www.car.cz
 

NZ 2004: Märtin vede nový Focus do bitvy o vítězství
     tisková zpráva


Rallye Nový Zéland (15. – 18. 4. 2004)

Posádka týmu Ford BP Rallye Sport Markko Martin a Michael Park bude do zítřejší třetí a závěrečné etapy Rally Nový Zéland vstupovat jako jeden ze tří kandidátů na vítězství. Po dnešním napínavém dni se posádky vrátily zpět do Aucklandu. Märtin je s Fordem Focus RS WRC na třetím místě. Vyhrál dvě z dnešních osmi rychlostních zkoušek, vedoucích po šotolinových cestách na North Island. Týmová dvojka Francois Duval se spolujezdcem Stéphanem Prévotem jsou na místě sedmém.

Druhý den byl prozářen slunečními paprsky a North Island poskytl pro čtvrtou soutěž šampionátu WRC vynikající podmínky. Druhou etapu tvořilo 138,84 měřených kilometrů, které byly rozděleny do dvou identických částí.

Märtin a Park ráno startovali ze čtvrtého místa, pouhé 0,2 vteřiny za Marcusem Grönholmem. Posádka i její Ford Focus v barvách Castrol byla v perfektní formě hned od prvního kola rychlostních zkoušek. 28-letý Estonec byl druhý nejrychlejší v prvních dvou z nich. Poté, co další dvě „erzety“ vyhrál, propracoval se až na druhé místo průběžného hodnocení.

Na dalších třech vložkách byl opět druhý a dařilo se mu snižovat ztrátu na vedoucího muže soutěže, Pettera Solberga. Na posledním měřeném úseku ale ztratil několik drahocenných sekund díky nízkému slunci, které mu svítilo do očí. Den tak zakončil 24,2 vteřiny za Solbergem a 4,7 vteřiny za Grönholmem.

Dnes se nám jelo mnohem lépe než včera,“ říká Märtin. „Jel jsem pekelně rychle, abych udržel potřebné tempo. Díky tomu jsem zpátky v boji o vítězství a to je dobré. Auto je výborné, ale je to těžký boj. Měl jsem lepší startovní pozici než včera a tratě byly čistější. Celkově všechno klapalo. V sobotu prostě jezdím nejraději!

Jediný problém jsme měli na poslední RZ. Slunce bylo nízko a jelikož mám v autě i nízko posazenou sedačku, pořádně jsem neviděl. Před touto erzetou jsme na přední okno nalepili ještě dvě řady pásky proti slunci a to samé na mou helmu, ale ani to mnoho nepomohlo. Cesty jsou tu hodně klopené, takže jsem neviděl ven ze zatáček.

Vítězství je pravděpodobně nereálné, ale ne nemožné. Včera jsme ztratili hodně času, ale stupně vítězů jsou na dosah. Zítřejší zkoušky nejsou jednoduché, znám je pouze z roku 2002, ale moc dobře si je nepamatuji. To dává výhodu Marcusovi,“ přiznává Markko.

Duval a Prévot dnes odstartovali ze šestého místa a na prvních dvou rychlostních zkouškách ještě zvýšili svůj náskok před Carlosem Sainzem. Pak ale ztratili hodně času na třetí vložce, když je zbrzdil Antony Warmbold. Ten zastavil pro problémy s motorem a naneštěstí se znovu rozjel přesně před Duvalem. Kvůli prachu, který se za Warmboldovým vozem vznášel, bylo těžké najít správný okamžik pro předjížděcí manévr. Tato událost stála Duvala 25 vteřin a klesl za Sainze, na sedmé místo.

Anthonyho jsme dojeli po dvou kilometrech, ale on o nás nevěděl, takže jsme za ním museli jet až do konce RZ,“ řekl Duval. „Dvakrát nebo třikrát jsem v prachu sjel mimo trať a bylo štěstí, že zkouška měla jen 11 kilometrů. Odpoledne už nebylo nutné riskovat, takže jsem jel s citem a opatrněji, prostě abych neudělal chybu. Cítil jsem se na těchto pěkných a rychlých tratích hodně v pohodě.“

Duval navíc odjel poslední tři zkoušky s pneumatikou pro pravou stranu vozu nasazenou místo levé zadní. Během první „erzety“ po servisní zastávce poškodil kámen ventilek a na konci zkoušky neměla pneumatika žádný tlak. Posádka ji proto rychle nahradila rezervou, ale rovnováha vozu byla narušena. Na posledních třech měřených úsecích se vůz choval nepředvídatelné.

Týmový ředitel Malcolm Wilson byl s vývojem dne spokojen. „Dnešek ukázal, že Ford Focus RS 2004 je tak dobrý, jak jsme věřili. Markko hodil včerejší problémy za hlavu a jel výjimečně dobře. Stáhl trochu náskok Solberga a má před zítřkem dobrou pozici. Francois jel znovu solidně a opatrně, přesně tak, jak jsme od něj chtěli. Bohužel, ani jeden z jezdců nemá se zítřejšími zkouškami moc zkušeností. Markko je jel pouze jednou a Francois ještě nikdy. Uvidíme, jak si s nimi poradí,“ řekl.

Martin Linhart

tisk info

Internet: www.ford.cz, www.media.ford.com
ilustrační foto : Mexiko 2004. Dole v galerii - Švédsko 2004


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose