www.car.cz
 

V Tišnově nebude chybět Austrian Rallye Challenge 2008 – letos potřetí
     4.6.2008 09:36 - tisková zpráva


ARC – v Tišnově potřetí

Nový ročník stále populárnějšího seriálu Austrian Rallye Challenge, který se u našich jižních sousedů letos již poosmé koná jako alternativa oficiálního mistrovství Rakouska, má za sebou své úvodní dva podniky. Zatímco na dubnové Triestingtal Rally se jelo bez české účasti a na posádky čekala především šotolina, květnový Althofen, konaný na asfaltu, znamenal úspěch i pro naše barvy.

Austrian Rallye Challenge vznikla v roce 2000 jako zajímavá alternativa špatně fungujícího šampionátu pod křídly rakouské federace OSK. Nápad založit nový seriál vznikl v hlavách lidí kolem Folkrada Payricha a aktivního spolujezdce Petera Müllera, jejichž hlavními záměry bylo uspořádat šampionát pro co největší počet vozů a posádek bez příliš striktních omezení. Myšlenka se ujala. Už v prvním ročníku challenge se vykrystalizovala skupina účastníků, kterým se myšlenka zalíbila, a samozřejmě i pořadatelů, kteří připravili pro posádky nové soutěže. Vznikla tedy například Triestingtal Rallye či Herbst Rallye Leiben a další soutěže, které se mohou z velké části chlubit zajímavými tratěmi, slušnou pořadatelskou úrovní a přátelskou péčí organizátorů. Okruh účastníků se navíc stále rozšiřuje. V letošním roce se do ARC přihlásila více než stovka posádek, bohužel v Rakousku je obvyklé, že málokdo jezdí kompletní seriál a jen několika málo jedincům se chce pro body jezdit do zahraničí. Jako příklad budiž každoroční nízká rakouská účast v Tišnově.

Úvodním podnikem letošního seriálu byla za nezvykle chladného počasí Triestingtal Rallye v okolí Weissenbachu nedaleko Vídně. Rally, jež se z naprosté většiny odehrávala na nezpevněném povrchu, poukázala na stále se zvyšující úroveň seriálu Austrian Rallye Challenge a na svém startu přivítala dosud rekordní počet 83 zúčastněných posádek. Kromě domácích dvojic okořenila soutěž svojí účastí i početná výprava ze sousední Itálie a na startu nechyběli ani zástupci Slovenska, Německa či Švédska. Zatímco v absolutní klasifikaci kraloval skvěle jedoucí Ital Alessandro Taddei (Mitsubishi Lancer EVO IX) před Franzem Wittmannem (Mitsubishi Lancer EVO VII) a Markusem Benesem (Subaru Impreza STi N14), v hodnocení challenge se nejlépe vedlo vozům, jež mají svou největší slávu už nějaký ten pátek za sebou. Nejvíce bodů si připsal po výborném výkonu Reinhold Kopf s Toyotou Celica, který dojel v celkovém hodnocení rally na slušném devátém místě. Druhé místo patřilo překrásnému kitovému Golfu čtvrté generace v rukou rozevlátého Hannese Danzingera, jenž dokázal i přes nevýhodu v podobě pohonu pouze jedné nápravy na kluzké trati proniknout až do první desítky absolutního pořadí. Elitní trojku uzavřel smolař loňského ročníku tohoto seriálu Markus Huber, jehož Lancer třetí evoluce dostal přes zimu nový slušivý design. K vidění byly i zajímavé premiéry. Josef Schrott, známý svými tišnovskými starty s Lancií Delta, poprvé vyrukoval se žlutým Fordem Sierra Cosworth. Martin Kalteis, jenž se loni za volantem staršího Seatu Ibiza postaral o senzaci a skončil třetí v konečné tabulce, zase přešel na moderní Ford Fiesta ve třídě N3. Ani jeden z nich se však prozatím do bojů na špici nezapojil.

Druhým podnikem seriálu Austrian Rallye Challenge byla Jacques Lemans Althofen-Kärnten Rallye s centrem v Althofenu, konající se nedaleko rakousko-slovinských hranic. Na start této obtížné soutěže, jedoucí se na mimořádně členitých a technických tratích v podhůří Alp, se postavilo celkem 55 posádek ze čtyř evropských států, když kromě domácího Rakouska, Chorvatska a Německa měla své zastoupení ve startovní listině i Česká republika. Na rozdíl od Triestingtalu, kde se od začátku bojovalo o vteřinky, bylo na Althofen Rallye o vítězi rozhodnuto poměrně brzy. Famózně do soutěže vstoupil místní Alfred Kramer, který se svým Lancerem Evo VI třídy D9 přidělil druhému Chorvatu Crnojevičovi (Mitsubishi Lancer EVO IX) na první zkoušce půl minutový obklad, což znamenalo úctyhodnou převahu více než dvou sekund na jeden „ostrý“ kilometr „erzety“. V dalším průběhu rally pak vyhrával jednu rychlostní zkoušku za druhou a jeho náskok se vyšplhal až skoro ke dvěma minutám. Druhý dojel do cíle Crnojevič a třetí místo patřilo českému reprezentantovi Eddymu Schlagerovi (Mitsubishi Lancer EVO VII), třebaže jej v průběhu rally zdržela série technických problémů. Mezi účastníky Austrian Rallye Challenge se v úvodu blýskl dvěma vynikajícími časy loňský vítěz této soutěže Markus Huber s Lancerem třetí evoluce. Za letmým cílem druhé zkoušky však skončil mimo trať a nadějně rozjetý závod musel opustit. V okolí Althofenu tedy nakonec triumfoval Reinhard Mitterauer, startující s Toyotou Celica 4WD, který dojel v absolutním pořadí na solidní páté příčce. Smůlu měl naopak vítěz úvodního podniku letošní challenge ve Weissenbachu Reinhold Kopf. Ten začínal ze slušného sedmého místa absolutně a druhého mezi účastníky šampionátu, ale v průběhu závodu jej technické problémy srazily až na patnácté místo konečných výsledků. Prvenství v průběžné tabulce ARC mu však přesto zůstalo. Smůlu měl i další favorit Roland Spazierer s nádherným Fordem Capri GT, který sice skvěle začal, ovšem už na druhém testu jej vyřadila technická závada jeho vozu. V Tišnově jej pak netradičně uvidíme za volantem dalšího skvostu – Fordu Escort RS 2000, se kterým startoval na Triestingtalu.

Seriál Austrian Rallye Challenge má nyní na programu svoji první letošní zahraniční zastávku, kterou obstará červnová Eurostroj rally v Tišnově. Na českou soutěž jsou přihlášeny skoro dvě desítky rakouských dvojic s velmi rozdílnými vozy a dá se očekávat, že právě rozmanitost vozového parku našich jižních sousedů se postará o příjemné oživení soutěže. Bližší informace o šampionátu Austrian Rallye Challenge naleznete na jeho oficiálních stránkách - http://www.rallyechallenge.at. 

 

Jiří Dokulil, ftr-media 

Eurostroj rally Tišnov 2008 – tisková informace č. 8


 
 
Fotogalerie:   IV. AGROTEC NEW HOLLAND rally Hustopeče 2008, foto Phen

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose