www.car.cz
 

Nový Focus odstartoval na Novém Zélandu vítězně
     tisková zpráva


Rallye Nový Zéland (15. – 18. 4. 2004)

Hned během první etapy čtvrtého podniku šampionátu WRC, Rally Nový Zéland, zaznamenal nový Ford Focus WRC vítězství ve dvou rychlostních zkouškách. Focus 04 si po celý den udržel nasazení z prvních měřených úseků a posádka Markko Märtin a Michael Park zakončila první etapu na čtvrtém místě, pouhých 0,2 vteřiny za stupni vítězů. Francois Duval a Stephane Prévot jsou prozatím šestí.

Od debutu radikálně přestavěného Fordu Focus WRC na Novém Zélandu uplynulo přesně dvanáct měsíců. Märtin a Park vyhráli s novou evolucí tohoto vozu hned první rychlostní zkoušku – večerní super stage v Auklandu. Před zraky desetitisíce diváků skončili Duval s Prévotem třetí.

Jen pár minut po tomto úspěchu, během druhého průjezdu této zkoušky, byl Märtinův Focus zasypán sprchou kamenů, odlétajících od kol Peugeotu Marcuse Grönholma. Během paralelního závodu tak kameny rozbily Focusu reflektory a přední okno. Markko Märtin dokonce dojel do cíle s úlomkem skla v oku. Týmový lékař jezdce prohlédl a naštěstí neshledal žádné zranění.

Mexiko 2004Po diváckých testech se jezdci i fanoušci přesunuli 140 km severně od Auklandu, kde byla na programu první etapa rally. Na jezdce čekalo pět měřených úseků na rychlých cestách, protínajících zelenající se farmářská území. Poté se všichni přesunuli zpět do Auklandu, kde je čekaly další dva průjezdy divácké erzety. Dnešní etapa byla z celé Rally Nový Zéland nejdelší a měřila 141,92 km.

Ještě před startem do ostrých rychlostních zkoušek, čekal jezdce tréninkový průjezd všech dnešních tratí. Stejné to bude také v sobotu a v neděli, protože na Novém Zélandu je poprvé v historii praktikován systém seznamovacích jízd Mille pistes.

Hned po první rychlostní zkoušce se Märtin usadil na čtvrtém místě, protože doplácel na zákonitosti této soutěže. Jako jeden z lídrů tabulky MS startoval jako druhý v pořadí a čistil trať od prachu a nečistot pro ostatní jezdce, jedoucí za ním.

„Je to neuvěřitelné! Když jsme dnes ráno projížděli zkoušky při tréninku, byly tratě hodně vlhké a vůbec nikde nebyla suchá šotolina. Za dvě hodiny dokázalo slunce trať totálně vysušit, speciálně na první a poslední RZ prvního kola. Zvolili jsme sice správné pneumatiky, ale protože jsme startovali jako druzí, bylo to velmi těžké a kluzké,“ řekl po prvních průjezdech Markko Märtin.

Märtin doufal, že získá zpátky ztracený čas během odpoledních testů, které se jely na stejných, ale již vyčištěných tratích. Tentokrát však vybral pneumatiky příliš měkké. Přesto se vyšplhal na třetí místo, ale nebyl schopen zajet takové časy v jaké doufal.

Zvolil jsem špatně pneumatiky a to nás stálo čas,“ připustil. „Na posledních dvaceti kilometrech neměly gumy tu správnou přilnavost. Já jsem byl OK, auto bylo OK, ale pneumatiky neumožnily zajet špičkový čas. Nemohl jsem útočit a musel jsem přizpůsobit jízdu těmto ztíženým podmínkám.“

Francois Duval startuje na Novém Zélandu teprve podruhé a dopoledne bojoval se svým rozpisem. Přesto mu zatím patří šestá příčka průběžného hodnocení. „Když jsme psali rozpis, jeli jsme oproti ostatním velmi pomalu. Několikrát nás předjížděla jiná auta a my jsme jim museli uhýbat. Ne vždy jsme mohli držet ideální stopu a předjíždějící auta před námi také zvedala prach. Moc jsme toho neviděli,“ řekl Belgičan.

V druhém kole rychlostních zkoušek již věřil Duval rozpisům více, protože si je při prvních průjezdech mohl opravovat. Přesto jej v sedmé rychlostní zkoušce připravil o pátou pozici Sebastien Loeb. Ve druhém dnešním průjezdu divácké vložky byl ale nejrychlejší a zaznamenal pro Ford v první etapě již druhé vítězství. Zakončil tak den pouhých 5,5 vteřiny za Loebem. „S autem jsme neměli žádné problémy. Pro druhou etapu ani neplánujeme cokoli měnit na nastavení auta. Zítřejší zkoušky jsou všeobecně rychlejší než dnešní, ale máme výhodu, že můžeme využít rozpis z minulého roku. To by nám mělo pomoci,“ řekl Duval.

Ředitel týmu Ford Malcolm Wilson byl s dnešním dnem spokojen. „Jak Markko, tak Francois byli znevýhodněni pořadím na startu do etapy. Ani jedno z aut ale nemělo žádné problémy a pro zítřek jsme v dobré situaci. Francois prožil velký den. Má příkaz jet tak, aby nasbíral co nejvíce zkušeností a mohl se postupně zlepšovat. Jel ale velmi rychle a dobře,“ řekl Wilson.


Martin Linhart

Internet: www.ford.cz, www.media.ford.com


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose