www.car.cz
 

Peugeot jede do Německa na první pozici
     23.8.2005 21:44 - tisková zpráva


Německá Rallye (25. – 28. 8. 2005)

 

Díky vítězství Marcuse Grönholma a třetímu místu Markko Märtina, se tým Peugeot dostal po Finské rallye opět do čela průběžného hodnocení šampionátu značek v rámci mistrovství světa v rallye 2005. Před jedenáctým podnikem sezony, Německou rallye, je jeho cílem zisk co největšího počtu bodů, který by mu zajistil dobrou pozici k útoku na další titul mistra světa.

Ze všech dosavadních sedmnácti vítězství v soutěžích MS si bude Marcus Grönholm určitě dlouho pamatovat své poslední, kterého dosáhl nedávno na domácí půdě ve Finsku. Zvítězit se mu podařilo již popáté a všech svých úspěchů dosáhl s vozy značky Peugeot. Tři s 206 WRC (2000, 2001 a 2002) a další dvě s 307 WRC (2004 a 2005). Loňský triumf byl pro 307 WRC vůbec prvním od jejího uvedení na tratě MS, letos tu dosáhla svého prvního umístění na nejvyšším stupínku v letošní sezoně.

Deset bodů Marcuse za vítězství a dalších šest, které si připsal Markko Märtin za třetí místo, posunulo Peugeot opět do čela průběžné tabulky hodnocení značek s celkovým ziskem 106 bodů. O jeden bod méně má na svém kontě druhý Citroen. Mnohem lépe však vynikne letošní úspěch ve srovnání s dalšími týmy: Třetí Ford má 69 bodů a čtvrté Subaru 59.

K vylepšení pozic došlo po Finské rallye i v šampionátu jezdců. Vedoucí jezdec Sebastien Loeb vybojoval celkem 83 bodů, ale Marcus se posunul na druhou příčku s body 55ti. Markko Märtin je průběžně čtvrtý se ziskem 48 bodů. "Konečně jsme dosáhli takového výsledku, v jaký jsme tak dlouho doufali," radoval se v cíli Finské rallye šéf týmu Peugeot Sport Jean-Pierre Nicolas. "Oba jezdci byli skvělí. Marcus je králem Finska a Markko si vyjel své nejlepší umístění v této sezoně. Naše pneumatiky Pirelli se dobře osvědčily během celé soutěže a takovýto výsledek je pro celý tým před poslední částí sezony velkým morálním povzbuzením!"

Další pokračování a závěr letošního roku bude ve znamení velkého boje. Ze zbývajících šesti podniků se pojedou tři na šotolině (Velká Británie, Japonsko a Austrálie) a tři na asfaltu (Německo, Korsika a Katalánsko). První z nich je Německá rallye s centrem v Trieru, nedaleko hranic s Francií a Lucemburskem. Tento relativně nový podnik v kalendáři MS je často označován za tři soutěže v jedné. Jedná se o směsici úzkých cest, klikatících se mezi vinicemi Moselského údolí, rychlých tratí v Sárském regionu a velmi specifických úseků v bývalém vojenském prostoru Baumholder. Zejména jejich povrch je velmi zrádný, kvůli mnoha nerovnostem v betonovém podkladu, který je za mokra pokryt vrstvou kluzkého bláta. Počasí se v tomto koutu Německa navíc velmi často mění.

Německo bylo poprvé zařazeno do kalendáře v roce 2002 a Peugeot tu na vítězství teprve čeká. Špatné vzpomínky na minulý ročník má Marcus Grönholm, který vyjel mimo trať již během prvního dne. V předchozích letech se mu dařilo lépe - v roce 2002 byl třetí a o rok později druhý. Přestože tato soutěž nepatří mezi jeho oblíbené, má všechny předpoklady k dosažení dalšího dobrého výsledku. Zvolí ale opatrnější start. "Upřímně si myslím, že cesta k vítězství bude v Německu mnohem obtížnější, než tomu bylo ve Finsku," přiznává. "Terén bude pro nás méně vyhovující. Pokud ale zaprší, mohla by být soutěž mnohem otevřenější."

Markko Märtin se v Německu rok od roku zlepšuje. V roce 2002 dojel šestý a o jednu příčku si polepšil každý následující rok. "Německo je velmi zvláštní soutěž. Tratě jsou poskládány ze samých rovinek a zatáček, hodně se tu brzdí a zase přidává. Nejsou tu skoro žádné táhlé zatáčky. Bude zajímavé sledovat, jak naše kombinace vůz/pneumatiky bude na místním specifickém povrchu fungovat. Byl jsem velmi potěšen svým výkonem ve Finsku. Díky novému systému odpružení jsem se v autě cítil velmi jistě. Německá rallye bude zase jiná. Stejně jako Marcus si uvědomuji, že pro zachování šancí pro tým budeme muset hodně tvrdě bojovat."

 

 

Jean Claude Lefebvre, Peugeot Sport Communication, 

Annick Peuvergne, Peugeot Sport Press Office, 

Lucie Kučerová, Peugeot Česká republika


 
 
Fotogalerie:   Barum rally 2005 od Jiřího Dokulila

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose