www.car.cz
 

Otec Roman a dcera Diana Vaňkovi před sezonou 2010
     8.3.2010 00:35 - tisková zpráva


Roman a Diana Vaňkovi před sezonou 2010

Krásná závodní auta může divák spatřit na rally nejenom mezi soudobými vozidly
, ale také mezi takzvanými historiky. Je příjemné konstatovat, že jezdci z Valašska se mezi historickými vozidly na soutěžích v Česku neztrácejí. Mezi ty úspěšnější patří i Roman Vaněk s dcerou Dianou, kteří v loňském roce vybojovali se Škodou 130 RS druhé místo ve své třídě v K4 poháru.

V úvodu je nutno předeslat, že Roman i Diana berou rally jako zálibu, kdy se odreagují od běžných pracovních a, v případě Diany, školních povinností. Automobilovými soutěžemi se baví a jezdí pro zábavu. Ale znáte to, když se rozsvítí červené světlo, před očima se zatmí a občas chytnou i saze. Po nepopulární bramborové příčce v roce 2008 obsadila rodinná posádka Vaňkových v sezoně 2009 druhé místo ve třídě V. Loňskou sezonu načala dvojice z Valašské Bystřice v Lužických horách, kde se zrodil velmi překvapivý výsledek. Po osmi rychlostních zkouškách si Roman s Dianou dojeli pro vítězství ve třídě.

„Tento výsledek jsme rozhodně nečekali, a proto nás hodně překvapil. Jezdíme pro radost a nehoníme se za výsledky, ale každý úspěch nás potěší. A vítězství obzvláště,“ vrátil se k první soutěži loňského roku Roman Vaněk. K dalšímu startu se Valaši opět vydali do severních Čech, tentokráte do Krkonoš. Roman pojal start v Krkonoších hlavně jako test před Barum rally. Podle toho také zvolil taktiku. „Soutěž se nám moc nezamlouvala.

Jednak bylo velké horko a pak i rozbitá trať po posádkách startujících před námi. Navíc je škoda, že jsme z původních osmi zkoušek jeli jen pět. Po Krkonoších byla v plánu Barum rally, a proto jsme nechtěli autu nijak ublížit,“ uvedl bystřický jezdec k 5. místu. Zlínská Barum rally je u nás velikým pojmem a každý z jezdců chce okusit atmosféru této soutěže.

Roman a Diana již „Barumku“ v roce 2008 absolvovali, ale jedinečnou atmosféru si chtěli zopakovat i v loňském roce. Historická vozidla tady jedou ve skupině Star rally a cílem není rychlost v soutěži, nýbrž získat zalíbení u diváků. V loňském roce se na startu sešlo 30 posádek a o pořadí rozhodovali samotní diváci zasíláním sms zpráv. Čím větší jízdu ve smyku posádky předváděly, tím získávaly u diváků na popularitě. „Jeli jsme pouze vybrané erzety, ale i tak to byl zážitek. Občas se nám dařilo úspěšně rozhánět diváky podél trati. Nejeli jsme na čas, a tak jsme si závod užívali. Zažili jsme i pikantní perličku. V sobotu se měla jet závěrečná zkouška dne. Po projetí posledního vozu klasické barumky se splašily v ohradě krávy. Prolomily oplocení a rozběhly se po trati. Než by je dostal majitel zpět, uběhlo by hodně času, a proto byla pro nás tato zkouška zrušena,“ popsal nevšední zážitek Roman Vaněk.

Po diváckém hlasování obsadila rodinná dvojice Vaňkových v Star rally sedmou příčku. Při závěrečných dvou soutěžích v Jeseníkách a na domácí WURTH Partr rally obsadila valašská posádka shodně 3. místo ve třídě. V součtu bodů nakonec dosáhli Roman s Dianou na velmi pěkné druhé místo.

Nyní již bystřický jezdec spřádá plány do nové sezony. Svého krasavce rozhodně měnit nebude, a tak jej i letos uvidí příznivci rally ve Škodě 130 RS. „S tímto autem jsou pro nás na domácích tratích jedině soutěže K4 poháru ČR v rally. Nechceme se účastnit amatérských soutěží, proto opět absolvujeme Ká čtyřku. Letos je mistrovství složeno z devíti soutěží. Rádi bychom startovali všude, ale vše se bude odvíjet od našich povinností. Zkrátka, pokud to půjde, pojedeme.

A cíl do sezony? Chceme se hlavně bavit a bavit i lidi podél tratí erzet,“ uvedl Roman Vaněk. K4 pohár ČR startuje první dubnovou sobotu v Třebíči Horáckou rally a Roman s Dianou by na startu neměli chybět.

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Roman a Diana Vaňkovi v sezóně 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose