www.car.cz
 

Stylová tečka za starty v M ČR ve sprintrally v Jeseníkách pro Lubomíra Minaříka
     13.10.2007 09:39 - tisková zpráva


Minaříkova vítězná tečka
 
Stylovou tečku za svým letošním úspěšným působením na tratích seriálu Mistrovství ČR ve sprintrally učinil o předcházejícím víkendu pilot stáje Roto Plzeň Lubomír Minařík. Nový mistr České republiky ve skupině A vybojoval při posledním podniku šampionátu ve Šternberku své již páté letošní vítězství a potvrdil, že trůn krále „áček“ je letos ve správných rukou. Jedinou kaňkou na jeho veleúspěšné sezóně zůstal pouze nepovedený závěr roku ve „velkém“ mistrovství, kde mu a modrému fiatu štěstí příliš nepřálo.
 
Zatímco v létě si členové stáje Roto Plzeň volna příliš neužili, v závěru roku na ně oproti předcházejícím sezónám letos čekal výrazně chudší program. V týmovém kalendáři zůstaly černě zatrženy už jen dvě soutěže – zářijová Příbram, která uzavírala mezinárodní šampionát, a říjnové Jeseníky, jež se postaraly o poslední rozdělení bodů mezi účastníky národního mistrovství republiky ve sprintrally.
 
Fuchs Oil Rally Příbram má v srdci Luby Minaříka zvláštní místo. Právě na tratích v okolí Příbrami začínal před desíti lety ukrajovat své první soutěžní kilometry a třebaže na zdejším startu od té doby chyběl, chová k příbramské rally nadále velmi vřelý vztah. Rally Příbram jsem absolvoval v roce 1997 jako svůj první závod se Škodou Felicia ve třídě A/1300 od mého strýce Josefa Minaříka. Tehdy jsem byl nejmladším účastníkem v historii českého rally sportu, protože řidičský průkaz mi začal platit až v době tréninku a cestu z Podkopné Lhoty do Příbrami musel „odřídit“ můj tehdejší spolujezdec Karel Coufalík,“ vzpomíná na své úplné začátky valašský jezdec.
 
Letos byla ve hře medaile v konečném účtování Mezinárodního mistrovství ČR v rally, o kterou se posádka Minařík – Novák přijela poprat s dvojicí jezdců Jaromírem Tarabusem a Antonínem Tlusťákem. Ani jeden ze soupeřů však do Příbrami překvapivě nepřicestoval.  „Titul mistra už měl jistý Josef Peták, k čemuž mu patří moje veliká gratulace, protože v sezóně předváděl opravdu velký sport. Jelikož se nám situace zjednodušila tím, že Tarabus, ani Tlusťák neodstartovali, tak nám stačilo dojet v klidu do cíle. Zvolili jsme ale taktiku jet naplno a zajet co nejlepší výsledek.
 
Bohužel, v sobotu na druhé RZ nám praskl držák motoru, se kterým se sice dalo pokračovat, ale následně jsme dostali od kamene náraz do ochranné lyžiny. Uvolněný motor se o lyžinu opíral a prorazil vanu motoru. Začal unikat olej a kontrolka mazání ukázala stop nejen našemu pokračování v soutěži, ale i všem nadějím na medaili ve velkém mistráku,“ zhodnotil své smolné příbramské účinkování Luba, na jehož Fiat Punto S1600 v konečné tabulce MMČR zbyla nevděčná bramborová medaile mezi „áčky“.
 
O důstojnou tečku za tažením valašského jezdce sprintovou sezónou se o prvním říjnovém víkendu postarala znovu obnovená AZ Pneu Rally Jeseníky, konající se na členitých tratích v okolí Šternberku. Luboš měl sice před startem soutěže titul ve skupině A už jistý, mohl si však ještě polepšit v absolutním hodnocení seriálu. „Tratě byly hezké a spíše rychlejšího charakteru, navíc ztížené mokrým počasím. V tréninku pršelo a hodně se držela mlha, k večeru se pak spustil velký déšť a vypadalo to, že se bude startovat na mokrých pneumatikách. Ráno před startem jsme měli dilema, zda odstartovat na slicku, nebo na intermédiu, protože cesty přes noc hodně obeschly. Na radu Vlastíka Brůzla, který trať projížděl a označil mi zrádná místa, jsem zvolil slick. Po prvním odjetém kole jsme byli na čtvrtém místě absolutně a ukázalo se, že slick byl správnou volbou,“ pochvaloval si Luba.
 
Bohužel, v dalších průjezdech na trati přibývalo vytahané bláto, což dvoukolce příliš nevyhovovalo. Luba Minařík, navigovaný Viktorem Semelou, nezabránil propadu v absolutním pořadí na sedmé místo, ale i tak mohl být s výsledkem velmi spokojen. Připsal si své páté letošní vítězství ve skupině A, navíc  díky bodům za šesté místo v hodnocení MČR obsadil stejnou pozici v konečné tabulce absolutní klasifikace šampionátu.
 
Poslední letošní možností, jak vidět Lubomíra Minaříka v plném tempu, bude prosincový Pražský rallysprint, kde se podobně jako loni objeví s Renátou Mourkovou po boku.
 
Ještě dodejme, že se svého oficiálního spuštění dočkaly internetové stránky http://www.lubaminarik.com/, na kterých budou mít fanoušci Luby Minaříka již velmi brzy možnost  dostat se k řadě zajímavých informací a k řadě fotografií z Lubovy dosavadní kariéry.
 
 
 
 Jiří Dokulil, ftr-media

 
 
Fotogalerie:   AZ pneu Rally Jeseníky 2007, foto Jara Šašinka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose