www.car.cz
 

Recenze Pavla Jelínka knihy Vladimíra Dolejše o České rallye v roce 2007
     25.1.2008 10:36 - Pavel Jelínek


Nakladatelství Grada, a. s., vydalo v závěru  loňského roku knihu autora Vladimíra Dolejše, nazvanou ČESKÁ RALLYE A RALLYESPRINT 2007, která se zabývá právě oběma uvedenými šampionáty. Právě v těchto dnech se mi kniha dostala do ruky a tak přidávám pár slov k ní.

Za zmínku jistě stojí, že se tak velmi brzy po skončení domácích mistrovských soutěží podařilo připravit obsažnou knihu, zabývající se průběhem všech podniků velkého šampionátu a jednodenních sprintrallye. Jistě je trochu škoda, že se kniha vůbec nevěnuje vloni novému, tzv. prostřednímu  šampionátu, který nepochybně patřil k zajímavým a nabídl pěkné závody. Ale  autor k tomu jistě měl  nějaký  důvod. I tak má kniha téměř 260 stran, takže další nárůst dalších stran by knihu zbytečně prodražil nebo by se musel zmenšit prostor pro zbývající soutěže atd.

Jistě není třeba nijak  představovat autora knihy, známého dříve z televizního počadu Auto moto revue, či později z vlastního pořadu na kabelových televizích, v poslední době pak i třeba z internetových stránek. Je zbytečné podotýkat, že se v motorismu a v rallye zejména skutečně vyzná a dokáže tedy  velmi odborně popsat, co se to vlastně na našich soutěžích  dělo a  přidat i pár zajímavostí navíc. Vladimír i sám závodí, takže dokáže přidat i další pohled na věc.

Text k jednotlivým podnikům je doplněn grafy, výsledky a  samozřejmě mnoha fotografiemi různých autorů. Fotek je údajně  více, než  200. Za zdůraznění jistě stojí, že se do knihy podařilo zařadit i většinu ze zásadních karambolů celé sezóny a fotky mají velmi slušnou kvalitu. Možná je ale škoda, že některé obrázky jsou spíše malé.

Již jsem zmínil, že v knize nechybí výsledky - a  to výsledky velmi a velmi podrobné. Mám pocit, že  pro běžného čtenáře a nezávodníka je skoro zbytečné prolistovávat po každé soutěži až šest stran (minimálně ve dvou případech pak dokonce  SEDM) výsledků ! Výsledky totiž nabízejí nejen absolutní pořadí, ale i pořadí v každé třídě zvlášť. V době už poměrně slušně rozvinutého internetu lze výsledky poměrně snadno nalézt na  patřičných  místech právě na internetu .... - a místo toho se dal třeba zvýšit počet  fotek nebo je udělat větší. Nebo koneckonců zmínit i třetí  tuzemský šampionát, který nyní už opět rozhodnutím FAS zmizel ze světa.

Od strany 230 do strany 256 pak již čtenáři najdou opět jen výsledky, tentokrát konečné pořadí MMČR i MČR ve sprintrallye. A také zajímavý přehled parametrů vybraných závodních vozidel. Ale už ani jediný  obrázek.

Celkově lze ale říci, že se kniha povedla a fandové za celkem přijatelné peníze získají pěknou vzpomínku na tuzemskou  sezónu 2007.

Kniha ČESKÁ RALLYE A RALLYESPRINT 2007 je od prosince 2007 v prodeji v běžné knihkupecké síti. Případně si ji můžete objednat i na internetu. ( Není ani vyloučena  možnost, že o ní v nedaleké budoucnosti budeme soutěžit na našich stránkách  ...)

 


 


 
 
Fotogalerie:   Janner Rallye 2008 - foto Roman Kašpárek

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose