www.car.cz
 

Nová posila Peugeotu Nicolas Bernardi - rozhovor
     17.10.2005 09:10 - tisková zpráva


Za volant druhé 307 WRC byl pro následující dvě asfaltové soutěže povolán jezdec francouzského národního týmu FFSA Nicolas Bernardi, kterého bude navigovat Jean-Marc Fortin.

 

Nicolas Bernardi se vypracovával během programu podpory mladých jezdců týmem Peugeot Sport. V roce 1995 byl finalistou francouzské národní akce pro vyhledávání talentů. O pět let později se účastnil série Volant Peugeot 206 a v roce 2001 nastoupil jako tovární jezdec týmu Peugeot v kategorii Super 1600. V letech 2003 a 2004 odešel ke konkurenční značce a v roce 2004 skončil v juniorské kategorii MS druhý. V letošním roce se opět vrátil pod křídla Peugeotu a s 206 WRC vede francouzský šampionát.

 

 

 

Nicolas Bernardi - rozhovor

 

Náhradníkem za Markko Märtina, který se rozhodl nedokončit sezonu 2005, bude na následujících dvou asfaltových soutěžích Nicolas Bernardi. Francouz popisuje své bezprostřední reakce na zprávu, že právě on se posadí do druhé tovární 307 WRC.

 

Kdy ti řekli, že jsi byl nominován pro Korsiku a Katalánsko?

"Dozvěděl jsem se to v pondělí 10. října během oběda. Měl jsem právě za sebou Le Touquet Rally, soutěž francouzského šampionátu. Jean-Pierre Nicolas a Xavier Carlotti mě požádali, abych za nimi přijel do Vélizy. Po krátkém rozhovoru se rozhodli mě nasadit s druhou tovární 307 WRC na Korsice a v Katalánsku. Vím, že kdyby nevěřili mým šancím, nemohlo by se to stát. Na asfaltu mám určitou pověst a to, že jsem členem FFSA Equipe de France mi určitě také do jisté míry pomohlo. Nikdy jsem ale nejel s vozem WRC za tovární tým. Je teď jenom na mně, abych dokázal, že se Peugeotu tato důvěra vyplatí."

 

V současné době vedeš francouzský šampionát a zmíněnou Le Touquet Rally jsi vyhrál. Myslíš, že to volbu druhého jezdce nějak ovlivnilo?

"Bezpochyby to ukázalo, že jsem v současné době v dobré formě, ale u Peugeotu i tak nejsem neznámou tváří. Od mého vítězství při hledání nových talentů v roce 1995 a stejném úspěchu v poháru jedné značky v roce 2002, přes můj současný program s týmem Bozian a jeho 206 WRC, jsem všech svých největších úspěchů dosáhl právě s Peugeotem."

 

307 WRC už jsi řídil. Co jí říkáš?

"Především už se nemohu dočkat startu opravdové soutěže! Najel jsem s ní letos při testech pro Peugeot Sport více než 1000 kilometrů a znovu jsem se do ní posadil nedávno, abych si ji před Korsikou ještě lépe "osahal". Její motor je fantastický a podvozek je také velmi dobrý. Je tu znát rozdíl oproti motoru 206 WRC, se kterou jezdím ve Francii."

 

V národním šampionátu jezdíš na pneumatikách Pirelli, ale jsou určitě jiné než ty, se kterými pojedeš v MS...

"To je pravda, ale mám už za sebou i nějaké testy s Pirelli a 307 WRC. Přestože nemám perfektní znalosti o celé nabídce, mám určitou představu o dostupných produktech. Všechno ale bude záležet na tom, jaké počasí nás na Korsice čeká. Může být velmi nestálé a otázka správné volby pneumatik mi předem velké starosti nedělá."

 

Je to pro tebe prvotřídní příležitost. Nebudeš ale mít příliš odpovědnosti na svých bedrech?

"Je to dost pravděpodobné! Pokud bych před svým prvním startem za tovární tým Peugeot necítil žádné obavy, něco bych si nalhával. Je pravda, že s továrním autem jsem ještě v soutěži nestartoval a celkem vzato mám vůbec málo zkušeností s tímto typem vozu. Věřím ale, že mohu zabrat. Celých deset let jsem se snažil až na tuto úroveň dostat, takže jsem měl dost času se psychicky připravit! Než abych si připouštěl, že jsem pod tlakem, bude pro mě větší prioritou tuto příležitost zvládnout. Jaen-Pierre Nicolas mi radí, abych se snažil zajet co nejlépe bez toho, abych si určoval přesné cíle."

 

Jakého výsledku si myslíš, že můžeš dosáhnout?

"Je jasné, že člověk nemůže začít běhat, dokud se napřed nenaučí chodit. Je třeba brát věci postupně. Na Korsice jsem nejel od roku 2001, ale startoval jsem tu již třikrát. Mám tedy dobrou konkrétní představu o tom, jak náročné to tu je. Velkou výzvou je také start na domácí půdě, zvláště, když budu také startovat za FFSA. Mám opravdu velikou motivaci. Musím si ale dát pozor, abych při ní zůstal stále pozorný a koncentrovaný. Nechci si dávat konkrétní cíle, dokud neuvidím, jak na tom budu v porovnání s ostatními jezdci."

 

A co Španělsko, které na Korsiku bezprostředně navazuje?

"To bude něco jiného. Je to velmi specifická soutěž, kterou jsem také jel už třikrát. Letošní tratě jsou ale úplně jiné. Uvidíme, jak budou ve skutečnosti vypadat. Všichni jezdci na tom však budou stejně a znalost místního prostředí nebude pro nikoho výhodou. Po Korsice, kterou, jak doufám, dojedu až do cíle, budu mít také lepší představu o tom, jak 307 WRC pracuje."

 

 

Peugeot Sport Communication,
 
 
Fotogalerie:   Labská Rallye 2005 z archivu týmů

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose