www.car.cz
 

Katalánská výzva Martina Prokopa a Jana Tománka s C2 S1600.
     22.3.2006 08:49 - tisková zpráva


Po necelých pěti měsících se Martin Prokop vrací do Španělska, kde se o víkendu zúčastní druhého podniku letošního juniorského šampionátu - Katalánské rally. Vstříc vytouženému bodovému zisku ho bude doprovázet Jan Tománek (třetí start na této soutěži), navíc konečně bude chtít naplno využít předností speciálu Citroën C2 S1600.

 

Výrazné změny v kalendáři světového šampionátu 2006 se nejvýznamněji dotkly právě obou středomořských asfaltových závodů v Katalánsku a na Korsice. Tentokrát se sice jedou v rozmezí čtrnácti dní, ale blízkost loňského ročníku španělského závodu se odrazila v relativní shodnosti měřených testů.

 

 „Z větší části trať vychází z říjnového schématu. Novinek je zde minimum. Něco jede opačně, něco jednou. Proti loňsku organizátoři povolili pouze tři ostré průjezdy zkouškou. V jedné etapě třeba jednou, v následující dvakrát, ale v opačném směru,“ uvedl prvotní poznatky člen Jipocar Czech National Teamu.   

 

V říjnu loňského roku, při posledním startu s ignisem, obsadila posádka Martin Prokop – Petr Gross ve Španělsku pátou příčku v hodnocení JWRC, což byl jejich nejlepší výsledek v sezoně. Martin Prokop se netají přáním na tento úspěch navázat.

 

Druhý start na shodné světové soutěži je vždy příjemnější. Řadu věcí si pamatuješ, vybavují se ti kritická místa. Vzhledem k předešlým zkušenostem jsme s Jendou Tománkem dost změnili styl jízdy v tréninku, více se zaměřujeme na stopu, neboť máme představu, jak se v konkrétním místě asi pojede, zda tam může být po zkracování třeba vytaháno bláto či šotolina,“ nastínil Martin Prokop.

 

Nová volba stopy se odrazila i do našeho rozpisu. S Jendou je znát pokrok v této činnosti a doufám, že se to odrazí na našich časech. Loni jsem přeci jen nevyužíval naplno možnosti trati a když jsme měli zatáčky popsány stejným číslem, pokaždé se tam muselo jet jinak. V současném rozpisu jsou jednoznačně zatáčky popsány mnohem lépe,“ dodal.  

 

Posádka Jipocar Czech National Teamu očekává, že do průběhu soutěže výrazně zasáhne nevyzpytatelné katalánské počasí. Ačkoliv teploty na pobřeží dosahovaly v posledních dvou dnech více než patnácti stupňů, v nedalekých kopcích nechyběly dešťové přeháňky a blesky. Hodně nízko se na mnoha místech trati držely i mraky, což zhoršovalo viditelnost.

 

Katalánská rally bude v březnovém termínu obrovskou loterií. V tomto směru jsem rád za vydařený test v Srbsku, kde jsme si měli možnost vyzkoušet nastavení auta v obdobných podmínkách a snad se to podaří zúročit. Přesto obrovský problém vidím v pneumatikách.

 

Pro dané teploty a podmínky nemáme k dispozici (shodně všichni účastníci JWRC) optimální směsi. Tvrdý slick při nižších teplotách klouže a na vodě je téměř nepoužitelný, mokrá guma na mírně vlhké trati také moc nefunguje,“ přiznává Martin Prokop.

 

I při neúčasti továrního týmu Suzuki bude přesto boj o mistrovské body hodně zajímavý. Premiérově nastoupí do sezony hned čtveřice citroënů (Meeke, Pressac, Burkart a Tirabassi), na asfaltech dokázali zajíždět rychlé časy i Ital Betti či belgický nováček v JWRC Casier.

 

Počítat s Krisem Meekem a Brice Tirabassim je nutné, ale kvality dalších jezdců na asfaltu příliš neznám. Určitě chceme jet co nejrychleji s cílem získat letošní první body do hodnocení šampionátu,“ naznačil Martin Prokop.

 

Jipocar Czech National Team

www.martinprokop.com

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Zapletal s Janáčkem v Maďarsku 2006

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose