www.car.cz
 

Jihomoravský Tišnov nabídne o víkendu pestré startovní pole !!
     5.6.2007 00:05 - tisková zpráva


Přípravy na třetí ročník Eurostroj rally Tišnov pomalu vrcholí a jak v organizačním štábu rally, tak i mezi přihlášenými posádkami se již vše pilně ladí na sobotní start. Svého zveřejnění se dočkal dlouho očekávaný seznam přihlášek, který nabízí na české poměry neuvěřitelně početné a pestré startovní pole.

 

Mezi přihlášenými si každý fanoušek může nalézt to své – představí se špičkové vozy kategorie WRC, moderní speciály skupin N i A, ale také starší, avšak stále velice atraktivní automobily kategorie H. Dohromady je mezi přihlášenými zapsáno 132 soutěžních posádek ze tří evropských států – České republiky, Rakouska a Maďarska.

 

Již úvodní dva podniky letošní sezóny naznačily, že hledat ve sprintovém seriálu jasného favorita je takřka nemožný úkol. Pořadí se na jednodenních soutěžích přelévá každou rychlostní zkouškou a účastníkům proto nezbývá, než jet od startu až do cíle naplno. Nejpestřejší směsice předních pilotů je tradičně přihlášena s vozy značky Mitsubishi nejrůznějších evolucí, z nichž sedm dostalo od pořadatelů startovní čísla v elitní desítce v rozmezí 1 až 10. Nechybí mezi nimi vedoucí pilot sprintového seriálu Viktor Szabó, jeho zdatný sekundant Petr Hozák, ani vítěz úvodního podniku seriálu v Okříškách Milan Pantálek.

 

Favoritů, kteří osedlají právě mitsubishi je skutečně dost a dost a zařadí se mezi ně i hlavní sponzor soutěže Eddy Schlager. O průnik mezi tyto japonské speciály bude bojovat Škoda Octavia specifikace WRC s Karlem Trněným za volantem, maličký, ale velmi obratný Fiat Punto Super 1600 Lubomíra Minaříka a po úspěchu na víkendové Škoda rally Bratislava nebude chtít hrát druhé housle ani dobře rozjetý Daniel Běhálek se Subaru Impreza. Teprve druhý letošní start absolvuje kroměřížský Roman Odložilík, který by měl usednout do svého osvědčeného Renaultu Clio Super 1600.

 

Velmi zajímavý vozový park nabídne seriál Austrian Rallye Challenge, kam je zapsáno celkem 22 přihlášených, z nichž 21 je držitelem rakouské licence a jedna posádka závodí s licencí maďarskou. Ve startovním poli se objeví řada nádherných a u nás již takřka nevídaných strojů, jakými jsou například Lancia Delta Josefa Schrotta, Audi S2 Christiana Hofeckera či Ford Capri Rolanda Spazierera, který proslul jako automobil dvojky Bodie a Doyle v britském seriálu Profesionálové.

 

Pořad z toho rakouského šampionátu můžete právě v tchto dnech vidět i v televizi , případně na internetu - viz podrobnosti  zde.

 

Při neúčasti vítěze úvodního klání poháru ve Weissenbachu Johannese Simmera s mazdou by měl patřit k favoritům challenge hlavně druhý nejrychlejší z Triestingtal Rallye Sascha Plöderl (Mitsubishi Lancer EVO III), který má za sebou již slušnou řádku úspěchů v okruhových disciplínách. V roce 1999 se velmi úspěšně zúčastnil Formule Ford, kde obsadil třetí místo, jezdil i prestižní seriál WTTC a další šampionáty.

 

Jeho dosud nejlepším rallyovým úspěchem je čtvrté místo celkově z loňské Mühlviertel Rallye. V Tišnově však bude mít zdatné konkurenty. Po nevydařeném vystoupení na dubnovém Triestingtalu by si na Moravě rád spravil chuť loňský král tohoto seriálu Wolfgang Schmollngruber, kterému se přestup z Mazdy 323 do Renaultu Mégane Coupé zatím letos příliš nevyplácí. Podceňovat nelze ani Patricka Breitenedera, jehož Seat Ibiza Kit Car stále ještě nepatří do starého železa a dokáže se svým pilotem důrazně promluvit i do bojů na špici absolutního hodnocení.

 

Vcelku solidní počet 28 týmů projevilo zájem o účast v Poháru České republiky v rally. V jinak vyrovnaném startovním poli jsou jasnými favority otec a syn Hendrichové s vozem Mitsubishi Lancer šesté evoluce, podobně jako v hodnocení challenge však i zde nejzajímavější podívanou pravděpodobně nabídnou historické vozy. Obrovské zastoupení mají především české škodovky v různých provedeních od typů 110 až po nabroušené „stotřicítky“ typů LR a RS.

 

Zajímavé závody se dají očekávat v Poháru mládeže, kde se vůbec poprvé na start přihlásilo pět posádek. Vzhledem k dosavadnímu průběhu „mládežnického poháru“ lze favorizovat především talentovaného Jana Černého s Volkswagenem Polo, jemuž by rád znepříjemňoval situaci Martin Semerád s podobným vozem. 

 

Organizátoři se snažili startovní pole zpestřit i o mimořádně atraktivní vůz z Německa, který mělo přivézt jedno z nejpříjemnějších překvapení dosavadního průběhu sezóny našich západních sousedů – Anton Werner. Německý tým však měl k přípravě na Moravu od poslední německé soutěže jen velmi krátkou dobu, navíc již ve fázi předběžných jednání přišel signál, že start Porsche 996 GT3 v Tišnově by nemusel být z hlediska našich řádů bez problémů, proto se další jednání odkládají na lepší časy.

 

Kompletní seznam 132 přihlášených posádek včetně startovních čísel si mohou soutěžící, novináři i diváci důkladně prostudovat na oficiálních stránkách soutěže – www.rallyvyskov.cz.

 

 

Jiří Dokulil, ftr-media           


 
 
Fotogalerie:   Finále Trucktrialu 2005 v Chříči, archiv pořadatelů

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose