www.car.cz
 

Nahlédnutí do historie AGROTEC IVECO rally Hustopeče
     11.4.2007 09:46 - Pavel Jelínek


Podpora motoristického sportu není ve firmě AGROTEC a.s. žádnou novinkou. Naopak. Firma je úzce spjata s motorismem a s prodejem široké nabídky nákladních i osobních motorových vozidel i zemědělské a stavební techniky.

 

Již řadu let podporuje tým Stanislava Matějovského, úspěšného truckera i okruhového jezdce a nyní managera. Podobně podporovala také dalšího truckera a průkopníka tohoto sportu u nás „Frankieho“ Vojtíška, či vlastní tým hustopečského autoklubu. Hustopečská společnost se neodmyslitelně zapsala i do historie Masarykova okruhu, kde podporovala závěrečnou akci sezóny, tradiční Epilog. A právě díky této spolupráci se tehdejší AGROTEC Epilog stal vyhlášenou akcí, která nabízela nejen velmi kvalitní závod, ale navíc i mnoho doplňkových programů a zábavy, takže k okruhu proudily celé rodiny z širokého okolí. Závod se zpočátku jezdil, jako tříhodinový, později se jeho délka prodloužila na  šest hodin. Zajímavostí byla spanilá jízda všech strojů, které společnost zastupuje, včetně nacvičeného opravdového tanečku traktorů na startovní a cílové rovince.

 

Po třech letech podpory Epilogu ale došlo k rozhodnutí vrhnout síly pro změnu jiným směrem a uspořádat vlastní rallye v okolí města Hustopeče. Navíc v premiérovém ročníku s doprovodnou akcí, nazvanou „AGROTEC na kolech“, kde byla opět představena i veškerá koncernová technika. Hlavní „duše“ akce Martin Rada, ředitel firmy IVECO Moravia, se zřejmě nechal inspirovat v Německu tamní soutěží MS, která se rovněž jezdí mezi vinicemi, přičemž moravský podnik je jedinou  automobilovou soutěží mezi vinicemi u nás. Však se mu také hned od počátku začalo říkat rallye mezi vinicemi nebo také rallye tisíce hroznů.

 

Premiérový ročník 2004 nabídl posádkám 60 km erzet a celkem167 km dlouhou trať. Tento zkušební ročník byl uspořádán jako volný podnik v rámci AGROTEC Rallye show Modřice, ale v dalším roce se již pořadatelé vydali vlastní cestou. Především bylo zřejmé, že na převážně polních cestách a komunikacích mezi zdejšími vinicemi lze připravit zajímavé a také bezpečné tratě. Hned při této premiéře se mezi vinicemi objevily i dva vozy WRC, ale kromě toho i řada dalších kvalitních jezdců, jako je Milan Chvojka, David Komárek a mnozí další. Nejrychlejší byl ale Pavel Valoušek s Toyotou Corollou WRC, který se na jih Moravy přijel rozloučit se sezónou.

 

Vítězem dalšího ročníku 2005 se stal stylem „start cíl“ Roman Odložilík s Renaultem Clio S 1600 a především – celá akce, která se jela jako kandidátský podnik,  proběhla bez zádrhelů, takže do dalšího ročníku se mohla uskutečnit již jako podnik MČR ve sprintrallye. Vlastní soutěž byla velmi kompaktní a všechny tři rychlostní zkoušky se nacházely ve vzdálenosti pouze asi deset km od města Hustopeče, kde bylo její centrum.

 

Velikonoční AGROTEC WÜRTH rally 2006 nakonec přivítala zhruba třikrát více posádek, než první ročník. Ze stovky přihlášených odstartovalo 79 vozů. Trať v celkové délce 75,56 km rychlostních zkoušek byla opět kompaktní a také velmi náročná, řada posádek musela předčasně skončit. Vítězství  si odvezl pozdější mistr  sprintů Josef Semerád, který se představil s premiérou svého nového Lanceru EVO IX.

 

 "Nový vůz fungoval dokonale. Náročná trať mi vyhovovala, i když to hlavně ráno strašně klouzalo. V Hustopečích jsem startoval poprvé, takže tratě nemohu srovnávat s minulými ročníky, ale bylo  to opravdu velmi náročné." řekl v cíli Josef Semerád, který o necelou minutu porazil Vladimíra Barvíka. Novinkou loňského ročníku byl přesun servisní zóny do rozsáhlého areálu v nedalekém Zaječí, kde nebyly žádné prostorové problémy. Zde pak i v roce 2007 bude nejen servis, ale i celé ředitelství a zázemí

 

                                                                                 Pavel Jelínek


 
 
Fotogalerie:   Sportfoto.cz na maďarské šotolině (červen 2005)

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose