba, jakou strávíte při jízdě na vytočenou šestku, je ohromující."

Ještě během tohoto měsíce se šampionát přesouvá poprvé od lednové Rally Monte Carlo na asfaltový povrch. Základnou Německé rally bude ve dnech 25.-28. srpna město Trier.

 

Pořadí v cíli Finské rally

1 GRONHOLM Peugeot 2:54:11.0
2 LOEB Citroen +1:06.7
3 MARTIN Peugeot +1:35.6
4 SOLBERG Subaru +2:08.0
5 HIRVONEN Ford +2:13.6
6 GARDEMEISTER Ford +3:32.4
7 ROVANPERA Mitsubishi +4:27.9
8 DUVAL Citroen +5:10.4
9 SOLBERG Ford +5:45.8
10 TUOHINO Skoda +6:42.3
11 SCHWARZ Skoda +10:17.5
12 PONS Citroen +10:44.1

 

 

 

Martin Linhart,

 

Internet: www.ford.cz,


 
 
Fotogalerie:   Zákulisí DTM Brno 2005 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose