www.car.cz
 

Zlatý katalánský víkend Martina Prokopa a Jana Tománka !!!
     26.3.2006 22:11 - tisková zpráva


Posádka Jipocar Czech National Teamu Martin Prokop – Jan Tománek dokázala dotáhnout do zdárného konce třídenní snažení a vůz Citroën C2 S1600 dovedla do cíle s více než čtyřicetisekundovým náskokem na vedoucí pozici juniorské klasifikace. Druhou příčku obsadil Bernd Casier, třetí Kris Meeke. V absolutní klasifikaci skončila česká dvojice na sedmnáctém místě.

 

Posun letního času, který tentokrát rozdělil druhý a třetí den Katalánské rally, naštěstí nepřinesl žádné komplikace a hodinový spánkový deficit se neodrazil na výkonem české dvojice Martin Prokop – Jan Tománek. Během obou úvodních testů závěrečného dne sice pokračoval v ataku Kris Meeke, usilující nejrychlejšími časy o třetí příčku Jozefa Béreše.

 

Martin Prokop začal třetím časem v hodnocení JWRC, o dvě desetiny rychleji než nejbližší konkurent Casier. Na RZ14 ale Belgičan ukrojil z Prokopova náskoku necelých pět sekund, před závěrečnou sekcí tak tuto dvojici dělilo 23.4 sekundy.

 

Ráno jsme si prožili trochu vzruchu v desetiminutovém servisu, když se vloudila chybička do rutinní výměny stabilizátorů, ale naštěstí jsme dojeli do časové kontroly nezatíženi penalizací. Na úvodním testu šlo vše podle představ, bohužel jsme ztratili cenné sekundy v jednom z diváckých míst.

 

Ve vracečce jsem nedokázal vůz pomocí ruční brzdy urvat, a tak se couvalo. Čtrnáctku jsme zajeli opatrněji, neboť jsem se bál o defekt, který nás mohl připravit o vysněné prvenství,“ komentoval úvod dne Martin Prokop.

 

Očekávaný atak Casiera v poslední sekci se nekonal a Belgičan na další snahu zlikvidovat náskok Martina Prokopa rezignoval. Na RZ15 zaostal za jihlavským mladíkem o 13.8 sekundy. Suverénní byl opět Meeke, jenž přeskočil Béreše na třetí pozici.

 

V poslední vložce si posádka Jipocar Czech National Teamu vedení pohlídala a zapsala se tak zlatým písmem do historie českého rallysportu. Stala se první českou posádkou, které se podařil podobný kousek – zvítězil v klasifikaci juniorského šampionátu.

 

Od druhé etapy jsem zažíval absolutně nový pocit. Nikdy v minulosti jsem vedení nehájil, ale spíše dotahoval. Musel jsem se stále stoprocentně koncentrovat a i ve chvílích, kdy nás soupeři stahovali, udržet potřebný klid. Závěr soutěže se naštěstí dojížděl v rozumném tempu, proto jsem si mohl dovolit řadu rozbitých pasáží prodat.

 

Určitě mám z vítězství obrovskou radost, moje poděkování pak patří zejména Jendovi, rodině a všem mechanikům,“ pronesl šťastný vítěz. „Po mnoha dílčích úspěších v kokpitu WRC považuji toto vítězství za další milník v mé kariéře,“ dodal zkušený spolujezdec Jan Tománek.

 

Katalánská rally - JWRC (16 RZ):

 

1. Prokop – Tománek (Citroën C2) 3:45:54.0

2. Casier – Miclotte (B – Renault Clio) + 42.3

3. Meeke – Patterson (GB – Citroën C2) + 1:05.4

4. Béreš – Starý (SK/CZ – Suzuki Ignis)  + 1:58.1

5. Kosciuszko – Baran (PL – Suzuki Ignis) + 4:30.6

6. Rautenbach – Senior (GB – Renault Clio) + 4:49.1

7. Kara – Bakancocuklari (TR – Renault Clio) + 5:56.3

8. Tirabassi – Renucci (F – Citroën C2) + 8:41.4

9. Bordignon – Bardini (I – Opel Astra OPC) + 33:31.3

10. Pinomäki – Markkula (FIN – Renault Clio RS) + 37:40.6

 

Dalším startem Jipocar Czech National Teamu bude Korsická rally (7. – 9. dubna 2006). Posádka Prokop – Tománek však do ní odstartuje, vzhledem k nominaci ze začátku sezony, bez nároku na juniorské body.

 

Jipocar Czech National Team

www.martinprokop.com


 
 
Fotogalerie:   CARDION AB MOTORACING před sezónou 2006

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose