www.car.cz
 

Šampion Václav Pech se vrací na slovenské tratě
     10.4.2007 19:32 - tisková zpráva


Návrat na slovenské tratě ohlásila v letošní sezoně česká posádka Václav Pech, Petr Uhel. Třicetiletý Plzeňan absolvoval tři kompletní sezony ve slovenském šampionátu a v roce 2002 i 2003 s vozem Ford Focus WRC dvakrát slavil mistrovský titul. Mnohonásobný český šampion nastupuje do TEMPUS RALLY Majstrovstvá Slovenska 2007 s cílem získat v nabité konkurenci po čtyřleté přestávce opět mistrovský titul.

 

Na Slovensku jsme měli vždy velmi dobré vztahy. Od roku roku 2001 jsme pravidelně po tři sezony startovali ve slovenském šampionátu. V následujících letech jsme již neměli, o co bojovat, neboť odpadla konkurence a zaměřili jsme se více na český mistrák. Startovali jsme v jednodenních rallysprintech, které jsme dva roky za sebou vyhráli. Loňská sezona byla pro nás po stránce odjetých soutěží velmi chudá.

 

Přešli jsme na nové auto a jezdili jsme pouze český šampionát. Neměli jsme prostor na testování vozu a nebylo příliš času naučit se s enkovým vozem závodit. Pro mě byl přechod z vozu specifikace WRC do enkového auta snadnější. Je to však odlišný styl jízdy. Dvě, tři soutěže jsme auto poznával, naštěstí dnes je už situace jiná,“ říká pětinásobný vítěz Rallye Matador Tatry. Pouze jednou našel v Púchově přemožitele, když před třemi lety ho porazil Roman Kresta.

 

„Jsem rád, že jsem dostal možnost v letošní sezoně absolvovat slovenský šampionát. Především jsme se setkali s panem Divínským, s nímž jsme v minulých letech úspěšně spolupracovali. Hodně nám pomůže pan Pinter z firmy Terbo, který je náš rodinný kamarád a dlouhodobě nám pomáhá. Velmi se na Slovensko těším, neboť si vyzkouším nové věci. Pojedeme větší počet soutěží, celý tým se zlepší. Každopádně účast v Tempus Rally velmi vítám,“ vysvětluje plzeňský jezdec.

 

Podobně jako v Čechách pojede na voze Mitsubishi Lancer EVO IX, se kterým pravidelně startuje v Mezinárodním mistrovství České republiky. Nedá se říci, že to bude stejný vůz jako na začátku sezony. Daří se nám auta velmi dobře prodávat. Za loňský rok jsme vystřídali čtyři vozy, nicméně pojedeme se stejným modelem a pod hlavičkou soutěžícího Čedok Slovakia. Letošní sezonu jsme velmi dobře začali, neboť jsme vyhráli Jänner i Šumavu. V obou podnicích se sešla výborná konkurence.

 

V Rakousku jsme bojovali například s Baumschlagerem a Gassnerem, zatímco na Šumavě byl velký soupeř Roman Kresta. Především na šumavských cestách se nám osvědčila pneumatika Matador. Na mokrém povrchu se jedná o velmi dobrou gumu,“ chválí Pech púchovskou pneumatikárnu.

 

Málokdy se stane, aby jeden jezdec vyhrál v šesti letech stejnou rally. V tomto směru patří Pech zřejmě k evropskému unikátu. Spojení Rallye Matador Tatry a Václav Pech je vždy značka vítězů. Neumím na to odpovědět, proč se mi v Púchově tak daří. Máme tady spoustu kamarádů a známých. V Púchově se mi líbí, cítím se zde jako ryba ve vodě. Město není nijak velké, abychom se tam nemohli zorientovat, známe zde každou uličku. Možná charakter rychlostních zkoušek vyhovuje mému jezdeckému stylu. Jsou zde velmi klouzavé tratě.

 

Naše výhry však nebyly jednoduché, první rok jsme úspěšně bojovali s Januszem Kuligem, další rok byly skvělé závody s Tiborem Cserhalmim, Jozefem Bérešem, Janem Kopeckým, v loňském roce jsme se tahali o sekundy s Jožkou Bérešem. Zkrátka to byl tuhý boj od začátku až do konce. Recept na púchovské výhry však nemám,“ říká Pech.

 

A program posádky Pech, Uhel na letošní závodní sezonu? V roce 2007 pojedeme kompletní český a slovenský šampionát. Dále budeme obhajovat prvenství v regionálním Evropském poháru. Samozřejmě nás láká v budoucnu účast na některém z podniků mistrovství světa. Ale v brzké době to zřejmě nebude. Přednost má rodinná firma a je velmi těžké skloubit obě věci. Z firmy naše závodění neustále dotujeme. Samozřejmě chci vyhrát, ale vždy se k tomu stavím rovnýma nohama.“

 

V letošním seriálu mistrovství Slovenska se objeví nová soutěž Rally Spiš, která se pojede v Popradu. V Tatrách jsem nikdy nestartoval. V Čechách jsem vyhrál všechny rally, na Slovensku mám zakleté Košice. Jednou jsme zde odstoupili pro poruchu a následující rok jsme uklouzli na štěrku, který nám do zatáčky nasypali neukáznění diváci,“ vysvětluje Pech, který koncem loňského roku oslavil třicátiny.

 

„Čas velmi rychle utíká. Žijeme pořád naplno, kromě rodinné firmy a automobilových soutěží jdou všechny záliby stranou,“ říká závěrem mnohonásobný mistr České republiky a loňský vítěz Evropského poháru a Zóny střední Evropy. Dvojice Pech a Uhel patří i při letošním 38. ročníku Rallye Matador Tatry k žhavým kandidátům na prvenství, ve hře je již šestý primát na púchovských cestách.  

 

 

 

V Púchově 10. dubna 2007                                                              Roman ORDELT

                                                                                                           tiskový tajemník

                                                                                                        Rallye Matador Tatry


 
 
Fotogalerie:   JSC Racing na Brněnském draku 2007

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose