www.car.cz
 

Blížící se Tišnov s překvapením ve startovním poli ?
     24.5.2007 11:35 - tisková zpráva


Blížící se 3. ročník Eurostroj rally Tišnov letos znovu nabídne mix tří zdánlivě neslučitelných šampionátů. Posádky změří své síly o body do Mistrovství České republiky ve sprintrally, Poháru České republiky v rally a podruhé v historii českého rally sportu i do seriálu Austrian Rallye Challenge.

 

Přestože sloučení těchto seriálů pořadatelům čas od času přináší drobné organizační komplikace, již letmé nahlédnutí do zatím neúplného seznamu přihlášek naznačuje, že nese své ovoce v podobě velmi pestrého startovního pole.

 

 

             Kromě posádek, bojujících o dobré umístění v jednotlivých šampionátech, jednají pořadatelé soutěže i o účasti jedné německé posádky, která disponuje pro české diváky mimořádně atraktivním vozem. Její účast je však zatím pouze ve stádiu jednání a fanouškům tak nezbývá, než pozorně sledovat stránky www.rallyvyskov.cz, kde organizátoři průběžně doplňují došlé přihlášky…

 

            Největší účast posádek je očekávána v rámci Mistrovství ČR ve sprintrally, které se může od svého vzniku těšit obrovské popularitě z řad soutěžících i diváků. U jeho zrodu stál nápad nabídnout méně movitým týmům a posádkám schématicky jednoduché jednodenní soutěže, které se dají natrénovat během jednoho dne a nabízí zhruba třetinu z obvyklé celkové délky „velkých soutěží“.

 

Mělo se tedy jednat o časově i finančně méně náročné podniky určené spíše pro amatéry, s postupem času však sprintům více a více přicházely na chuť i špičkové týmy, které si za celou historii sprintového seriálu vždy rozdělily nejcennější medaile. Sprinty se natolik vymkly původnímu nápadu, že se naše automobilová federace rozhodla pro amatérské jezdce vyčlenit jiný seriál – Českomoravský pohár v rally, ze kterého se během několika let zformoval dnešní Pohár ČR.

 

 

Ve sprintech sice letos došlo k poklesu zájmu předních pilotů o start kvůli zákazu bodování prioritních jezdců, seriál však stále neztrácí velkou popularitu jak mezi „soutěžáky“, tak také mezi fanoušky, kteří se těší z velmi pestrého startovního pole a obvykle i ze spousty krásných průjezdů soutěžních vozů.

 

            Seriál Austrian Rallye Challenge má s českými sprinty leccos společného. Oba seriály vznikly v roce 2000 a v obou zemích se jednalo o alternativu prvoligového národního šampionátu, který pro některé posádky začínal být příliš drahý. Nápad založit nový seriál vznikl v hlavách lidí kolem Folkrada Payricha a aktivního spolujezdce Petera Müllera, jejichž hlavními záměry bylo uspořádat šampionát pro co největší počet vozů a posádek bez příliš striktních omezení a přemrštěných nákladů.

 

Myšlenka se ujala. Už v prvním ročníku challenge se vykrystalizovala skupina účastníků, kterým se myšlenka zalíbila, a samozřejmě i pořadatelů, kteří připravili pro posádky nové soutěže. Bodový systém je v challenge vytvořen na první pohled velmi složitě, při pozorném prozkoumání je ale patrné, že v něm autorům šlo o co největší spravedlnost a vítězem seriálu se může stát i pilot se slabým vozem, jenž za normálních okolností nemá v souboji se silnými speciály nejvyšších tříd šanci.

 

Svědčí o tom například úspěch Rakušana s českým původem Jiřího Jatela, který s trochu exotickou Toyotou Starlet nejslabší třídy N1 vybojoval senzační třetí místo v absolutním pořadí ročníku 2005.

 

            Pohár České republiky je ze všech těchto tří seriálů nejmladší a zrodil se až loni. Třebaže převzal úděl sprintů a má být levnou alternativou závodění pro méně movité jezdce, jeho úroveň spíše upadá. Některé nepříliš šťastné kroky promotéra loni napomohly ke zrušení hned několik soutěží a nemalé množství posádek se rozhodlo raději zkusit štěstí v organizačně mnohem lépe zvládnutých sprintech. Trable pořadatelů seriálu provázely i úvod letošní sezóny, kdy se až nedlouho před startem první soutěže účastníci dozvěděli, na kterých závodech budou moci bojovat o body. Nakonec jejich letošní kalendář kopíruje program sprinterů, což vyřešilo problémy se zajištěním vhodných soutěží pro konání poháru.   

 

            Další informace o Eurostroj rally Tišnov naleznete na oficiálních stránkách pořadatele rally – www.rallyvyskov.cz, popřípadě na webu jednoho z mediálních partnerů – www.autosport.cz. 

 

 

 

 

 Jiří Dokulil, ftr-media      

           


 
 
Fotogalerie:   Tříhodinovka v Mostě od Miloše Jenčíka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose